«Lady Gagal on maagilised ravitsejavõimed!»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lady Gaga kontsert Tallinna lauluväljakul.
Lady Gaga kontsert Tallinna lauluväljakul. Foto: Elu24 lugeja

25. augustil esines Tallinna Lauluväljakul maailma popstaar number üks Lady Gaga. Kontserdikorraldaja BDG ja mittetulundusühingu SEB Heategevusfondi koostöös nautisid lava ees suurejoonilist ball-kontsertetendust ka 30 erinevas Eestimaa asendus- ja turvakodudes elavat 150 noort.

SEB Heategevusfondi tegevjuht Triin Lumi selgitas eesmärki: «Tihtipeale asutuses kasvavad lapsed kardavad seda, mis on väljaspool asenduskodu väravaid – see hirmutab ja on võõrastav ning ehk isegi paremal meelel väldiksid seda. Mida rohkem lapsed oma asutuse seinade vahelt välja tulevad, seda rohkem saavad nad kogemusi. Ühel päeval lõppeb asenduskodus elamise aeg ning siis tuleb ellu minna ning ilma erinevate kogemusteta ei oleks iseseisev toimetulek võimalik.»

«Tavapäraselt asenduskodu kasvandikud nii hilja kodust kaugel väljas ei käi – seega oli väljasõit kontserdile neile uudne  ja põnev olukord. Uued kogemused on olulised ka laste väärtushinnangute kujundamise seisukohast- oma varases lapsepõlves kurjust ning hoolimatust kogenud teismeline mõistab läbi selliste ettevõtmiste, et elul on ka palju häid külgi, ilmas on erinevaid paiku ja inimesi ning võimalusi eneseteostuseks,» kommenteeris Lumi ning lisas: «Kui noortel ja lastel paluti jutustada kontserdi elamustest, siis läksid nad lausa põlema ja mõte jooksis kiiremini, kui sõnad järele tulid.»

Kuressaarest kohale sõitnud lapsed pidid algselt kontserdil osalemisest loobuma, kaevates peavalu ja – ringlust, kõhuvalu ning kõike, mis viitas sellele, et noori on tabanud mingi viirus ja kontserdil osalemine pole võimalik. Pileteid uurides ja mõistes, et saavad kontserti nautida täitsa lava ees fännitsoonis, hakkasid lapsed elavnema ning kontserdi esimese laulu ajal said haigusnähud kui peoga pühitud. 15-aastane Marju oli veendunud: «Lady Gagal on ravivõimed – ta tegi mind terveks, mul pole põhjust enam kurta ei peavalu ega ka väsimust!»

Tüdrukud Harjumaal asuvast asenduskordust pakatasid uhkusest: «Ja eriti meeldis meile, et Lady Gaga hoolib väga oma Eesti fännidest - tore oli, kui ta pani selga talle kingitud särgi ja armas oli kui ta võttis Eesti tüdruku endaga lavale! Me nägime staari 2-3 m kauguselt ja tegelikult on nüüd nii, et meie klassiõed on meie peale kadedad, nemad oleksid ka tahtnud kontserdil osaleda!»

Tallinnas asuva noortekodu juhataja Aive Makko jagas: «Meie noored on veendunud, et midagi sellist pole neil võimalik enam kunagi kogeda ja räägivad, et Gaga oli lihtsalt võrratu, staar suure algustähega! See oli üritus, kus noored olid kontserdi eel kõik juba ootusärevalt häälestunud ja varakult valmis. Meie kaunid neiud, kes ikka vahel hilinevad või miskit maha unustavad, olid Lady Gaga mõjusfääris olles kokkusaamispaigas kohal juba 10 minutit varem - see on juba väärtus, mis räägib enda eest!»

Maiken Tallinnast jagas oma positiivset laengut: «Mu mured jäid sel päeval kohe väga kaugele selja taha maha!» Tartu turvakodu kasvataja Vladislav Latõšev: «Meie lapsed ei tundnud sel päeval tõrjutuna ning nende hääles ja käitumises oli näha-kuulda enesekindlust, mida tihtipeale neil puudub. Ehk aitab see neid edasises elus enda nn suletud ringist välja rabeleda.»

Kontserdist said osa ka erivajadusega noored, kellest üks 13-aastane joonistas Lady Gagale väga ilusa hobuse ja ütles, et see on tänu selle kontserdi eest. Tagasiteel koju oli kuulda noori rääkimas, et nüüd kui oleme käinud ja näinud, võib september tulla ja kool alata!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles