Jääkaru Knutile püstitatakse mälestusmärk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike jääkaru Knut 2007. aastal
Väike jääkaru Knut 2007. aastal Foto: SCANPIX

Loomamaailma superstaariks saanud, kuid varakult surnud jääkaru Knut saab endale pronkskuju.

Kuju plaanitaks avada Saksamaa pealinnas Berliinis 19. märtsil 2012, kui Knuti surmast möödub aasta, edastab Dagens Nyheter.

Knuti mälestussamba võistlus käivitati novembris ning siiani on žüriile esitatud 30 kavandit.

Jääkaru Knut sündis 5. detsembril 2006. aastal Berliini loomaaias. Ema hülgas Knuti ja ta venna kohe pärast sündi. Vend suri neli päeva hiljem. Knut oli 44 ööpäeva inkubaatoris ja jäi ellu.

Knuti esitleti avalikkusele 2007. aastal ja ta sai maailmakuulsaks. Umbes 400 ajakirjanikku käis Berliini Zoologiche Gartenis Knuti uudistamas.

Osa looduskaitsjaid nõudis Knuti magamapanemist, kuna looduses ema hüljatud pojad tavaliselt hukuvad. Loomaaed aga aitas Knutil ellu jääda, teda toideti lutipudelist.

Saksamaa keskkonnaministrist Sigmar Gabrielist sai Knuti ristiisa. Knut oli maskotiks Bonnis 2008. aastal toimunud ohustatud liike käsitleval konverentsil.

Ka on Knuti fotosid kasutatud keskkonnakampaaniates.

Knut on ka kaubanduslikult menukas. Knuti tooteid on alates pehmetest mänguasjadest kuni mobiilihelinani.

Kommifirma Haribo tõi 2007. aastal müügile Cuddly Knut karamellid. Nende müügitulust osa läks Berliini loomaaiale.

Populaarsed Knuti-teemalised palad on «Knut Is Cute» ja üheksa-aastase saksa tüdruku esitatud pala «Knut, der kleine Eisbär».

Knut oli ka saksakeelse Vanity Fairi 2007. aasta märtsinumbri esikaanel.

Knut suri ootamatult 19. märtsil 2011. aastal. Zooloogide sõnul tekkis karul epilepsiahoog, ta kukkus vette ning uppus. Epilepsia oli Kunut tõenäoliselt pärinud oma isalt, jääkaru Larsilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles