Egiptusest leiti tõend senitundmatu vaarao kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse-Egiptuse arheoloogidemeeskond leidis Senakht-en-Re nimelise valitseja kohta märkme Karnaki templikompleksist ühelt lubjakivist väravalt
Prantsuse-Egiptuse arheoloogidemeeskond leidis Senakht-en-Re nimelise valitseja kohta märkme Karnaki templikompleksist ühelt lubjakivist väravalt Foto: SCANPIX

Egiptuse antiigiameti esindaja Mohamed Ibrahimi teatel lisandus Vana-Egiptuse vaaraode pikka nimekirja veel üks vaarao.

Prantsuse-Egiptuse arheoloogidemeeskond leidis Senakht-en-Re nimelise valitseja kohta märkme Karnaki templikompleksist ühelt lubjakivist väravalt, edastab Yahoo News.

Prantsusmaa Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) egüptoloog Christophe Thiersi sõnul tehti leid Ptahi templis rutiinse uurimise käigus.

See oli 17. dünastia, mis valitses 1634- 1543 eKr, aegse hieroglüüfilise kirjutisega, milles viidati ka jumal Amun-Re´le.

«Paljastus ka see, kes selle jumalale pühendatud kivivärava tellis. See oli vaarao, kes kandis nime Senakht-en-Re,» selgitas arheoloog.

Samas ei ole teada ühtegi sellele vaaraole pühendatud monumenti. Samuti ei teata, kus ta hauakamber on.

«Varasemast ei ole selle vaarao kohta midagi teada. Nüüdne on esimene kaasaegne leid, kus teda mainitud on,» jätkas Thiers.

Leiul olevast kirjutisest paljastus, et Senakht-en-Re lasi ehituseks tuua lubjakiviblokke Torast, mis asub Kairost lõunas.

Tora, mis tänapäeval kannab nime  Ḩulwān, valitsesid siis hüksoslased. Hüksoslased Aasiast pärit sisserändajad, kes imbusid Egiptuse alale ning nad asusid teisel vaheperioodil (1664 – 1569 eKr) elama Niiluse orgu, domineerides rohkem kui sajandi.

Vana-Egiptuse 17. dünastia viimane vaarao Kamose ja ta vend, 18. dünastia algatanud vaarao Amhose ajasid selle rahva kõpuks minema.

Egiptuse arheoloogide sõnul võib Karnaki tempel veel saladusi peita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles