Anna-Maria Galojan: Playboys poseerimine ei riku ajutööd!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan
Anna-Maria Galojan Foto: Olga Makina

Meelelahutusportaali Elu24.ee lugejate küsimustele vastas seekord politoloog  Anna-Maria Galojan. Kaunitar tunnistab online-intervjuus, et rahaskandaali ja Kadi Viljaku portaaliga seotud sündmused on mõjutanud tema elu ebameeldivalt. 

 
Kas sul elukaaslane on?

Tänan küsimuse eest, kuid jään oma põhimõttele kindlaks: eraelust ei räägi, kuna tegemist on just ERAeluga.

Galojan, mis on sinu edu ja populaarsuse saladus?

Sellised mõisted nagu edu ja populaarsus ja nende mõõtmine on alati suhteline. Minu jaoks on oluline jääda oma väärtustele ja eesmärkidele kindlaks ja truuks. Ehk olla iseenda vastu AUS.

Kuidas saada staariks?

Igal meist on oma elu ja saatus. Minu jaoks on staar eelkõige väga kõrgelt kvalifitseeritud oma ala spetsialist, kelle areng ei pidurdu ja kes on valmis oma teadmisi ja oskusi üha ja üha täiendama, olgu tegemist meditsiini, filminduse, aianduse või poliitikaga.

Kas kallid riided teevad naise ilusaks?

Riided ei tee kedagi ilusaks. Kuid meeldiv väljanägemine ja omanäoline stiilitaju võivad tulla kasuks.

Mis puudutab riiete hinda, siis ilu ja hind pole omavahel seotud. Oluline oleks, et hind vastaks kvaliteedile. Näiteks väga ilusad, kuid ebamugavad ja ebakvaliteetsed jalanõud võivad teha inimese päeva päris põrguks.

Kui hea peab olema staari närvikava?

Tänapäeval, kui elu suhteliselt kiire ja keeruline, eriti arvestades majanduslangust, tuleks muidugi mitte ainult tähtedele, vaid kõikidele inimestele kasuks stabiilne närvisüsteem ja tugev närvikava.

Samas peab alati olema inimesi või inimene, keda usaldada ja kellelt vajadusel moraalset tuge leida. Tuntumate inimeste puhul võib närvikava mõjutada ka ajakirjandus. Eriti kui ta on koondunud ühe grupeeringu kätte.

Juba üks suhtekorralduse ja propaganda kurigeeniustest Joseph Goebbels väitis, et kelle käes on ajakirjandus, selle käes on avalik arvamus. Kelle käes on avalik arvamus, sellel on õigus. Kellel on õigus, selle kätte läheb võim.

Tuleb tunnistada, et see küüniline avaldus pole ka tänaseks päevakajalisust kaotanud - sealhulgas Eestis.

Kas kuulsus toob rikkuse?

Kuulsus võib tuua rikkuse ja rikkus võib tuua ka kuulsuse. Samas need kaks mõistet ei pruugi ega peagi käsikäes käima.

Kas vaene võib olla kuulus?

See on eelmise küsimuse jätk. Kuulsaks olemine ei ole otseselt ju kuidagi seotud inimese finantsseisuga. Kuid paratamatult on rikkad inimesed tihedamini avalikkuse huviorbiidis, seega on neil suurem tõenäolisus saada tuntuks. Isegi sõltumata sellest, kas nad üldse seda taotlevad.

Mida peab tegema, et kogu aeg pildil olla?

Ilmselt elama oma elu ja jääma iseendaks. Muud retsepti ma ei tea.

Kas oled õnnelik?

Mul oleks patt saatuse üle kurta. Nagu igaühel meist, on mul oma tõusud ja langused. Kuid kuna mind ümbritsevad kallid ja lähedased inimesed, kes usuvad minusse, siis see ei anna võimalust ennast õnnetuna tunda.

Kas kandideerid uuesti valimistel?

Kandideerida kandideerimise pärast pole mõtet. Kandideerimine on põhjendatud ainult juhul, kui inimesel on olemas selge vaade ja sõnum, miks ta seda teeb ja mida ta sellega tahab saavutada või muuta. Oma kandideerimist ma ei välista - ära iial ütle iial.

Mis on sinu sõnum väikestele tüdrukutele?

Proovige võimalikult kaua tunda mõnu lapsepõlvest, sest keegi meist pole kaitstud täiskasvanuks saamise eest.

Proovige jääda iseendaks, sest siis, kui te saate suuremaks, mõistate, et inimese üheks olulisemaks jooneks, mis teeb ta nii ühiskonna jaoks kui ka eelkõige iseendale huvitavaks, on individuaalsus ja omapära.

Sa oled imestamapanevalt ilus, miks ei põgenenud hallist Eestist kuskile Hollywood'i näitlejaks?

Tänan komplimendi eest! Esiteks on Eesti minu kodumaa ja selleks ka jääb, isegi kui kunagi otsustan mingi aja jooksul elada väljaspool Eestit.

Teiseks, näitlemine on samasugune õpitav eriala, nagu füüsika, politoloogia või õigusteadus. Ma pole näitlemist õppinud ega sellele seni mõelnud. Loomulikult on erandeid ehk loomult sündinud näitlejaid, kuid erandid kinnitavad teatavasti reegleid.

Kuidas sisustad vaba aega?

Olen filmihuviline, püüan vähemalt paar korda kuus käia kinos. Samuti meeldib kodus vaadata filmiklassikat, eriti 60-ndate oma. Samas kodust vaatamist ei saa võrrelda selle atmosfääriga, mis tekib kinosaalis.

Mul on väga kahju, et Tallinnas, rääkimata kogu Eestist, pole filmikunst inimestele eriti kättesaadav. Nii näiteks veel 1991. aastal tegutses ainuüksi Tallinnas 12 kino. Enamikus Euroopa suuremates linnades leidub igas elupiirkonnas kinosaal, Eestis saab neid üles lugeda kahe käe sõrmedel.

Seega on suur mõte üle kahe aasta tagasi entusiasmi ja vabatahtliku tööna alustanud PÖFFi filmiklubi abistamisel. Selle missioon on anda võimalus ka neile, kes rahaliselt või muudel põhjustel on paljudest elurõõmudest ilma jäetud - ka filmikunstist.

Vähemalt korra kuus püüab PÖFFi filmiklubi täita seda auku ning anda võimaluse soovijatele näha tasuta häid ja kvaliteetseid filme kõikides Tallinna linnaosades, ja see on väärtuslik ajaveetmisviis.

Vanamemmede siirad tänud ja sära laste silmis on pärast filmide näitamist parim tagasiside, mis olla võib. Sellele kulutatud aeg on seda väärt.

Milline on koht, kus meeldib kõige rohkem käia, s.t kus sind kõige kindlamini silmast silma kohtab?

Tallinnas meeldivad mulle väga jalutuskäigud Kadriorus. Samuti naudin väikeseid ja omapäraseid kohvikuid. Hiljuti avastasime koeraga, et meie naabruses on kohvik Basilio, mis mõeldud just koduloomade omanikele ja kuhu saad oma lemmiku kaasa võta.

Kohast palju olulisem on mulle seltskond. Hea sõbraga on iga koht tore.

Küsiks veel kah, et miks ei ole veel Eestist mujale läinud?

Vt. vastust eespool.

Kas politoloogiat on raske õppida? Kus sina õppisid?

Iga eriala valik ja õppimine pole raske, kui see on sinu südame kutsumus, kui sul on selle vastu siiras huvi ja sa tunned avastamisrõõmu.

Olen omandanud Tartu Ülikoolis bakalaureusekraadi politoloogias. Olen lõpetanud Eesti Diplomaatide Kooli rahvusvaheliste suhete ja Euroopa integratsiooni alal ning olen Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teadusmagistrant. Ees seisab magistritöö kaitsmine.

Kas Sul on loomulikult juuksed heledad ja silmad tumedad? Mis rahvusest Sa oled?

Alustaks küsimuse lõpupoolest: olen segavereline, kuna isa on eestlane ja ema armeenlanna. Sellest tulenevalt olen pärinud emalt pruunid silmad ja juuksevärvi, isalt aga põhjamaised juuksed. Need on toonitud, ent kuna nende struktuur on põhjamaiselt tundlik, siis pole minu juuksur kunagi vajanud nende vesinikuga blondeerimist.

Mis ajendab naist paljalt poseerima? Mis tunne on teada, et mehed vaatavad su pilte ja uurivad iga pisidetaili?

Ma ei oska vastata teiste naiste eest, vaid ainult enda eest. Peale pikemat mõtlemist nõustusin poseerima Eesti Playboyle, ja see oli läbimõeldud otsus, kuna ajakirja professionaalse meeskonna pakutud puhas ja huvitav kontseptsioon imponeeris mulle.

Julgustasid ka poliitikamaastikul toimunud muutused nii poliitikute endi kui ka ühiskonnaliikmete peades. Mulle ei meeldi stereotüübid, ma ei taha ega kavatse olla nende pantvang.

Sa oled küll kui fantastiline silmarõõm, aga kes sa oled?

Tänan hea küsimuse eest! Olen inimene: oma nõrkuste ja tugevustega.

Kas oleksid olnud nõus osalema fotograaf Galetini heategevuslikul näitusel enne Playboyd?

Olen näinud Galetini fotosessiooni tulemusi, see oli küllaltki huvitav, julge ja stiilne kooslus. Mis puudutab sõnu, kas oleksin, kas teeksin jne, siis eelistan elada reaalsuses, praegu ja siin. Pole mõtet rääkida minevikus toimumata jäänud asjadest.

Nimeta kolm kõige ilusamat Eesti naist.

Eestis on palju ilusaid naisi. Loodan, et igaüks neist on kõige ilusam eelkõige oma mehe jaoks. Minu jaoks on pelgalt ilu ilma vürtsita ehk isiksuseta puudulik.

Seega nimetaksin neid naisi, kes on ennast teostanud isiksustena, olles väga kaunid ja iseseisvad inimesed: Eve Kivi, näitlejana, Liis Treial-Tappo paljulapselise pere emana, Kristina Šmigun sportlasena. Kuid antud nimekirja võiks kindlasti ka jätkata.

See, et naised vajavad pidevat tähelepanu ja on selle nimel valmis suht kõike tegema, on Eestis tavaline nähtus. Eks see ole ühe arengumaa omadusi... Sa tundud kena naine olevat ja nutikas kah, miks sa nõustusid alastifotodel poseerima? Või kes sind Playboyle poseerima meelitas?

Antud küsimus osaliselt kattub ühe eespool esitatud küsimusega. Lisaksin vaid, et ei tasu suhtuda Playboysse liiga suurte eelarvamustega.

Inimkeha on loomulik, lihtsalt tuleb väga selgelt tunnetada seda õhukest joont, kus asi võib ületada hea maitse piire. Kuid selle eest peab vastutama poseeritav ise ja hea meeskond.

Võin kinnitada, et poseerimine Playboys ei riku ajutööd ega silu automaatselt ära kõiki halle ajukääre. Õigluse mõttes peaksin lisama, et ilmselt poseerimine ei too ka halle ajukääre juurde neile, kellel pole nendeks ei soodumust ega vajadust.

Millisena kujutasid ennast ette praeguseks 10 aastat tagasi? Oled pettunud või läks üle ootuste paremini?

Ei ole pettunud. Loomulikult ma ei kujutanud ette mõningaid raskusi, ja mul on ka kahju, et pidin pettuma teatud inimestes. Samas on üks minu loetumatest filosoofidest, Friedrich Nietzsche kunagi öelnud, et inimene, kellel on, mille nimel elada, suudab peaaegu kõik asjad üle elada.

Elan oma lähedaste nimel ja oma ideede ja väärtuste nimel. Kõik muu, ka negatiivne, on andnud lisaks akadeemilisele haridusele ka tugeva elukooli.

Miks Sa nii imelikult räägid? Kas see on mingi aktsent või on tegemist mingi kõnehäire/haigusega? (P.S: ei küsi üldse pahatahtlikult, vaid lihtsalt uudishimust)

Paluksin küsimust täpsustada. Kuigi kumbki mu vanematest pole vene rahvusest, olen lõpetanud Kohtla-Järvel venekeelse gümnaasiumi. Ilmselt teatud aktsent tuleneb sellest.

Kas sa kannad geelküüsi, kunstripsmeid või miskit taolist?

Ei kanna ei geelküüsi, juuksepikendusi ega püsivaid kunstripsmeid. Pigem eelistan kanda hoolt selle eest, mis looduse poolt mulle antud. Ühekordsed kunstripsmed on olnud umbes aasta tagasi ühe korra kasutusel fotosessioonil.

Mis on sinu edu saladus? Kas rikkuse ja tuntuse oled saavutanud poliitikast või tuleb ka kõrvalt feimi?

Saladusi pole, kõik, kaasa arvatud ilu, on suhteline. Samas saladus, mille abil sa elus võid kõike saavutada, on kõigepealt tugev soov midagi saavutada, seejärel kindlasti veendumus ja usk sellesse, mida teed ja kuidas oma elu elad.

Kas oled oma hambaid valgendanud ja kui, siis kus ja kui palju maksis?

Pole valgendanud. Olen sellele mõelnud. Kuid oma hambaarsti soovitusel olen sellest kõrvale hoidnud. Usaldan oma arsti, kes arvab, et see võib kahjustada hammaste loomulikkust.

Kas arvad, et oled ilusam kui Liis Lass?

Ilu on vaataja silmis.

Mis tunne oli poseerida maailma populaarseimale ajakirjale Playboy? Kuidas suhtuvad sellisesse poseerimisse sinu vanemad?

Vt. ka eespool olevaid vastuseid. Olen õnnelik inimene, kuna saatus on mind õnnistanud mõistvate ja toetavate lähedaste ja sõpradega.

Mida sa sööd, et sa nii ilus oled?

Usun, et süüa tuleb kõike, mis maitseb ja mille järgi organismil on parasjagu vajadus. Pigem on oluline pidada piire söögi kogustega. Igasugused äärmused ja liialdused on kahjulikud, sealhulgas ka söögi puhul.

Oled sa puhas eestlane?

Vt. vastust eespool. Pealgi on inimesi, kelle soontes ei voola võõra rahvuse verd, üsna vähe, sealhulgas ka Eestis.

Kas jätkad poliitilist karjääri?

Ma ei annaks antud küsimusele ühemõttelist vastust. Ütlen kindlalt vaid ühte: nii poliitikateadlasena kui poliitikahuvilisena jääb minu elus alati koht poliitika analüüsimiseks ja jälgimiseks, kuna poliitika puhul on tegemist lahutamatu osaga minu elust.

Eriti, mis puudutab välispoliitikat ja rahvusvahelisi suhteid. Ütleme nii, et olen mitte lihtsalt nendest huvitatud, vaid mul on nende vastu kirglik huvi.

Kas nõustud väitega, et naised on ussid ja mehed sead?

Pigem ütleks, et kõik sõltub inimesest. Võib juhtuda ka vastupidi, kus mõne mehe puhul sõna uss sobib paremini, aga mõnda naist võiks tema käitumise järgi võrrelda seaga.

Kas sul on ka iidoleid või suuri eeskujusid?

Iidoleid ja eeskujusid mul pole. Kindlasti on inimesi, kellele kuulub mu austus ja lugupidamine.

Kas oma rahaskandaali sooviksid kuidagi kommenteerida?

Mis puudutab Eesti Euroopa Liikumise segast raamatupidamist ja sellest tulenevaid skandaale, siis ma tahaksin uskuda, et politsei ja prokuratuur teevad väga professionaalselt ja objektiivselt oma tööd.

Loodan, et nad selgitavad välja selle mittetulundusühingu viimase 8-9 aasta finantsseisu probleemid ja tekkinud olukorra aastatetagused tagamaad.

Samuti usun, et elame õigusriigis, kus otsuseid tehakse, lähtudes just seadustest ja kodanikud on õigusorganite silmis võrdselt koheldavad.

Mis rahvusest sa oled?

Vt. eespool olevaid vastuseid.

Millega momendil elatist teenid?

Päris mitme huvitava rahvusvahelise projektiga, mis pakkuvad rahuldust nii minu professionaalsetele huvidele kui ka hingele.

Kas te ei arva, et te olete suht palju inimesi välja vihastanud? Kas sellises väikeses riigis nagu Eesti, kus kõik tunnevad kõiki, on mõtet endale nii lühikese ajaga nii palju vaenlasi korjata? Proovige Kadi Viljakuga ära leppida - see ei maksa ju midagi «Sõbrad tulevad ja lähevad, vaenlased aga jäävad!»

Olen nõus, et halb rahu on vahel parem kui hea sõda. Samas tuleb jääda oma põhimõttele kindlaks. Trend24 ehk Kadi Viljak rikkus nii minu, kui ka mitme teise töövõtja, näiteks Trend24 peatoimetaja Sirje Rattuse ja teiste suhtes töölepingu punkte. Seda, et tegemist oli rikkumisega, otsustas ka töövaidluskomisjon.

Mitu paari kingi sul on?

Eelistan klassikalisi mudeleid, seega kannan neid aastaid ja nad on ikka moes. Kuna ma midagi ei kogu, siis pole mul ka loetelu sellistest asjadest.

Vaatasin just «Paari» saadet ning seal väitsite, et pole endale mittekuuluvat raha raisanud. Kas see siis tähendab, et need mitmekümned tuhanded kroonid, mida te kuu jooksul Stockmanni kaubamajas otse minu silme all kulutasite, oli teie palgaraha?

Paluksin täpsustada, millest jutt.

Kust poest soovitaksid ilusaid riideid osta?

Kindlat poodi ei oska soovitada, kuna mul endal sellist pole. Kõik me oleme erinevad, seega sobivad meile väga omapärased asjad.

Ma soovitaksin eelkõige kombineerida ja tugineda sellistele garderoobi klassikalistele esemetele nagu valged särgid, klassikalised püksid, sinised teksad. Lähtudes sellisest lihtsast tõest võib aksessuaare asendades välimust suurepäraselt muuta.

Kas sulle on oluline kanda mingeid eduka firma riideid või valid selle järgi mis meeldib ja silma hakkab?

Vt. eespool olevaid vastuseid.

Kas sa oled plastilist kirurgiat kasutanud?

Ei ole kunagi kasutanud. Austan väga prouasid, kes oskavad väärikalt vananeda ja auga kanda oma kortse, kuid samas ei mõisa absoluutselt hukka ka neid, kes otsustavad plastilise kirurgia kasuks. Igale oma.

Selle kohta on kunagi geniaalselt öelnud Katharine Hepburn, et kui väline ilu lahkub, tuleks teha nii, et ta läheks sissepoole. Ilmselt see võiks olla iga naise moto, kuna keegi ei jää igaveseks nooreks.

Kui vanalt kaotasid süütuse?

Vt vastust esimesele küsimusele.

Seksikaim eesti poliitik sinu arvates?

Minu arvates pole inimeste empaatiavõime või seksikus absoluutselt seotud nende elukutsega. Iga inimene on omamoodi ja kellegi jaoks just kõige vajalikum ja seksikam.

Milline on sinu ideaalmees?

Elutõde seisneb selles, et pole olemas ideaalinimesi: ei mehi ega naisi. Samas on minu jaoks huvitavad mehed, kellel seltsis tunned end turvaliselt ja mugavalt. Mees, kellega sul on ühiseid väärtusi ja eesmärke, kes on arukas ja samas hea huumorimeelega - see ongi vist üks ideaalile lähedane inimene.

Kas kavatsed ka poliitikasse tagasi tulla?

Vt. eespool olevaid vastuseid. Lisaksin vaid, et juba Aristoteles teadis, et inimene on poliitiline loom.

Kas valitsus peaks sinu arvates tagasi astuma?

Valitsus peaks käituma mitte ainult poliitiliselt ratsionaalselt, lähtudes iga koalitsiooni erakonna poliitilistest huvidest, vaid eelkõige riigimehelikult.

Mitu tundi veedad hommikuti end sättides-mukkides?

Mitte ühtegi. Saladuskatte all tunnistan Elu24 lugejatele, et olen selline unekott, eriti hommikuti.

Hommikused 10-15 minutit lisaund on mulle liiga kallid, et neid enda sättimiseks kuulutada. Hambapesu, värskendav dušš, kerge meik ja riidessepanek ei võta reeglina aega üle poole tunni.

Kas pronkssõduri teisaldamine oli sinu arvates hea mõte?

Alati on kergem olla tark tagantjärele. Minu arvates võinuks teisaldamine toimuda õigemal ajal, nt päeval, põhjalikumalt analüüsides ja arvestades võimalikke tagajärgi.

Mida arvad Liis Lassist ja Tõehetke-Lilitist?

Paraku ei tunne isiklikult kumbagi neist. On raske ja vale kujundada arvamust inimest tundmata. Samas on selge, et mõlema puhul on tegemist noore ja väga julge naisterahvaga.

Kes on sinu iluideaal maailma kuulsuste hulgas?

Päris iluideaali mul paraku pole. Samas hindan väga prantsuse klassikalise kino näitlejaid Catherine Deneuve`i, Brigitte Bardot'd ja Jeanne Moreau`d. Ilu on teisejärguline, kui inimesel puudub sisu ja selgroog.

Sooviksin teada, kuidas olete saavutanud nii ideaalse figuuri? Mida selleks olete teinud? Kas oskate soovitada spetsiaalset dieeti?

Vt. eespool olevaid vastuseid. Lisaksin vaid, et minu jaoks on oluline magus ja rahulik uni ning värsked sõõrikud naaberkohvikust.

Ei ütle ära ka heast napoleoni koogist. Kahjuks on Eestis seda väga vähestest kohvikutest saada. Varsti ei jää midagi muud üle, kui ise hakata seda küpsetama.

Soovitaksin vähem muretseda figuuri ja kehakaalu pärast, kuna kehakaal on selline kaval asi, et kõigub erinevatel eluperioodidel paari kilo piires oma rada pidi üles alla. Ühtegi inimest ei tee paremaks või halvemaks mõned lisa- või puuduvad kilod.

Mida sinu arvates peaks eestlaste ja venelaste vaheliste suhete parandamiseks tegema valitsus ja mida saaksid teha inimesed ise?

Mõlemalt poolt peaks olema vähem eelarvamusi. See puudutab nii meid kõiki kui ka valitsust. Ma ei arva, et eestlaste ja venelaste vahel on väga halvad suhted.

Meil on väga palju segaabielusid, ja ka erafirmasid, kus osanikud on mõlemast rahvusest, lisaks koosnevad paljud sõpruskonnad nii eestlastest kui venelastest. Tuleb vähem rõhutada negatiivsust, eriti meedias.

Kas oled tõesti 24-aastane?

Olen 26 ja selle kuu lõpus saan 27. Ma pole kunagi oma vanust varjanud, olen sündinud 23.02 1982.

Mille pärast elus kõige suuremat piinlikkust oled tundnud?

Hea küsimus. Ilmselt on need olnud hetked, kui minu arvates mulle kallis ja minu poolt austatud inimene, kes on mind reetnud ja käitunud arglikult ja madalalt, on haledalt valetanud, vaadates mulle silma.

Reetmine on kohutav, kuid arglikkus seda mitte tunnistada, kuigi see on paljastatud, on veelgi piinlikum, kusjuures mitte ainult reeturi, vaid ka reedetud poole jaoks.

Milleks nii ilusale näitsikule kolm kõrgharidust? Sul ju super välimus!

Kas haridus ja välimus on kuidagi omavahel seotud? Ei usu.

Mis oleks sinu jaoks see, mille nimel elada ja asi, mille nimel oleksid valmis elu andma?

Antud küsimuse üle ei pea palju mõtlema: lähedased ja kallid, nende turvalisus ja heaolu.

Kas rindade välgutamine on sinu meelest poliitikukarjääri alustala?

Ei ole.

Kuidas teil on niimoodi edukalt läinud, et olete pääsenud Playboy kaanele?

Tänan, kui peate seda edukuse kriteeriumiks! Ma ei pea seda ei ebaõnneks ega eduks. Naisena pean loomulikult seda pakkumist komplimendiks.

Kuid see küsimus tuleks adresseerida hoopis Eesti Playboy töötajatele, et miks nad otsustasid mulle selle ettepaneku teha.

Kas sinu meelest oli normaalne Playboyle poseerida? Miks sa selle otsuse vastu võtsid?

Vt. eespool olevaid vastuseid.

Kui saaksid teada, et Sulle on tekkinud Salajane Austaja, kas üritaksid teada saada, kellega on tegemist?

Kui tegemist on salajase austajaga, siis see tähendab, et ta ei taha ennast mulle avalikustada. Püüan alati jätta inimestele valikuvõimaluse.

Minu jaoks oleks meeldiv, kui selline on tekkinud, kuid jätaksin tema otsustada, kas jääda salajaseks või nädata ennast päevavalgel.

Kust sa raha saad nii paljude ilusate riiete ostmiseks?

See on müüt. Pigem eelistan kanda riideid mitu aastat ja ei pea vajalikuks igal hooajal uute riiete ostmist, kuna eelistan klassikalist stiili. Seega jääb mul alati võimalus riietuse kombineerimiseks ja oma stiili väljakandmiseks.

Sul on päris pruntis huuled. On sinna midagi süstitud?

Ei ole, ei huultesse ega kuhugi mujale. Samas on igaüks oma keha peremees/perenaine, seega kui ta peab vajalikuks midagi korrigeerida, lasku käia.

Kas teil on isiklik stilist või valite oma riided ise?

Mul pole kunagi olnud ega ilmselt ka ei tule isikliku stilisti, kuna olen väga tugevasti kinni oma ettekujutuses heast ja üksnes just mulle sobivast. Valin ja eelkõige kombineerin oma riietust ise.

Kuidas näete oma tulevikku?

Ma pole selgeltnägija. Tean vaid, et tahan jääda oma põhimõtetele kindlaks, säilitada selgroog ja mitte peatuda oma arengus.

Milline on Su lemmikraamat?

Mul on päris mitu raamatut, mida aeg-ajalt leht-lehelt sirvin. Need on väga erinevad, pigem nimetaksin raamatu, mis on hetkel mu tähelepanu hõivanud, see on USA endise protokolliülema James W. Syningtoni raamat «State game» (Riigimäng). Võimalusel eelistan lugeda raamatuid originaalkeeles.

Kes sulle reformi meestest kõige rohkem meeldib ja kas oled mõnega neist salasuhetes olnud?

Ei sala- ega avalikke suhteid partei sees pole mul olnud. Pean lugu Siim Kallasest kui tugevast välispoliitika ja majandusküsimuste asjatundjast, samuti EL parlamendi liikmest Toomas Savist, kes vapralt tõstis mitmeid kordi Euroopa parlamendi istungil üles armeenlaste 1917. aasta genotsiidi küsimuse, mida mõnedki poliitikud on eelistanud maha vaikida.

Milliseid meigitooteid soovitad loomulikuks meigiks?

Kõik sõltub nahatüübist ja inimese maitsest. Meigi puhul less is more.

Mida arvate Ojulandist, Pentusest ja Evelyn Sepast?

Kõik kolm on praeguse, XI riigikogu koosseisu liikmed. Samuti, lähtudes nende parteilisest kuuluvusest, on nad kõik liberaal-demokraatliku maailmavaate esindajad.

Kas Teie elu segab vanemate ja vähem ilusate naiste kadedus?

Mõni 60-aastane naine võib olla palju ilusam ja huvitavam kui 20-aastane. Seega pole ma nõus Teie küsimuse püstitusega.

Mis puudutab kadedust, siis see pole paraku seotud ei vanuse ega välimusega, vaid pigem inimese enda ebakindlusega. Mul on kahju kadedadest inimestest, sest nad mädanevad seest ära - selle asemel, et elada ja nautida iseenda elu.

Kas sa tahad olla kuulus?

Kuulsus omaette ei ole ega pole olnud kunagi eesmärk omaette.

Tahan tulevikus olla oma ala (rahvusvaheliste suhete) hea ja tunnustatud spetsialist. Seepärast püüan pidevalt ennast täiendada ja midagi juurde õppida.

Kas sa kahetsed midagi oma elus?

Iga elukogemus, ka negatiivne, on millegi jaoks kasulik ja vajalik.

Inimesed ei ole sinust eriti heal arvamusel, mida sa sellest arvad?

Paluks täpsustada, kes need inimesed on? Kas küsija ise, mõni ta sõber? Kui võimalik, ma ei soovitaks teha üldistusi.

Ma ei pea ega taha kõigile meeldida. Sel juhul peaksin sügavalt maha matma oma isiksuse ja käituma täpselt nii, kuidas ja kuhu tuul puhub. Paraku see mulle ei sobi.

Kas sa ei arva, et võiksid poliitikast igaveseks eemale hoida?

Kas see on soovitus või küsimus? Kui tegemist on soovitusega, siis kahjuks puudub sellel ratsionaalne selgitus.

Kui tegemist on küsimusega, siis usun, et üksi inimene ei saa igaveseks poliitikast hoiduda. Juba Aristoteles leidis, et inimene on loomu poolest poliitiline loom.

On su elu pärast Playboyle poseerimist muutunud?

Mu elu pole muutunud, kuna ma pole ise muutunud.

Tahaks rohkem teada sinu haridusteest - kuidas sulle meeldis TÜs õppida, mis olid kõige lahedamad ained ja teemad. Mis teemal kirjutasid oma bakalaurusetöö?

Meenutan Tartu Ülikooli aastaid alati väga soojalt. Mul on väga vedanud, et valisin just selle ülikooli ja sain osa ja «puudutatud» Tartu vaimust.

Huvitavaid ained oli vägagi palju. Juba politoloogia teisel kursusel mõistsin, et mind huvitavad eelkõige rahvusvahelised suhted ja välispoliitika.

Loetlen siin ainult mõned ained: Eesti rahvusvaheline seisund ja välispoliitika; Venemaa välispoliitika: kujunemine, ideoloogiline pärand, tulevikuperspektiivid; Venemaa välispoliitika: kujunemine, ideoloogiline pärand, tulevikuperspektiivid; Antikommunistlik revolutsioon Balti riikides 1986-1995; Hiina: rahvusvaheline seisund ja välispoliitika; Rahvusvaheline poliitökonoomia ja Ameerika Ühendriigid: rahvusvaheline seisund ja välispoliitika 20. sajandil.

Oma bakalaureusetöö kirjutasin teemal: Venemaa Föderatsiooni välispoliitika Euroopa Liidu suhtes ja selle perspektiivid pärast 2004. aasta laienemist.

Samal aastal jätkasin oma õpinguid magistrantuuris, kus sooritasin magistrieksami rahvusvahelistes suhetes, minu teadusmagistritöö teemaks on Euroopa Liidu energiapoliitika mõju ja osatähtsus Venemaa Föderatsiooni välispoliitikas Venemaa ja Euroopa Liidu suhete kontekstis.

Kas sinu elus on inimesi, kelle kohta võid öelda, et oled neile millegi eest väga tänulik? Kes on sinu heaks palju teinud ehk keda pead nendeks inimesteks, kes avaldasid sinu isiksuse kujunemisele kõige suuremat mõju?

Paraku pole võimalik neid kõiki mainida, kuigi olen eranditult neile tänulik. Tegelikult tänamisega ei ole võimalik tasuda, tasuda saab ainult samaväärse teoga mingil muul ajal elus.

Lapsena on mind väga mõjutanud minu vanaisa, kes oli filosoofiateaduste professor. Põhikoolis oli mul suurepärane ajalooõpetaja Irina Nazinina, ülikooli ajal oli mul õnn õppida väga paljude huvitavate õppejõudude käe all, tooksin välja rahvusvaheliste suhete professori Kaido Jaansoni ja politoloogia professori Rein Ruutsoo.

Kelleks sa end pead? Milline kultuur on sulle lähedasem - kas vene, eesti või armeenia? Kas sa tunned enda peal, et inimesed suhtuvad sinusse teisiti just sinu rahvuse pärast?

See on hea, kuid keeruline küsimus. Vene kultuuri mõju sain tunda just koolis, õppides vene gümnaasiumis, eesti ja armeenia kultuurid aga on osa minu perekonnast. Seega on mõlemal olnud mulle oluline mõju. Siiski Eestis sündides ja kasvades on Eesti kultuuri mõju olnud kõige tõhusam või suurem.

Millise valemi abil on võimalik 24-aastaselt omada kolm kõrgharidust (kui siinsed vihjed on tõesed)? Minul ja minu kahel täisealisel lapsel on ainult igaühel näiteks üks.

Esiteks olen 26-aastane, mitte 24-aastane. Võtan küsimust komplimendina.

Lõpetasin 2000. aastal gümnaasiumi. Minu edaspidine hariduskäik näeb välja järgmine: 2005-2006 - Rahvusvahelised suhted ja Euroopa integratsioon, Eesti Diplomaatide Kool.

2004 - M.A. rahvusvaheliste suhete alal; teadusmagistritöö teema: Euroopa Liidu Energiapoliitika mõju ja osatähtsus Venemaa Föderatsiooni välispoliitikas Venemaa ja Euroopa Liidu suhete kontekstis, Tartu Ülikool (magistrant).

2004 - B.A. politoloogia, bakalaureusetöö teema: Venemaa Föderatsiooni välispoliitika Euroopa Liidu suhtes ja selle perspektiivid pärast 2004. aasta laienemist, Tartu Ülikool.

Kas sa üldse loed enda kohta käivaid kommentaare ja kui loed, siis kuidas nendesse suhtud?

Vahel loen, säilitan kainet suhtumist, mõningi kommentaar on päris naljakas ja andekas.

Millised omadused peavad olema poliitikul? Kui palju ikkagi on õpitav ja kui palju nn taeva tarkusest?

Poliitikas olemine on õigustatud ainult siis, kui lähtuda ühe minu poolt hinnatuima preside ndi Johm F. Kennedy põhimõttest: ära küsi, mida sinu riik saab teha sinu heaks, küsi endalt, mida sina saad teha oma riigi heaks.

Kas poliitikul peaks olema kõrgharidus?

Minu arvates peaks küll. Kuid samas sattudes keerulisse ja ebaõiglasse olukorda, mõistad, et üks asi on akadeemiline haridus, teine eluülikool. Hea, kui omad nende sümbioosi.

Kas Teile, kellel on kolm haridust, ei tundu imelik, et Savisaare soosikul Evelyn Sepal, olles põhiseaduskomisjoni aseesimees, pole kõrgharidust, vaid ta on kutsekooli lõpetanud sekretär?

Ma ei oska seda kommenteerida. Parlament ehk riigikogu on peegelpilt meie ühiskonnast, kuna meil kõigil on võimalus valida sinna just seda inimest, kes meie arvates meid kõige paremini võiks esindada.

Minu teada ei määra ükski seadus, et riigikogu liikmel peab olema kõrgharidus. Tähendab, juriidiliselt on see korrektne.

Mida arvate ajakirjanikest, kes meediasündmusi oma vaatevinklist kajastavad, mitte ei edasta erapooletut informatsiooni?

Ma arvan, et neid ei peaks nimetama ajakirjanikeks. Eriti, kui nad rikuvad ajakirjanike eetikakoodeksit ja sellega vahel heidavad oma kolleegidele varju.

Kas te usute Jumalat?

Jah, usun. Samas usun ka, et inimene peab uskuma ka endasse, mitte jätma kogu raskuste koormat Jumala või kellegi teise õlgadele.

Palun kirjeldage kui võimalik, milliseid muudatusi te teeksite, kui oleksite välisminister?

Ma ei kuulu nende hulka, kes arvavad, et Eesti välispoliitilised eesmärgid on täidetud ehk liitumise järel EL ja NATO võiks Islandi väljakul asuva maja kinni panna.

Usun, et Eesti välipoliitika peaks olema keskendatud teatud valdkondadele. Väikese riigina peaksime teadvustama, et ei saa ega suuda tegeleda kõigi EL välispoliitiliste valdkondadega.

Selles suhtes on headeks näideteks meie naabrid Soome, kes on spetsialiseerunud rahvusvaheliste konfliktide lahendamisele ja Rootsi, kes on väga tugev arenguabi küsimustes.

Näeksin hea meelega Eestis rohkem huvi majandusdiplomaatia arengu vastu, ilma selleta on riigil väga keeruline silma paista ja olla ELis edukas, rääkimata rahvusvahelisest areenist.

Miks on nii, et mida arukam, kaunim ja ettevõtlikum Sa poliitikamaastikul oled, seda võikamad ja tobedamad mürginooled Sinu suunas on lennutatud?

Seda on raske hinnata. Kui tahad olla mürginooltest puutumata, siis parim viis on keskpärasus ja oma arvamustest ja seisukohtadest lõplik loobumine.

Galojan, miks sa valetad, et sul on kolm kõrgharidust? Sul on rakenduslik kõrgem ehk tehnikum ja magistri ehk akadeemilisega oled jännis. Diplomaatide kool ei lisa kõrgharidust. Kas sa oled loll või teadlikult petad inimesi? Ootan vastust!

Pole kunagi ei teadlikult ega ebateadlikult kedagi eksitanud. Ma pole kunagi tehnikumis ega kutsekoolis õppinud.

TÜs õpin 2+4 vana süsteemi järgi, kus EL standardite järgi B.A, võrdub magistriga ja M.A. doktorikraadiga. Minu soovitus: vähem kibestumist!

Miks vene naised on ainult noorena ilusad, aga keskeas muutuvad paksudeks baabadeks? Kas sul ei ole sellise tuleviku ees hirmu?

Ei tasu olla eelarvamuste pantvang. Keegi ei jää nooreks, sõltumata soost või rahvusest. Kuigi ma pole venelanna, ootab ka mind paratamatu vananemine.

Pigem hoidun, et minust ei saaks kunagi lastetu igavese beibe imagoga naine, kes sõltumata, kas ta on 30ndate lõpus või ammu ületanud 40 piiri, tunneb ennast ikka plikana.

Vaadates neid kõrges eas plikasid, kes karjääri ja peenikese talje nimel otsustavad lastest loobuda, tekivad mul külmavärinad ning loodan siiralt, et ei avasta end 15-20 aasta pärast samas rollis, see oleks halenaljakas.

Elus on palju huvitavaid valdkondi, kus saaks nii-öelda «ilma teha». Miks just poliitika? Kui vanalt hakkasite poliitika vastu huvi tundma?

Mulle on alati meeldinud ajalugu, aga ajalugu ja poliitika on paratamatult omavahel seotud. Olin umbes 15, kui hakkasin käima noorte poliitikute koolis, mis oli loodud Friedrich Naumann Stiftungi poolt.

Kas poliitika on parem kui seks?

Iga asi on hea omal kohal, kui ta on ehtne ja loomulik.

Playboys mainisid, et sulle meeldib W. Churchill. Kas oled mõelnud selle peale, et vahetada Reformipartei mõne muu partei vastu? Näiteks Keskerakonna vastu? Isegi Churchill on nii teinud.

Teil on õigus, hindan väga kõrgelt kunagist Suurbritannia peaministrit Winston Churchilli.

Lisaksin vaid, et Churchill vahetas erakondi päris mitu korda. Kuid ta tegi seda eelkõige sellepärast, et mitte reeta põhimõtteid ja väärtusi ehk jääda iseendale truuks.

Ma ei välista, et kunagi võiks ka minust saada mõne teise erakonna liige, samas ei kiirustaks ma looma uut sidet mõne teise erakonnaga.

Olete reformierakondlase, isegi endise kohta väga selge sõna ja mõttega. Olen teie sõnavõtte jälginud pikemat aega ka erinevatel välispoliitika teemadel. Kuidas ise hindate Eesti välispoliitikat. Mille vastu ja miks enam huvi tunnete?

Tänan, vt. vastust oma küsimusele eestpoolt.

Kuidas olla tugev, kui elu on väga ebaõiglane ja raske? Mul on näiteks praegu väga paha. Palun anna nõu, sind on ju nii palju kotitud. Loodan sulle!

Elu ei saa olla ainult must või valge, värvid vahetuvad, lisaks on mass erinevaid toone. Mis ei tapa, teeb tugevamaks.

Kui oled raske perioodi jätnud seljataha, siis alles mõistad, et sul on rohkem elukogemust ja tarkust. Soovin jõudu!

Galojan sattus lihtsalt transiidikate ja Ansipi vahele, peaminister keeras transiidi kihva ja nüüd vaja keegi ohvriks tuua... Ega siis saa Ojulandi või kedagi teist ohverdada... Liiga tuntud näod... Kas tunned ennast ohvrina? Mida ütleksid Ansipile, kui saaksid riigikokku?

Ilmselt on mugav ja lihtne tunda ennast ohvrina, aga ma ei pea ennast ohvriks. Olen mingil määral isegi tänulik nendele inimestele, kes aktiivselt aitasid kaasa minu jaoks ebameeldiva kogemuse tekkimisele. Loodan, et selle valusa kogemuse kaudu olen saanud veidigi tugevamaks ja paremaks.

Peaminister Ansipile soovin jõudu ja riigimehelikku tarkust meie riigi majanduse- jm muredega toimetulekuks. Tuletaksin meelde ka William Pitti sõnu, et peaministri kõige olulisemaks omaduseks on kannatlikkus.

Kas arvad, et inimesed peavad Sinust lugu?

Vt. eespool olevaid vastuseid. Lisaksin vaid, et on inimesi, kellest pean väga lugu ja on ka paraku neid, kelle kohta ei saa öelda, et nad vääriksid mu lugupidamist.

Kas arvad, et meeldid meestele?

Olen 100% naine, seega ei oska ega taha meeste eest vastata.

Kas oled oma eluga rahul?

Vt vastust üheksandale küsimusele.

Milline on sinu elu moto?

Olen seda öelnud juba 2007. a valimiskampaania käigus ja vaatamata kahele tormilisele aastale pole see muutunud. Selle on kokku võtnud John Stewart Mill: üks inimene, kellel usk, on sama tugev, kui 99 inimest, kellel on ainult huvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles