«Umbkotid» püüdlevad seriaaliks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbkotid ehk Rain Tolk ja Andres Maimik ootavad oma lohutut saatust.
Umbkotid ehk Rain Tolk ja Andres Maimik ootavad oma lohutut saatust. Foto: Kuukulgur

Nihilistliku huumori meistrite Rain Tolgi ja Andres Maimiku uusim teos, komöödia «Umbkotid» pidi sündima koostöös ETVga. Paraku oli partneritel loominguprotsessist ja huumorist erinev arusaam ning projekt jäi katki.



Seetõttu kolis tandem oma «Umbkottidega» Kanal 2 tiiva alla, mis oli nõus projekti rahastama. «Umbkotid» on plaanitava teleseriaali avaosa. Seda, kas seriaal ka kunagi täies mahus teoks saab, vaatab telekanal õunte ehk siis vaatajate arvu pealt. Laia publiku ette jõuavad «Umbkottide» seiklused jaanuaris kõigepealt kino- ja siis teleekraanidel.

«Kõigepealt käisime idee välja ETV-le, aga kuna nad otsustasid loominguliselt sekkuda, siis leidsime, et ausa kommertskanaliga on lihtsam asju ajada,» ütles Tolk, kes on üks lavastajatest ja peaosalistest.

Hoolimata sellest, et Tolk oli otsustajate mõjutamiseks stsenaariumi arutamisele kaasa võtnud oma pisikese poja, otsustas ETV konsiilium rahvusringhäälingu juhatuse liikme Tiina Kaalepi eesistumisel, et «see ei ole naljakas». Nii said naljamehed aru, et selles majas pole neil enam midagi teha, ja helistasid kohe sealsamas ukse taga Kanal 2 programmidirektorile Olle Mirmele, kes oli projektist huvitatud.

«See on väga tragikoomiline, kuidas inimesed tõsimeeli arutavad selle üle, mis on naljakas ja mis mitte. Kui seriaal peaks käiku minema, siis õnnestub seda järgmistes osades näha,» jutustas Tolk oma läbielamistest ETVs.

Tema sõnul ei ole tegemist laiatarbekomöödiaga. «Meie stiil pole nagu Sulev Nõmmik või Maie ja Valdur, et paneme võltsvuntsid ette ja teeme lolli nägu,» ütles Tolk ja lisas, et need, kes nautisid ETV seriaali «Riigimehed», võiksid vaadata ka «Umbkotte».

«Umbkottides» tegutsevad kaks mitte enam eriti noort ega lootusandvat tüüpi (Rain Tolk ja Andres Maimik), kes üritavad eri valdkondades läbi lüüa. Avaosas püüab projektijuht Rain oma leivaisalt, st reklaamiagentuurilt, režissöör Andrese abiga klienti üle lüüa ja oma ärile vundamenti rajada.

«Kuna nende asjaajamine baseerub pooltõdedel, siis hakkab kogu ettevõtmine kokku vajuma,» iseloomustas Tolk oma kangelaste tegutsemist. Tema sõnul võib avaosa vaadata täiesti eraldi, see on paljude tegevuspaikade ja osalistega lugu.

Kui seriaal peaks aga tuule tiibadesse saama, plaanivad autorid viia Umbkotid vallutama ka teisi eluvaldkondi. Ideid jagub seiklusteks kunsti-, teatri-, PR- ja poliitikamaailma jaoks. Tolk plaanib seriaali kuue-seitsmejaolisena.

«Umbkotid» teatavad oma promomaterjalides, et nad pole kulutanud sentigi maksumaksja raha.

«Selleks et maksumaksja rahale küüsi taha saada, tuleb niivõrd palju projektitada, kirjutada ja ümber kirjutada, organiseerida ja reorganiseerida, et tihti mattub esialgne ind ja rõõm sebimise alla. Tahtsime teha kiirelt ja mõnuga, et ideest teostuseni oleks väike samm. Erakapitali puhul on küll raha vähe, aga saad asja ruttu ära teha, et asi hapuks ei läheks,» valgustas Tolk rahastamise telgitaguseid.

Kommentaar

Olle Mirme
Kanal 2 programmidirektor

Viimastel aastatel on Kanal 2 väga jõuliselt panustanud kodumaisele draamale, oleme ekraanile toonud näiteks «Ühikarotid», «Pilvede all» ja «Kalevipojad». Jaanuari keskel teleesilinastuv «Umbkotid» on selle protsessi loomulik osa.

Kas pilootosast kasvab välja seriaal, see sõltub publiku tagasisidest ja reiting on sealjuures ainult üks – ehkki loomulikult väga oluline – komponent. Eelkõige on huvitav näha, kas kahe «piinatud geeniuse» tragikoomiline rabelemine läheb vaatajatele korda või mitte. Ma usun ja loodan, et läheb, asi on seda väärt!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles