Koerad tunnevad inimeste südamevalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koread tunnevad inimeste südamevalu
Koread tunnevad inimeste südamevalu Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et koerad on empaatiavõimelised, tundes inimeste südamevalu rohkem kui ükski teine loom, kaasa arvatud teised inimesed.

Uuring paljastas, et koer võib mures ja stressis naise või mehe jaoks olla sõna otseses mõttes parim sõber, edastab Discovery News.

Samuti ei pea psühholoogilist valu tundev isik olema koera omanik, et koer ta valu tunneks.

«Koerad on inimemotsioonide suhtes tundlikumad kui paljud teiste loomaliikide esindajad. Inimesed kodustasid koerad pika aja jooksul. Hiljem toimus koeratõugude aretus, mis muutis koeri inimestele aina paremaks kaaslaseks,» sõnas uuringu üks autoritest Deborah Custance.

Ta selgitas, et inimene valib endale lemmikuks tavaliselt sellise koera, kes reageerib alateadlikult inimemotsioonidele.

Londoni Goldsmithi kolledži teadlased Deborah Custance ja ta kolleege Jennifer Mayer kasutasid katses 18 erinevas vanuses ja erinevast tõust koera, kellele anti võimalus 20 sekundi jooksul kokku puutuda nii oma peremehe kui võõrastega.

Teadlased uurisid, kas ja kuidas inimeste käitumine ja emotsioonid tekitavad loomades reaktsioone. Katses osalenud inimesed pidid näiteks rääkima ning nutmist imiteerima.

Enamik koeri püüdis kurba inimest, oli selleks siis peremees või võõras, lohutada. Koerad lakkusid  ja käitusid kaastundlikult.

Teises samalaadses uuringus paljastus, et koera aju reageerib inimese nägemisele. Koerad jälgivad ja tajuvad inimeste edastatud signaale väga hästi või siis jäljendavad inimtegevust nagu näiteks haigutamine.

Uurijad loodavad järgmisena teha kindlaks kui empaatiavõimelised on hundid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles