Homofoobia põhjuseks võib olla alla surutud homoseksuaalsus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homofoobia põhjuseks võib olla alla surutud homoseksuaalsus
Homofoobia põhjuseks võib olla alla surutud homoseksuaalsus Foto: SCANPIX

USA ja Briti teadlaste tehtud uuring näitas, et homofoobia põhjuseks võib olla alla surutud homoseksuaalsus koos autoritaarse kasvatusega.

Homofoobiauuringu taga on Suurbritannia Rochesteri ja Essexi ülikool ning USA California ülikool, edastab USA Today.

Uurijate sõnul aitab homofoobia tekkele kaasa kasvamine väga autoritaarses peres, kus homoseksuaalsust peetakse häbiväärseks.

«Isikud, kes peavad end heteroseksuaalideks, kuid psühholoogilistes testides paljastub, et nad tunnevad tõmmet samasooliste vastu, võivad homosid ja lesbisid ohuks pidada, kuna alateadvuse tasandil on nad nendega sarnased,» sõnas uurija Netta Weinstein.

Psühholoog Richard Ryan lisas, et paljudel juhtudel on tegemist inimestega, kes ei ole endaga rahul ning projitseerivad oma sisekonflikti väljapoole.

Lisaks mõjutab homofoobia teket ka kasvamine autoritaarses peres, kus kas või minimaalset kallet homoseksuaalsuse suunas karistati karmilt.

Teadlaste sõnul aitab nende uuring selgitada, milline dünaamika on homode vastu suunatud vägivalla taga ning miks paljude kõige agaramate homovastaste kohta on paljastunud, et nad on homosuhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles