Aastalõpu plaadiralli läks hooga lahti

Esme Kassak
, eriprojektide toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuradid ja inglid, vihkamine ja armastus, torm ja päike – seda kõike lubab Tanel Padar peagi ilmuval «Unisexi» plaadil.
Kuradid ja inglid, vihkamine ja armastus, torm ja päike – seda kõike lubab Tanel Padar peagi ilmuval «Unisexi» plaadil. Foto: Artur Sadovski

Jõulueelsel ajal on muusikasõpradele alati üllatusi varuks, üha enam plaanitakse oma albumid välja anda just sel perioodil. Üks kohalik levitaja ütles pikemalt keerutamata, et muul ajal plaadid lihtsalt ei müü.


Tüüpilistele jõululauludele on vahelduseks Sarah Brightmani «Winter Symphony», talvistest meeleoludest on kantud ka Enya hapralt helisev «And Winter Came».

Kuid alla ei jää ka kodumaised artistid. Oma versiooni jõululugudest on plaadile «Ilus aeg» pannud superstaar Birgit Õigemeel, kelle häält täiustab mitmes loos Uku Suviste, taustaks ETV lastekoor. Tundub, et Birgiti soov oma sõpru-tuttavaid eelarvamusest jõululugude suhtes murda on täitunud. Lauludes on värskust ja hoogu.

Pere väiksematele sobib jõuluks hästi lastelauludega plaat – neid on jõulude hakul välja tulnud mitu. Meero Muusiku laululaste albumil «Jõulueelne saladus» kõlavad lood on kõik uued, sündinud möödunudaastase «Jõuluturu» konkursi raames. Lugude temaatika on jaotatud kogu jõulukuu peale, kaasa lööb Merlyn Uusküla.

Padari unisex

Detsembris ilmub ka raamatu-plaadikomplekt «Hiigelsoojad pilvelambad» Evelin Samuelilt ja Priit Pajusaarelt. Vanemuine on plaadile saanud kahe muusikali «Detektiiv Lotte» ja «Lumekuninganna» laulud nii tuntud eesti lauljate kui laulvate näitlejate esituses.

Õnneks ei piirdu ralli jõuluteemaga. Tanel Padar & The Sun pakib oma uue eestikeelse, valdavalt hoogsamate lugudega albumi «Unisex» limiteeritud koguses spetsiaalsesse kinkekarpi, kuhu on lisatud DVD, autogrammikaardid ja üllatuskink. «Kuradid ja inglid, vihkamine ja armastus, torm ja päike – see kõik on kogutud uuele plaadile,» reklaamivad päikesesaadikud ise.

Minialbumina sai plaadi kuju Metsatöllu ja Kukerpillide ühisprojekt «Suured koerad, väiksed koerad». Metsatöllu laulja Markus Teeäär kommenteerib koostööd: «Olen täiesti kindel, et Kukerpillide mehed ise ka ei tea, kui aegumatult puhas küte nende muusika tegelikult on. Meie versioonid nende lugudest on selle ehe tõestus.»

Kvaliteetrokki nii rahulike kui hoogsamate orkestreeritud paladega pakub Tõnis Mäe «Kiik ja Kirik» koos politseiorkestriga.

Mõtisklusi pimedaks ajaks jagab Hedvig Hansoni «Kohtumistund». Seni peamiselt Rock Hoteli repertuaarist tuntud nimilugu on saanud uue, hapra kõla ja mõtliku olemise.

Lihtsaid ja argiseid heietusi leiab Laur ja Sadami albumilt «Kirjad maale». Maailmaränduri pilk loob igatsusi ja sooja tunnet oma väikse, armsa kodukoha suhtes. Kohati trügib pähe mõte, nagu tahaks tandem astuda Tätte ja Matvere jälgedesse.

Jätkuvalt tasub oodata ka Cha­lice’i juba suvel jutuks tulnud «Supervõimeid», nagu me ootame plaati ka Stellalt.

Kergematel nootidel jätkates, täpsemalt a cappella, võiks ära märkida Noorkuu live-albumi. Lisaks on aastalõpp toonud letile mõned kodumaised kogumikud. «Absoluutsed Hitid 2» märgib ära hetkeolukorra siinsel muusikamaastikul, Eesti naislauljate ühisalbumil «9» kõlavad üheksa tuntud lauljatari lood XXI Sajandi Orkestri saatel.

«Plaadiga soovitakse lähendada tänapäeva noort muusikasõpra naturaalsete orkestripillide kõlamaailmaga ja pakkuda võimalust arendada teistsugust kuulamisharjumust,» põhjendavad väljaandjad.

Pavarotti sõbrad

Suurt valikut pakutakse ka välismaise popmuusika austajaile. Suisa sarnase pealkirja all on välja tulemas nii Take Thati kui Britney Spearsi albumid – «(The) Circus». Eestit külastanud või peagi külastavatest artistidest võiks huvi pakkuda nii Seali «Soul» kui James Blunti «All The Lost Souls» spetsväljaanne koos DVDga.

Latiinosoojade rütmidega hoogustab talvist plaadirallit Enrique Iglesiase «Greatest Hits».
Iglesiasest väljakasvanuile võiks vaheldust pakkuda kaunihäälse, klassikalise ja popi segulist laulu viljeleva Josh Grobani kogumik «A Collection», millega kaasas eraldi plaat jõululugudega. Pärast viieaastast vaheaega teeb comeback’i lauljatar Dido albumiga «Safe Trip Home».

Rokinostalgikuid toidab uue koosseisuga Guns N' Rosesi 14 aastat tehtud plaat «Chinese Democracy». Linkin Parki live-album «Road To Revolution – Live» koosneb CDst ja DVDst, kaasakiskuvat maherokki pakub The Killersi «Day & Age». Hip­hopi sõprade rõõmuks on kohe jõudmas Eestisse Kanye Westi «808s & Heartbreak».

Lõpetuseks las kõlada klassika, mis kenaks alternatiiviks jõululugudele. Andrea Bocelli värske album «Incanto» on kantud romantikast klassikalises võtmes, sisaldades tuntud itaaliakeelseid laule, nagu «Santa Lucia».

Luciano Pavarotti duettide plaat «The Duets» tuntud tähtedega võiks leida koha ka 90ndate popmuusika austajate plaadimängijas ja -riiulis. Miks mitte jõuluvanalt mõni plaat tellida.
 
Lähenevad jõulupühad toovad müügile laia plaadivaliku

Birgit Õigemeel
«Ilus aeg»
MTH Publishing OÜ

«Detektiiv Lotte»
Laulud Heiki Ernitsa ja Janno Põldma lastemuusikalist
Vanemuine

Absoluutselt
hitid 2

Erinevad esitajad
MTH Publishing OÜ

Metsatöll ja Kukerpillid
«Suured koerad, väiksed koerad»
p+c Must Hunt Records

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles