Põhjamerest leiti «Briti Atlantis»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doggerland ühendas nüüdseid Briti saari mandri-Euroopaga
Doggerland ühendas nüüdseid Briti saari mandri-Euroopaga Foto: Wikipedia.org

Šotimaa St. Andrewsi ülikooliga koostööd tegevad sukeldujad avastasid Põhjamerest struktuurid, mille nad ristisid «Briti Atlantiseks».

Tegemist iidse mandrialaga, mis merepinna tõustes vee alla jäi, kirjutab Daily Mail.

Uurijate sõnul on see Doggerland, mis ühendas Briti saari mandri-Euroopaga ning ulatus Šotimaalt Taanini. See eksisteeris ajavahemikul 18 000 – 5500 aastat eKr.

Pärast viimast jääaega hakkas merevee tase tõusma. Ala oli veel mõnda aega nähtav, kuid siis kadus vetevoogudesse.

Teadlased lisasid, et see oli kunagi Euroopa süda, mille elanikkond ulatus kümnete tuhandete inimesteni.

Vee alla vajunud alade uurimisprojekti juhi Richard Batesi sõnul oli Põhjamerre vajunud Doggerland suurem kui mitmed nüüdsed Euroopa riigid.

«Kahtlustasime aastaid, et Põhjamere põhjas on midagi, sest kalurid püüdsid välja inimluid ja kummalisi iidseid asju. Kuid selge pildi andis koostöö naftafirmadega, mis Põhjamerel naftat puurivad. Nende abil lõime kunagistest aladest pildi,» selgitas Bates.

Ta lisas, et neile paljastus vee all suur ja keeruline maastik.

«Meil peaks õnnetuma rekonstrueerida ka selle floora ja fauna. Samuti, millised olid sealsed inimeste elukohad, kui suur oli rahvastik. Kuidas ala vee alla vajus ning  ka tsunamis kannatada sai,» selgitas uurija.

Uute sukeldumistega loodetakse leida inimeste matmispaiku ning ka mammutite jäänuseid. Samas on aga erosioon oma töö teinud ning palju on ka hävinud.

Londonis plaanitakse avada Doggerlandi tutvustav näitus, millel on näha ka merepõhjast üles toodud esemeid, kaasa arvatud kiltkivist tööriistad.

Atlantis on müütiline, plahvatuse järel merre vajunud võimas ja rikas maa.

Atlantist on oma teostes «Timaios» ja «Kritias» maininud Vana-Kreeka filosoof Platon.

Siiani pole sellest tsivilisatsioonist kindlaid jälgi leitud, kuid seda on otsitud näiteks Vahemerest, Atlandi ookeanist ja India ookeanist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles