Nädala plaat

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vox Clamantis / 
Jaan-Eik Tulve
Vox Clamantis / Jaan-Eik Tulve Foto: promo

Vox Clamantis /
Jaan-Eik Tulve
Filia Sion
(ECM)

Hinne 5

Eestlaste liturgiline hääl

Üks suurepärane vokaalmuusikaga heliplaat on ilmunud. Eestlaste hääl ulatub selle plaadiga arvatavasti kõigile mandritele.

Roomakatoliku kiriku ühehäälne liturgiline laul on inimesi kõnetanud juba sajandeid ja mitmes kultuuriruumis. Ka stiilipiire ületavas (pop)muusikabuumis etendas gregooriuse laul olulist rolli. 1990ndate algul miksis ansambel Enigma lõõgastumist vajavatele inimestele sobiva segu tugitooliämbienti, kus gregooriuse laulu sisse tuksus mahe house-rütm.

Järgnes moebuum ning vana traditsiooni rituaalne muusika sai ka segamata kujul plahvatuslikult suure leviku. EMI tehtud 1970ndate salvestust Silose kloostri munkade lauluga müüdi miljoneid plaate ja see tõusis popmuusika tabelites uskumatusse kõrgusse.

Umbes samal ajal, kui see kõik toimuma hakkas, otsis noor eestlane Jaan-Eik Tulve Prantsusmaal võimalusi tudeerida gregooriuse laulu. 1993. aastal sai ta sel alal Pariisi Konservatooriumi diplomi ja tagasi Eestis, asutas ta 1996. aastal ansambli Vox Clamantis.

Gregooriuse laul on lääne kunstmuusika alus ja DNA. Sajandeid on see mõjutanud Euroopa muusikakultuuri. Need viisid on toitnud ka Arvo Pärdi ja veel mitme eesti helilooja loomingut.

Mõned neist laulavad Vox Clamantises, mis on midagi enamat kui muusikakollektiiv. Nad on mõttekaaslased ning ühised ideaalid ja pühendumus vormivad ka ansambli kõlapilti. Vox Clamantise saund on homogeenne ja hingab suure tõmbega. Ansambel on saavutanud vokaalse kõrgtaseme.

Vox Clamantisel on seljataga koostööd mitme muusikuga maailmamuusika, jazz’i ja nüüdismuusika vallast, kuid uuel plaadil on nende tuumrepertuaar – gregooriuse laulud ja varane polüfoonia. «Siioni tütred» on kontseptsiooniplaat gregooriuse traditsiooni eri harudest võrsunud helimaailmast.

Siin kõlab mitu Voxi repertuaari vapilugu, sh Perotinuse «Bea­ta visere» ja lummav juudi laul «Ma navu», mida ansambel sageli esitab kontsertide lisapalaks. Helirežissöör Margo Kõlar on Haapsalu toomkirikus salvestatud albumile andnud üleva ja sugestiivse kõla.
Albumi ilmumine nii mainekalt Saksa plaadifirmalt on siinses muusikas võimas sündmus.

ECM on maailma ulatuses kõrgeim klass, nende väljaandeid saadab alati lai levik ja rahvusvahelise pressi erk tähelepanu. ECM on nagu kvaliteedimärk – see tähistab eredat vaimsust ja erilist heliesteetikat. Need jooned iseloomustavad ka Vox Clamantise uut plaati.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles