Richard III jäänuste otsijad leidsid inimluud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahvuslikus portreegaleriis olev portreemaal Richard III-dast
Briti rahvuslikus portreegaleriis olev portreemaal Richard III-dast Foto: SCANPIX

Suurbritannia arheoloogid asusid selle aasta augustis tegema väljakaevamisi Leicesteris asuval parkimisplatsi alal, kus kunagi asus frantsiskaani munkade klooster ja kirik.

Nende eesmärgiks on leida Inglise kuninga Richard III jäänused, edastab msnbc.com.

See kuningas maeti kloostrikiriku altari juurde 1485. aastal.

Möödunud nädalal leiti kiriku ja kloostri ehitiste müürilõike. Nüüd teatati inimluude leiust, kuid ei ole veel teada, kas need võivad olla Richard III omad.

«Teatame, et seni leitu on ületanud kõik meie ootused. Nüüd võtsid Richard III otsingud uue pöörde, kuna avastasime skeleti,» teatas Leicesteri ülikooli arheoloog Ricahrd Taylor.

Taylori sõnul saadetaks inimjäänused laboratooriumisse, kus neile tehakse DNA-test. Selleks kulub 8 – 12 nädalat.

Leitud luude DNAd võrreldakse Richard III järglaste ja sugulaste DNA-ga. Sugulased on maetud Leicesteri katedraali.

Arheoloogidel oli enne väljakaevamiste algust vaid umbkaudu teada, kus klooster kunagi asus. Samas on ajaloodokumentides selgelt kirjas, et nimetatud kuningas maeti kirikusse, mis nüüdseks on juba ammu kadunud.

Arheoloogide sõnul tegid nad kloostrikiriku asukoha kindlaks ning leidsid osa iidsetest müüridest.

Leidude hulgas on näiteks keskaegse aknakarniisi jäänus, osa aknavitraažist, keskaegne hõbemünt ning kiriku kooriosast pärit platvorm.

Richard III jõudis Inglise kuningas olla vaid kaks aastat - 1483 - 1485. Näitekirjanik William Shakespeare  lõi oma näidendis «Richard III»  temast pildi kui jõhkardist.

Richard III hukkus 1485. aastal Bosworthi lahingus. Ta surnukeha viidi Leicesteri, kus see maeti kloostrikiriku altari juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles