Musta mamba mürk on parem valuvaigisti kui morfiin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must mamba
Must mamba Foto: Wikipedia.org

Prantsuse teadlaste sõnul on väga mürgise mao musta mamba mürk parem valuvaigisti kui morfiin, kuna puuduvad kõrvalmõjud.

Musta mamba neurotoksiin halvab saaklooma ja toob kaasa selle looma surma, edastab BBC.

Musta mamba puhul on tegemist Aafrika ühe ohtlikuma maoga.

50 maoliigi mürgi võrdlemisel leiti, et musta mamba oma sisaldab valuvaigistavat valku mambalgiini.

Mürgi abil tapvad liigid hammustavad ohvrit ning suunavad mürgi haava.

«Kui musta mamba mürki katsetati hiirtel, näitasid tulemused, et see mürk on sama võimas valuvaigisti nagu morfiin, kuid samas puudusid kõrvalnähud,» sõnas Nice`is asuva molekulaar- ja rakufarmakoloogia instituudi esindaja Eric Lingueglia.

Morfiin on opiaat, mis mõjutab aju.  Morfiin võib toimida valuvaigistajana, kuid sellest võib jääda ka sõltuvusse. Ületarbimine tekitab peavalu, oksendamise, lihasprobleeme ja mõtlemishäireid.

Uuring paljastas, et maomürgis leiduv mambalgiin mõjub morfiinist erineval viisil ning just selle tõttu kõrvalnähud puuduvad.

Lingueglia sõnul aitab nüüdne avastus luua varasemast paremaid valuvaigisteid. Laboratooriumis tehtud inimrakukatsed näitasid, et mambalgiinil on inimrakkudele sama efekt nagu seda oli hiirte puhul.

Must mamba (Dendroaspis polylepis) kuulub märknastiklaste sugukonda. See madu on keskmiselt kolm meetrit pikk ning kaalub kuni 1,6 kilogrammi.

Keha värvilt on ta pealt hallikaspruun, alaosa on aga helehall.

Musta mamba mürk mõjub ohvri närvisüsteemile ning tekitab lämbumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles