George R. R. Martin: «Jää ja tule laul» filmi ei mahu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Troonide mäng» toob teleekraanile ehedalt keskaegse maailma, kus võimuvõitluse nimel ei kohkuta tagasi reetmast, tapmast, piinamast ja vägistamast.
«Troonide mäng» toob teleekraanile ehedalt keskaegse maailma, kus võimuvõitluse nimel ei kohkuta tagasi reetmast, tapmast, piinamast ja vägistamast. Foto: HBO

Septembris jõuab telekanali Fox Life vahendusel Eesti teleekraanidele kümneosaline seriaal «Troonide mäng», mis valmis Ameerika kirjaniku George R. R. Martini eepilise fantaasiasaaga «Jää ja tule laul» esimese raamatu järgi. Postimehele antud intervjuus rääkis Martin raamatu seriaaliks saamisest ja oma loomingust.


Kui lihtne või keeruline on raamatu vaimu teleekraanile ümber manada?

See on suur väljakutse ja mitte mingil juhul lihtne ettevõtmine. «Jää ja tule laulu» raamatud on mõeldud romaaniks, mitte telesarjaks. «Troonide mängus» on väga palju tegelasi ja tegevuspaiku, millele tuli oma visuaalne väljund luua.

Kõik need fantastilised kindlused, keskaegsed linnad, metsad, hiiglaslik jäämüür … Aga meeskond on suurepärane: stsenaristid David Benioff ja D. B. Weiss tegid sündmuste ühest meediumist teise vahendamisel hiilgavat tööd ja jäid samal ajal truuks raamatu vaimule.

Millist tagasisidet olete fännidelt saanud?

Alati on kuskil keegi, kes rahul ei ole, aga enamik fännidest on vaimustunud. Kui J. R. R. Tolkieni «Sõrmuste isandast» film tehti, siis olid mõned nördinud, et Tom Bombadil filmist välja jäeti. Minu raamatute ekraniseerimisega on sama häda: inimesed ajavad näpuga järge ja kurdavad, et dialoogist on ridu välja jäänud või kõiki sündmusi pole sisse toodud.

Paratamatult tuleb sellisel meediumitevahelisel adapteerimisel siit-sealt lõigata. Esimesest raamatust tehti kümnetunniline telesari. Sinna lihtsalt ei mahu «Troonide mängu» suguse mahuka ja keerulise raamatu sündmused ära.

Mulle on aastate jooksul korduvalt pakutud «Jää ja tule laulu» ainetel filmi tegemist, kuid ma olen alati keeldunud – sündmused lihtsalt ei mahu filmi ära. Peter Jacksoni «Sõrmuste isanda» triloogia on suurepärane, kuid kokku kestab see parimal juhul üheksa tundi. Juba meie esimene hooaeg on kümnetunnine ja raamatuid on veel palju.

Kõigi nende filmi mahutamine nõuaks drastilist lihtsustamist, paljudest sündmustest ja tegelastest loobumist ning sellega ei oleks rahul ei mina ega fännid. Kui meil oleks nii palju raha kui Peter Jacksonil oli, võiksime teha imeasju. Praegu teeme parimat, mis võimalik. Tõesti head teleseriaali.

Westeros on raamatus üpris sünge, vägivaldne ja verine koht. Milliseid järeleandmisi pidite tegema, et see teleekraanile sobiks?

Suurem osa verd ja vägivalda jõuab ka televiisorisse. Algus on leebem, kuid hooaja viimased osad kujunevad üsna veriseks. HBO on esmaklassiline kaabeltelefirma ja nende standardid on kaunis erinevad nendest, mis valitsevad Ameerika vabalevis. Vabalevikanalis oleks pidanud välja lõikama enam-vähem kogu seksiteema ja suure osa verest. Minu meelest on HBO-l päris hästi välja tulnud.

Mitme «Jää ja tule laulu» raamatu ekraanile jõudmist võib oodata?

Teine hooaeg tuleb kindlasti – «Kuningate heitlus» jõuab ekraanile järgmisel aastal ja samuti kümneosalisena. Eks pärast seda ole näha, aga mina küll loodan, et HBO võtab toota terve sarja. Aga ega teles pole kunagi midagi kindlat.

Eks peame ootama ja vaatama, kuidas publik ja kriitikud selle vastu võtavad. Kolmas raamat, «Mõõkade maru», on palju mahukam kui esimesed kaks. Kui asi sinnani jõuab, kardan, et sellest tuleks teha 20-osaline, kahte hooaega ulatuv seriaal. Elame-näeme.

Kes on teie lemmikkangelane seriaalis?

Mina armastan neid kõiki, aga raamatutes on mulle alati meeldinud Tyrion Lannister, sest temast on mul kõige lihtsam kirjutada. Peter Dinklage, kes Tyrioni teles mängib, loob suurepärase sarkastilise karakteri, keda painab isiklik deemon.

Erandina paljudest fantaasiateostest on Westerose universumis üllatavalt vähe maagiat. Miks?

Mul on alati olnud tunne, et liiga palju maagiat tapab fantaasia ära. Maagiaga peab väga ettevaatlikult ringi käima. «Jää ja tule» raamatuid kirjutades lugesin uuesti J. R. R. Tolkieni. Gandalf on küll võlur, aga kui mäekollid ründavad, siis tõmbab ta välja mõõga ja võitleb teiste kõrval, mitte ei loobi kamraadide selja taga loitsusid. Võlukunst peab olema eriline ja ebatavaline. Kui võlukunst oleks mõni igapäevane asi, mille peale võiks sama kindel olla kui loodusseaduste peale – noh, see rööviks maagialt kogu võlu.

Häirib teid, et «Jää ja tule laulu» võrreldakse tihti Tolkieni «Sõrmuste isandaga»?

Lugesin «Sõrmuste isandat» päris noorest peast. Kui mind kutsutakse Ameerika Tolkieniks ja selle mehega võrreldakse, võtan seda kui kõrget kiitust. Mina olen muidugi Tolkienist täiesti erinev inimene. Tema sündis 19. sajandil, oli Oxfordi kasvandik. Mina sündisin 1948. aastal sadamatöölise perekonnas New Jerseys. Tolkien võitles I maailmasõjas, mina protestisin Vietnami sõja vastu.

Seega on meie elukogemused ja meid mõjutanud jõud väga erinevad ja loomulikult mõjutab see kirjutamist, isegi siis, kui kirjutame samasugustest asjadest. Kui loodad leida teist Tolkieni ja võtad kätte mõne minu raamatu, siis saad sootuks erineva kogemuse.

Milliste muude asjadega te parasjagu tegelete?

Toimetajana olen hõivatud žanre segava antoloogia «Dangerous Women» («Ohtlikud naised») koostamisega, kus leidub ulme, muinasjutu, linnafantaasia ja õudussugematega lugusid. Läbiv ühine teema on femme fatale’ed ehk saatuslikud naised. Samuti on toimetamisel järjekordne raamat sarjast «Wild cards» («Metsikud kaardid»), mis õigupoolest on ju vanem kui «Jää ja tule laul».

Aga sellest hoolimata on 90 protsenti mu ajast praegu hõivatud «Jää ja tule lauluga», kas siis raamatu või telesarjaga. Sel nädalal ilmus Ameerikas seeria viies raamat «A dance with Dragons» («Tants draakonitega»).

Raamatud ja film

•    «Jää ja tule laul», George R. R. Martini eepiline fantaasiasaaga, mille tegevus toimub väljamõeldud Westerose kontinendil. Kirjutamisel sai autor inspiratsiooni Euroopa keskaja ajaloost.

•    «A Game of Thrones» («Troonide mäng», eesti k 2006 ja 2007)

•    «A Clash of Kings» («Kuningate heitlus», eesti k 2008 ja 2009)

•    «A Storm of Swords» («Mõõkade maru», eesti k 2010)

•    «A Feast for Crows» («Vareste pidu»)

•    «A Dance with Dragons» («Tants draakonitega»)

•    «The Winds of Winter» («Talvetuuled»)

•    «A Dream of Spring» («Kevadunistus»)

•    «Troonide mäng» on saaga esimese raamatu ainetel loodud HBO kümneosaline teleseriaal, mida septembris näitab Eesti kanal Fox Life.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles