Eestlanna: vaatepilt Palanga lõbustuspargis oli jube

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palangas lõbustuspargis rippusid 8 last 45 minutit pea alaspidi
Palangas lõbustuspargis rippusid 8 last 45 minutit pea alaspidi Foto: 15min.lt

Kolmapäeva õhtul jäi Leedus Palanga lõbustuspargis ootamatult seisma atraktsioon, milles rippus 9 inimest 45 minutit pea alaspidi. Lõbustusparki külastanud Kristiina ütles, et kohapeal olnud inimesed ja päästjad olid abitud.

Õnnetuse hetkel Palanga lõbustuspargis viibinud Kristiina ütles, et atraktsioon seiskus ootamatult kell 22.52. «Tundus, nagu tegemist oleks atraktsioonisisese voolukatkestusega. Viperused toimusid ka teiste atraktsioonidega. Üks jäi lihtsalt seisma, aga sealt said inimesed vaevata välja. Samuti hakkas kõrvalolev vaateratas hetkeks tööle topeltkiirusega, samal ajal, kui inimesed seal sees olid. See lahenes õnneks mõne hetkega.»

Atraktsioonil viibis kaheksa noort ja üks täiskasvanu. «Keskmine vanus võis olla välimuse järgi 14-15. Laps, kes oli umbes 5-6-aastane, saadi kohe kätte, sest ta keha oli nii peenike.»

Kohale tulnud tuletõrjujad ei osanud päästeoperatsiooniga alustada, kuna neil puudus kogemus, kuidas sellises olukorras käituda. «Alguses jooksid kohale kõik lõbustuspargi töötajad ja inimesed, kes olid spetsialistid. Prooviti vajutada erinevaid nuppe ja helistati paaniliselt telefoniga. Midagi ei toiminud. Kõik mehed, kes asjasse kaasatud, olid üle kere higised ja märjad. Umbes 7 minuti hiljem saabus kiirabi, kelle tegevus tundus suhteliselt abitu. Mõne minuti pärast jõudis ka tuletõrje, kes ronis redelitega kannatanute juurde. Samuti üritati inimesi seadmest välja lõigata. Osa tuletõrjujatest ronis atraktsiooni otsa, et hoida inimeste päid oma kätega üleval pool.»

Kristiina ütleb, et atraktsiooni uuesti tööle hakkamisel ei pääsenud tuletõrjujad seadmest välja. «Umbes 45 minuti möödudes saadi imekombel atraktsioon tööle ja alguses jäid inimeste päid hoidnud päästjad sinna külge rippuma. Tekkis hirm, et masinavärk hakkab täiskiirusel tööle, kuid õnneks nii ei juhtunud. Inimesed keerati õigetpidi ning avati neid kinnihoidnud seade.»

Teised lõbustuspargi atraktsioonid töötasid samal ajal edasi. «Külastajad olid suures hämmingus sellest, et samal ajal, kui üks atraktsioonidest on katki, lasti inimesi seal kõrval olnud mitu korda hirmsamale lõbustusvahendile. Tundus absurdne, et kui ühed on hädas, siis teised lõbutsevad kõrval.»

Lapsevanemad olid paanikas. «Kõige kurvemad emotsioonid olid lapsevanematel, kelle lapsed seal kinni olid. Mõni ema nuttis paaniliselt ja mõni tõmbas hetkegi vahetpidamata suitsu.»

Inimesed karjusid appi, mitmed minestasid. «Üks atraktsioonil olnu oksendas. Kõigil olid jalad silmanähtavalt väsinud, sest asend oli väga ebamugav. Päästetöötajad käskisid neil jalad ristata.»

Osa noori vajas haiglaravi. «Nägime kõrvalt ühte tüdrukut, kes oli näost lumivalge ja tal hakkasid tekkima krambid. Meedikud ütlesid, et ta on ka šokis ja ta kaeti tekiga. Kui inimesi sealt ära toodi, siis oli näha ka teadvuseta poissi.»

Kolmapäeval kell 22.52 sai Leedu päästeamet teate, et Palanga lõbustuspargis jäi ootamatult seisma atraktsioon ning 9 inimest ripub pea alaspidi. Atraktsioonil viibinud noored arvasid alguses, et see peabki nii olema, kuid peagi mõistsid olukorra tõsidust. Atraktsioonil viibis 8 noort ja üks täiskasvanu. Atraktsiooni külastajad rippusid pea alaspidi 4-5 meetri kõrgusel. Rikke põhjus on siiani veel teadmata.

Hollandi kapitalil põhinev lõbustuspark Palangal oli ilmselt ebaseaduslik. Kohalikud ametivõimud on selles olukorras abitud. Antud probleem kordub aastast aastasse. Huvitav fakt on ka veel see, et lõbustuspark oli paigaldatud eramaale, mille omanik on kohalik kirik, kust lunaparki ei saa kõrvaldada ilma kohtu otsuseta, vahendab portaal 15min.lt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles