Rannakinos linastub digitaalselt taastatud film «Nipernaadi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Nipernaadi».
Kaader filmist «Nipernaadi». Foto: Internet

Homme, 16. augustil linastub Pärnu Rannakinos Eesti filmiklassika pärl «Nipernaadi».

Tegu on digitaalselt taastatud filmikoopia ekraniseeringuga Eesti Film 100 raames.
August Gailiti 1928. aastal ilmunud ränduriromaani põhjal valminud filmi keskmes on eneseotsingul süüdimatu elukunstnik, kes loob mängleva kergusega enda ümber fantastilisi maailmu, eristamata tõde ja vale. Film, mille peaosa mängib Tõnu Kark, restaureeriti digitaalselt 2007. aastal projekti Eesti Film 100 raames.

Eesti Film 100 eestvedaja Jaak Lõhmuse sõnul näeme hetkel vanu eesti filme enamasti sellistena nagu nad on kulunud, mitte sellistena nagu nad tehtud on. «Kunstiteost tuleb näidata sellisena nagu ta on loodud - see õigus kuulub nii kunstnikule kui ka publikule. Originaalis pole eesti filmid ei hele-punased ega pimedad - pimedus filmides on tekkinud, kuna omal ajal filmikoopiate valmistamiseks kasutatav aparatuur oli «pime»,» rääkis Lõhmus töömahuka protsessi vajalikkusest.

Pärnus käesoleva aasta juunis avatud Rannakino eestvedaja Aivar Laane sõnul on «Nipernaadi» linastus välismaiste tippteoste kõrval üks Rannakino programmi highlighte. «Eesti filmipärandi säilimise ja populariseerimise kohalt on filmide digitaalne restaureerimine väga oluline. Vaid nii näeme tõelist teost, mille antud juhul Kaljo Kiisk 1983. aastal lõi,» sõnas Laan.

Rannakinos näeb filmi 16. augustil algusega kell 22:00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles