Kuldsel Plaadil võidutses endine traktorist Vastse-Kuustest

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi The Sun on noppinud kuldplaate varemgi, tõi ka tänavune auhind Tanel Padaril ja Danel Pandrel naeru näole.
Kuigi The Sun on noppinud kuldplaate varemgi, tõi ka tänavune auhind Tanel Padaril ja Danel Pandrel naeru näole. Foto: Mihkel Maripuu

Eile tunnustati meelelahutajaid Tallinnas auhinnagalal Kuldne Plaat 2009. Suurimaks üllatajaks osutus parima meesartisti tiitli pälvinud Toomas Anni – Vastse-Kuustest pärit mees, kes viljeleb enda sõnul «kvaliteetset sülti».


Kuldne Plaat on auhind, mida jagatakse juba 1998. aastast ning mis põhineb mitte artistide või autorite loomingu kunstiväärtuslikul hinnangul, vaid rahva maitsel. Ehk siis sellel, kui palju on artistide plaate müüdud, nende laule raadios mängitud või internetist legaalselt tõmmatud. Kategooriaid oli kümme ning eriauhindu neli.

Suurüllatajaks osutus Vastse-Kuuste mees Toomas Anni, kes on seitseteist aastat Rahu kolhoosis traktoristiametit pidanud, kuid nüüd pühendunud muusikale ja läbi aastate üllitanud lausa kolmteist plaati.

«Neljateistkümnes on tegemisel,» teatas tantsuõhtutel ühemeheansamblina tegutsev Anni, kelle esimesed lood ilmusid kassetil täpselt kümme aastat tagasi. «Põhiliselt olen plaadistanud saksa šlaagreid, peamiselt tantsumuusikat,» valgustas muusik.

Tiitli saamine tuli talle väga suure üllatusena. «Olen siiani šokis, poleks seda elu sees uskunud!» sõnas ta siiralt ning tunnistas, et tema viimane plaat «Nii kui üks pääsuke» müüs varasematest paremini. «Auhind annab tulevikus veelgi hoogu juurde, sest Kuldse Plaadi auhinnasaajad otsustab rahvas,» lisas mees. Praeguse majanduslanguse ajal, mil muusikutöö on Anni ainus sissetulek, ei saa ta ka esinemiste vähesuse üle kurta – kuus koguneb neid oma kaksteist tükki.

Ka aasta autoriks kuulutatud Hendrik Sal-Sallerile on Kuldne Plaat oluline. «Kui jagatakse tunnustust, on see ju tore, et su tegemisi on tähele pandud ja hinnatud,» leidis ta. «Lahe, et eesti muusikat toetatakse – inimesi, kes meil omakeelse muusikaga majandavad ja kes teevad seda eesti rahvale.»

Sajale kutsutud külalisele pakuti lauljatar Niki juhitud tseremoonia ajal ka lõunasööki. Kui enamik laureaate piirdus lakoonilise tänuga, eristus massist kogu koosseisus rahvarõivaid kandnud ansambli Meie Mees juhtfiguur Aivar Riisalu: «Loodan, et annate meile andeks, et meid, vanu inimesi, näidatakse teie naeruks juba nii palju aastaid. Täname ja loodame, et rikume teie tuju ka tulevikus!»

Üllatavat jagus veelgi. Võistluse Eesti Koolimiss korraldajad ulatasid Kuldse Plaadi eriauhinna Inesele kui... aasta ilusaimale artistile. «Loodan, et noored, kes minu poolt hääletasid, kuulavad ikka mu muusikat ka,» lausus sarmikas lauljatar tabatava irooniata hääles.

Kuldne Plaat 2009 laureaadid

Aasta autor – Hendrik Sal-Saller; aasta meesartist – Toomas Anni; aasta naisartist – Birgit Õigemeel; aasta album – «Unisex» (Tanel Padar & The Sun); aasta raadiohitt – «581C» (Laura); aasta uustulnuk – HU?; aasta ansambel – Meie Mees; panus Eesti popmuusikasse – Ivo Linna


* Märgitud ei ole eriauhindu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles