Filminädal: Artis toob kinno artistid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto filmist «Patti Smith: Unistus elust»
Foto filmist «Patti Smith: Unistus elust» Foto: Promopilt

11. - 15. mail toimub kinos Artis filminädal «Artistid Artises», mis toob ekraanile dokumentaalfilmid märkimisväärsetest kultuuritegelastest.

Eriliseks teeb ürituse asjaolu, et korraldamise eest vastutavad noored vabatahtlikud filmihuvilised.


«Artistid Artises» on artistidest kõnelev dokumentaalfilmide nädal, kus peategelasteks on kunstnikud, muusikud, luuletajad ja näitlejad. Viiel päeval algusega kell 19:00 aavad vaatajad ennast kurssi viia artistide elu, võlu ja valuga.

Filminädal algab Soome režissööri Rostislav Aalto dokumentaalfilmiga «Cleaning Up!», mis portreteerib avangardse Soome ansambli Cleaning Women tuuri Baltikumis. Filmi juhatab sisse režissöör isiklikult. Pärast dokumentaalfilmiseanssi kell 21:30 algab Artise kino suures saalis performance-kontsert «Metropolis - Kino Konzert», kus Cleaning Women ning muusikud Norrast ja Venemaalt defineerivad uuesti Fritz Langi legendaarse ulmeklassika «Metropolis» helipilti. Originaalis orkestrimuusikaga linastunud armastus-, düstoopia- ja ühiskonnakriitilisele loole on lisatud 80 aastat pärast esilinastust leitud osad, mida peeti lõplikult hävinuks, ning uue, elektroonilise kõlapildi loovad alternatiivinstrumentidel musitseeriv Soome avangardtrio Cleaning Women, mürataustadega katsetav Petrozavodski muusik Ivan Afanasjev Venemaalt ja Norra muusikud-heliloojad Gudmund Østgård ja Nasra.

Avapäeva hilisõhtul on kõik filminädala külastajad oodatud vanalinnas Viru tänav 2 asuvasse baari Hoov, kus kinopileti ettenäitamisel saab pidu väisata soodsama hinnaga.

Filminädalal linastuvad veel portreefilmid prantsuse näitlejannast Juliette Binoche'ist - «Juliette Binoche: visandatud portreed», USA andekast kunstnikust ja muusikust Daniel Johnstonist - «Saatan ja Daniel Johnston», Priit Pärnast - «Mees animatsoonist» ning filminädala lõpetab minoorne «Patty Smith: Unistus elust». Filmide eel on lubanud oma teadmisi ja kogemusi jagada «Mees animatsoonist» režissöör Hardi Volmer ja muusikaasjatundja Tõnis Kahu.

Kinonädala teeb eriliseks see, et korraldajateks on kogenud kinopersonali asemel tegusad ja ettevõtlikud kesk- ja ülikooliõpilased, kes korraldavad filminädalat oma vabast ajast ning ilma igasuguse tasuta. Filminädala organiseerimine alates filmide valikust ja hankimisest ning kõige sinna juurde kuuluvaga on vabatahtlike noorte endi korraldada. Hea nõuga on muidugi alati toeks olnud Artise kollektiiv.

Artise kinokommuun tegutseb juba teist aastat järjest. Tegemist on hariva ettevõtmisega, mille raames toimuvad mitmesugused filmialased loengud oma ala asjatundjatelt ja ühised filmivaatamised. Filminädala korraldamine annab omakorda võimaluse demonstreerida, mida kinokommuunlased mitmete kuude vältel on õppinud – nõnda saab ühendatud teoreetiline ja praktiline osa.

Ajakava ja filmide lühitutvustused leiad Artise kodulehelt SIIT.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles