Tallinna ja Tartusse jõuab Jaapani animatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader animafilmist «Howli liikuv kindlus», mis kuulub koguperefilmide programmi.
Kaader animafilmist «Howli liikuv kindlus», mis kuulub koguperefilmide programmi. Foto: Repro

Tallinnas algab reedel kolmas Jaapani animatsiooni filmifestival ehk JAFF, kus näidatakse viimaste aastate hinnatumaid animafilme. Tartus algab festival esmaspäeval.




Festivali tõlkejuhi Mart Rummo sõnul on animahuvilistel sel aastal lihtsam valikut langetada, sest festival on jagatud nelja gruppi.

«Esimeses programmis on mängufilmid, mis on tehtud animafilmide järgi,» tutvustas ta. «Siin on enne tehtud multikas ja pärast selle järgi mängufilm. Tavaliselt on asi vastupidi.» Selline film on näiteks «Surma vihik».

Kogu perele


Teise gruppi kuuluvad lühianimafilmid, mis Rummo sõnul lastele vaatamiseks ei sobi, sest on oma olemuselt väga sünged. Nende hulgast peab ta aga pärliks Franz Kafka novell järgi vändatud filmi «Külaarst», mis pälvis 2007. aastal nimeka Media Artsi festivali auhinna täiuslikkuse eest.

Kolmandasse gruppi kuuluvad koguperefilmid, millest Rummo soovitas kindlasti vaatama minna filmi «Suur panda ja väike panda», sest see on dubleeritud eesti keelde. «See on üüratult vaimukas ja südamlik teos,» kinnitas ta ning lisas, et film sarnaneb eelmisel aastal Eestis suure menu saavutanud «Totoro» animafilmiga.

Inimesele, kes pole mitte kunagi ühtegi Jaapani animatsiooni näinud, soovitas Rummo aga vaatama minna «Howli liikuvat kindlust». «See sobib nii lastele kui ka täiskasvanutele, sest on omamoodi sügavamõtteline, aga samas väga lihtsalt hoomatav,» rääkis ta.

Neljandasse gruppi kuuluvad klassikalised animafilmid, mille parimaks näiteks on «Paljasjalgne Gen». Rummo sõnul on see üks läbipaistvamaid filme kogu Jaapani filmikunsti ajaloos ning ka tõesemaid käsitlusi sõjast.

Võimas vaatepilt

Huvi animafilmi ja animafestivali vastu on Eestis mehe arvates küllaltki suur. «Nii Tallinnas kui Tartus tegutsevad animafännklubid, kuhu kuuluvad paadunud fännid, kes vaatavad ära kõik animafilmid, mis saadaval on,» tõi Rummo näiteks.

«Aga suurelt ekraanilt ja korralikult filmilindilt on animafilmi vaadata ikka mitu korda võimsam kui DVD-lt või, veel hullem, arvutiekraanilt piraatversiooni,» lisas ta.

3. JAFF
•    Jaapani animatsiooni filmifestivali JAFF toimub tänavu Tallinnas kinos Sõprus 3.–12. aprillini ning Tartus Athena keskuses 6.–15. aprillini
•    Info www.kino.ee ja www.animefest.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles