«Puhastuse» film valmib aasta pärast

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavakunstikooli tudeng Jaanika Arum saab «Puhastusega» filmiristsed. Linateoses kehastab ta Katjat.
Lavakunstikooli tudeng Jaanika Arum saab «Puhastusega» filmiristsed. Linateoses kehastab ta Katjat. Foto: Peeter Langovits

Nädal tagasi alanud Sofi Oksaneni menuromaanil «Puhastus» põhineva filmi võtetel oli üleeilseks valminud kolme minuti jagu materjali.  Eesti-Soome ühisfilm valmib kui mitte kevadeks, siis sügiseks kindlasti. Filmivõtteid käisid jälgimas ajakirjanik Verni Leivak ja fotograaf Peeter Langovits.

Tallinnas Kunderi tänaval köidab kolmapäeva õhtul möödujate pilku agulimaja, mis erinevalt teistest videvikus unne suikuvatest elamutest on prožektorikiirtega eredalt valgustatud. Hoonele on kinnitatud sildid «Hotel», «Disco» ja «Sex».

Hommikul, kui silte Eesti-Soome uue põnevusfilmi sugemetega draama ühe produtsendi Kristian Taska juhtimisel seinale löödi, olid kohalikud elanikud hämmingus: mis lõbuurgas sinna siis nüüd tuleb? Ons peatselt lähenemas pidulik avamine? Oli ilmselt tark mõte sildid kohe musta kilega katta. Igaks juhuks.

Kui eelmisel õhtul toimusid võtted Vana-Narva maantee äärsel tühermaal asuvas seksitarvete kaubamajas (võtted, muide, kestsid kella neljani hommikul), siis täna on see Kunderi tänava kortermaja muundunud Berliini lõbustusasutuseks aastal 1992.

Ahastavad karjed keldris

Interjöör, mille kunstnikud keldrikorrusele loonud, on oma trööstitusega muljetavaldav. Igati sobilik, kirjeldamaks heauskselt Saksamaale ettekandjana leiba teenima saabunud peategelaste Zara ja Katja inimkaubanduse ohvriks langemist.

Kristian Taska loeb ette: võttegrupi liikmeid on 50, näitlejaid 25 ja massistseenides osaleb umbes 50 inimest päevas, mis teeb üldises arvestuses kokku sadu. Vajatakse teiste seas nii prostituute, autojuhte, tantsijaid kui laipu.

Pimeneb. Varikatustelt, mille alla mõned võttegrupi liikmed koondunud, kostab seenevihmakrabinat, keldrist aga, kus võte juba pea tund aega käib, ahastavaid karjeid.

Taska Filmi teise tootja Maria Avdjuško näolt peegeldub rahulolu – küll Hollywoodi-kogemusega Soome režissöör Antti Jokinen juba teab, kuidas vägistamisstseeni usutavalt lavastada. Tänase võtte lõpuajaks on arvestatud kell kaks öösel, kuid loomulikult võib see taas sootuks hommikusse nihkuda.

Tegelikult, räägib Avdjuško, ongi praegu filmitegemise närvesöövaimad päevad – kõige rohkem aega ja jõudu võtab protsessi käimalükkamine. Ning alles siis, kui võtted läbi, valdab kõiki tunne, et võiks vabalt teise filmi veel otsa teha. Augustis valis Avdjuško filmi Eesti-poolsed näitlejad ja teeb ka ise filmis väikese «sutsu».

Mõte Oksaneni «Puhastus» ekraanile tuua sündis Maria Avdjuškol kohe, kui ta oli teose läbi lugenud. «Kirjutasin Sofi Oksanenile kirja, et nii ja naa, äkki saaks seda koos teha. «Puhastus» tundus mulle kohe väga filmilik,» tunnistab Avdjuško. «Pealegi on 40 keeles ilmunud teos meie riigile enneolematu võimalus Eesti teemat laialt käsitleda.» Oksanen, muide, aitab filmitegemisele ka ise nõuga igati kaasa.

Enamik näitlejaid Soomest

Kirjavahetuse algusest võtete alguseni möödus siiski mitu aastat, kuni sel kevadel lõi Taska Film soomlaste Solar Filmsiga «Puhastuse» filmiversiooni loomiseks käed. Selle suure Soome filmistuudio toodangust teavad eestlased kindlasti selliseid hitte nagu «Pahad poisid» ja «Matti – põrgu kuulub kangelastele».

Stsenaariumi kirjutasid Marko Leino ja lavastaja Antti Jokinen, kes aastaid USAs elanud ja töötanud, seal filmikooligi lõpetanud. Eelkõige on režissöör seni silma paistnud eduka muusikavideote lavastajana, kelle ees Cèline Dion, Beyoncé, Korn, Wyclef Jean ja paljud teised siiani kummardavad.

Kindlasti on filmihuvilised tuttavad ka tema esimese tuleprooviga kinolinal, milleks oli tänavu linastunud triller «The Resident» Oscari pälvinud Hilary Swanki ja Christopher Leega peaosas.

Muide, Jokinen on ka endine Soome rahvusmeeskonna korvpallur, kes kord isegi Magic Johnsoniga samal platsil korvi küttinud.

Kuigi enamik näitlejaid on Soomest, nende seas meilgi filmidest «Nimed marmortahvlil» ja «Täna öösel me ei maga» hästi tuntud Peter Franzén (Hans), astuvad kandvates rollides üles Kristjan Sarv (Paša) ja lavakunstikooli üliõpilane Jaanika Arum (Katja). Kaasa löövad ka Elmo Nüganen, Anne Reemann ning nende tütar Sonja, keda vaatajad mäletavad kindlasti seriaalist «Tuulepealne maa».

Veel mängivad Tõnu Kark, Mait Malmsten, Taavi Eelmaa, Oleg Rogatšov, Juri Žilin ja teised. Mõned tegelaskujude kehastajad selguvad n-ö töö käigus, sest võtted  kestavad detsembrini. Üheks kriteeriumiks oli kõigile ka soome keele oskus, ehkki Kristian Taska sõnul jõuab Eesti kinodesse eestikeelne variant.

Eeldatavasti saab linateos ekraaniküpseks tuleva aasta sügisel ja selle eelarve on 2,3 miljonit eurot. Sellest 30 protsenti kannab Eesti pool – panustanud on nii Eesti riik kui erarahastajad.

«Kuna tegemist on ülemaailmse bestselleriga, siis juhul, kui hästi läheb, on tulud mitmekordsed,» loodab Avdjuško. Nõnda oli juba enne kaamera käivitamist kindel, et loodetav menuk jõuab nii Saksamaa kui Prantsusmaa kinolevisse.

«Puhastus»

Film valmib Sofi Oksaneni romaani «Puhastus» ainetel

•    Käsikiri Marko Leino ja Antti Jokinen

•    Lavastaja Antti Jokinen

•    Operaator Rauno Ronkainen

•    Kunstnikud Tiina Sipelgas ja Tiina Paavilainen

•    Kostüümikunstnikud Eugen Tamberg ja Anna Vilppunen

•    Osades: Liisi Tandefeldt (vana Aliide), Amanda Pilke (Zara), Laura Birn (noor Aliide), Krista Kosonen (Ingel), Peter Franzén (Hans), Tommi Korpela (Martin), Jaanika Arum (Katja), Kristjan Sarv (Paša) jt

•    Tootjad Jukka Helle, Markus Selin, Kristian Taska ja Maria Avdjuško

•    Solar Films (Soome) ja Taska Film (Eesti)

•    Eelarve 2,3 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles