Lady Gaga šõu jaoks kerkib lauluväljakule keskaegne loss

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lady Gaga šõu jaoks kerkib lauluväljakule keskaegne loss.
Lady Gaga šõu jaoks kerkib lauluväljakule keskaegne loss. Foto: Promofoto

Laupäeval, 25. augustil esineb Tallinna lauluväljakul Lady Gaga, kelle šõu jaoks kerkib lauluväljakule keskaegne loss.

Gaga maailmaturnee «The Born This Way Ball» šõu põhielemendiks on 15. sajandi loss oma vaatetornide, kõrgete seinte, keeruliste käikude ning paljude teiste arhitektuursete atribuutidega. Tänapäeval peetakse seda suurimaks lavakonstruktsiooniks maailmas, mis kunagi ühe turnee tarbeks ehitatud on. Lady Gaga enda sõnul on ta oma meeskonnaga töötanud kuid, et luua uhke ja pöörane lavakujundus. «Minu uus šõu on justkui elektro-metal pop-ooper; see on Alguse lugu, Kuulsuse kuningriigi tekkimine, mis jutustab sellest, kuidas me sünnime ja sureme tähistades,» ütles staar.

Umbes 15 meetri kõrgune ja üle 20 meetri lai loss koosneb viiest tasandist, mille vahel Lady Gaga ning tema saatebänd ja tantsijad šõu jooksul liiguvad ja esinevad. Lavakonstruktsiooni sees on ka viis lifti ja mitu liikuvat osa. Lava ees on 30-meetrine lavakeel, mis ümbritseb Monster Pit’i fänniala. Põhilise esinemislava all asub teine abilava tehnilise personali ruumidega, kust juhitakse ja jälgitakse lavakonstruktsiooni elementide töötamist. Samuti paiknevad põhilava all ka tantsijate ja artisti riietusruumid, garderoob ja meigituba, et esinejad saaksid šõu ajal kiiresti kostüüme vahetada ning meiki kohendada.

BDG Musicu produktsioonijuhi Mihkel Sirelpuu sõnul on tehnilise personali ja esinejate jaoks mõeldud abilava vaid põlve kõrgune. «Tehnilise personali ja esinejate «põrandaalune maailm» ehitatakse esmajärjekorras valmis ning juba selle kohale pannakse kokku tegelik esinemislava koos kogu šõu jaoks vajaliku hiigelproduktsiooniga. Laval paiknev keskaegne loss on niivõrd suur, et alguses ehitakse lava ette eraldi ajutine poodium, kus see kokku pannakse ja seejärel lavale lükatakse,» rääkis Sirelpuu.

«The Born This Way Ball» lava arhitektiks on maailmatunnustatud lavakunstnik Mark Fisher, kelle loomingut sai hiljuti näha Tallinnas Michael Bublé kontserdil Saku Suurhallis. Lady Gaga uue šõu kujundajaks ja kunstiliseks juhiks on Marla Weinhoff, kes on vastutanud paljude maailmabrändide reklaamide valmimise eest ning maailmastaaride kontsertreiside, muusikavideote ning erinevate auhinnatseremooniate esinemiste kujundamise eest.

Šõu tehniline dokumentatsioon koos konstruktsiooni mehaaniliste pingete ja lubatud koormuste arvutuste ning joonistega hõlmab 1500 lehekülge trükiteksti. Eraldi on Lady Gaga meeskonna poolt koostatud eritegevusplaan, mis tagab lavakonstruktsioonide püsimise ka kõva tuule puhul.

Kokku kasutatakse staari maailmaturneel üheaegselt nelja lavakomplekti. Tallinna šõu jaoks vajalik varustus tuuakse Eestisse 65 suure veokiga. Pool sellest muljetavaldavast kogusest kulub produktsiooni ning ülejäänu lavakonstruktsioonide kohale vedamiseks. Lady Gagaga turneel koos olev meeskond saabub Eesti pealinna 16 suure bussiga. Lava püstitamiseks ja hiigelsuure keskaegse lossi ülesehitamiseks kulub viis ööpäeva.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles