Suvetuuridel on raskevõitu aasta

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Veski 14.–24. juulini kestnud tuur, millel lõid kaasa veel Karl Madis, Uku Suviste ja Koit Toome, jõudis napilt kasumisse.
Anne Veski 14.–24. juulini kestnud tuur, millel lõid kaasa veel Karl Madis, Uku Suviste ja Koit Toome, jõudis napilt kasumisse. Foto: Raigo Pajula

Suvetuure toimub sel suvel Eestis taas rohkem kui aasta tagasi, publikumenuga aga seni ükski kontserdikorraldaja kiidelda ei saa ning tuurid jäävad napilt kasumisse.

Pühapäeval lõppenud Anne Veski juubelituuri korraldanud Star Management OÜ tegevjuhi Mirko Miilitsa sõnul suvetuuridele publikut jagub, kuid pigem siiski vähem kui eelmistel aastatel. Võrreldes Star Managementi kahe aasta taguse Ivo Linna tuuriga on külastatavus ühtlasemalt jagunenud, väiksemad kontserdipaigad on rahvast toonud isegi rohkem, suuremad aga samas pisut vähem.

Miilitsa sõnul ei ole kurtmiseks otseselt põhjust, kuid külastatavuse suurenemist sellel aastal ilmselt oodata ei ole. Ta lisas, et üheks põhjuseks, miks tuuridele publikut ei jagu, võivad olla erinevad festivalid ja ka Tallinn 2011 kultuuripealinna tihe programm.

«Ei ole ilmselt suvetuuride aasta,» lausus tuurikorraldaja, lisades, et loodetavasti ta siiski eksib ja suve lõpuks on kõigil korraldajatel hästi läinud.

Mullusuvine hitt-tuur

Teistest juba toimunud suvetuuridest rääkides tõi Miilits välja «Eesti superstaari» live-kontserdid, mis erilise publikumenuga ei hiilanud. «Traditsioonilistest suvetuuridest ollakse Eestis ilmselt pisut väsinud ning publik ootab tuuridelt lisaväärtust ja uudsust,» lausus ta.

Sel suvel on tuurikorraldaja sõnul populaarseks saamas uudne hübriid, kus on kokku pandud teatrietendus ja kontsert.

«Plussi peab jääma, muidu poleks üldse mõtet korraldada, aga on ikka väga raske olnud,» rääkis Miilits tuurikorraldamise majanduslikust poolest. «Nii nagu 1990. aastate lõpus, et on 14 kontserdipaika ja neljandal kontserdil käib korraldaja naerunäoga ringi, sest null on juba käes ja viimasel päeval sõidetakse uue autoga platsile, enam kindlasti ei ole,» võrdles ta praegust olukorda minevikuga.

Tuurikorraldaja kinnitusel on nüüdsel ajal peamine, et motivatsioon kvaliteetse programmiga tuuri korraldada ikka olemas oleks.

Emotsioon on Miilitsa sõnul pärast Anne Veski tuuri siiski üdini positiivne, seda just tänu publiku tagasisidele. Häid sõnu on korraldajad pealtvaatajatelt kuulnud nii lava, produktsiooni kui ka kava ülesehituse kohta.

«Publikumagneteid, kes alati rahva oma kontsertidele tõmbavad, Eestis peale eelmise suve hitt-tuuri andnud Jaan Tätte ja Marko Matvere ei ole,» pakkus Miilits. Tema sõnul meelitasid praegu maailmareisil olevate meeste kontserdid kohale ka publikut, kes muidu suvetuuridel ei käi, ülejäänud tuurid võistlevad aga ikka sama publiku pärast, kes juba niigi sääraseid üritusi väisavad.

Ka Vello Tellissaar Tartu Kontsertkorraldusest tunnistas, et publikurekorditega tänavune aasta ei hiilga, kuid algselt kardeti isegi kahvatumat saaki, sest juba enne oli ette näha, et sel suvel võivad tulud väikseks jääda. Tartu Kontsertkorraldus korraldab hetkel Koit Toome tuuri ning Olav Ehala, Lauri Liivi ja Nele-Liis Vaiksoo filmimuusikatuuri.

Hõisata pole põhjust

Tellissaar lisas, et käis ka ise vaatamas Anne Veski Pärnu kontserti ja jäi nii kava kui ka tehnilise poolega väga rahule, kuid publikut oleks vähemalt tuhande võrra rohkem võinud olla.

Tema hinnangul on paljud korraldajad tänavu endale suured eesmärgid püstitanud ja need tõenäoliselt enamasti ei täitu, päris kõrbemist siiski kellelgi ilmselt olnud pole. «Ilmselt on kultuuril masuaeg kätte jõudnud,» pakkus Tellissaar.

Kontserdikorraldaja Aarne Valmis märkis samuti, et hõiskamiseks sel suvel põhjust pole ja kõigil läheb pisut halvemini kui eelmisel aastal. Tema hinnangul on tänavu Eestis 20–30 protsenti rohkem suveüritusi, mistap võistlus külastajate rahakoti pärast suurem ning langus külastatavuses ja tuludes paratamatu.

Valmis korraldab kolme suvetuuri – juba lõppenud «Eesti superstaari» tuuri, käimasolevat Dagö turneed ja varsti algavat Singer Vingeri ringreisi. Ka tema hinnangul läheb paremini suurlinnadest eemal, Tallinnas aga eriti vaikselt. Dagö tuuril on seni läinud ootustest pisut tagasihoidlikumalt.

Veel jõuab suvetuurile
«Kuujõgi: Laulud maailma filmimuusika klassikast»
•    Olav Ehala, Nele-Liis Vaiksoo, Lauri Liiv, Alen Veziko
•    29. juulini Lohusalus, Haapsalus ja Kadrinas
«Monoteatri suvepäevad»
•    Jan Uuspõld, Chalice, Orelipoiss
•    29. juulini Raplas, Kuressaares, Vormsil ja Kärdlas
«Plaan D»
•    Dagö, Bonzo ja Tõun
•    31. juulini Tallinnas, Tartus, Haapsalu, Rakveres,
Raplas ja Kuressaares
«Mälestused»
•    Koit Toome ja Jorma Puusaag
•    30. juulini Vihulas, Maidlas ja Arukülas
«Turistina sündinud»
•    Singer Vinger, Lenna Kuurmaa, Mihkel Raud, Riho
Sibul
•    5.–14. augustini Kärdlas, Kuressaares, Haapsalus, Rakveres, Viljandis, Tallinnas, Tartus ja Pärnus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles