Online-intervjuu: küsimustele vastas trikimees Jürgen Veber

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Veber, 26aastane 195 cm pikkune trikimees.
Jürgen Veber, 26aastane 195 cm pikkune trikimees. Foto: Kalev Lilleorg / Naisteleht

Täna vastas elu24.ee ja postimees.ee külastajate küsimustele saate «Trikimees» staar Jürgen Veber.

Kui vanalt hakkasid trikitama?

Trikitamisega tegelema hakkasin juba 6-aastaselt. Siis tegin nii öelda esimesed sammud selles vallas. Mäletan, et vaatasin ühe mustkunstniku Las Vegases salvestatud esinemist rohkem kui 200 korda, hetkeni, mil lint lihtsalt puruks läks, lootuses, et äkki saan ükskord aru, kuidas ta seda kõike teeb.

See oli aga asjata ja nii ei jäänudki mul muud üle, kui hakata ise lahendust välja töötama.

Esimese väikese nõksu sain selgeks, kui esmasest õppimisest oli möödas pea pool aastat.

Algul tegelesingi mustkunsti trikkide ja illusioonide väljatöötamisega.

Aktiivsemalt esinema hakkasin alles viis aastat tagasi, alustades erinevatest koolidest, rahvamajadest ja huvikeskustest.

Kas koolis ka mingeid vempe õpetajatele viskasid? Kui jah, siis milliseid?

Koolis ma mingeid vempe ei visanud, ei õpetajatele ega ka klassikaaslastele mitte. Kooliajal hoidsin trikitamise, sel ajal veel hobi, suhteliselt enda teada.

Milline oli Sinu esimene trikk, mida teised ei osanud teha, ja kellele Sa seda esimest trikki näitasid?

Esimene trikk oli kaarditrikk, seesama, mida nägin tollel videol ja mille raske tööga pea poolteist aastat pärast selle esmakordset nägemist lõpuks endale selgeks sain.

Näitasin seda kõikidele sugulastele ja tuttavatele jõululaupäeval pärast jõuluõhtusööki.

Kas kõik trikid on ehtsad või lihtsalt kaamerapete (lased kaamerale stopp panna ja siis koogid nt. karpidesse) ja inimesed mängivad kaasa?

Absoluutselt iga viimane kui trikk on ehtne. Olen teinud kokku umbes 40 saadet ja igas saates on 5-10 trikki ja illusiooni.

Eesti on nii väike, et siin tuleks selline kokkumäng ja sohk inimestega väga kiiresti välja.

Täpselt sama lugu on nn kaamerapetetega.

Samuti kaotaks saade sellisel juhul oma igasuguse mõtte.

Kaua läheb teil aega trikkide ära õppimisega?

Pigem võiks siinkohal nimetada seda trikkide välja töötamiseks. Mulle pole endale kunagi pakkunud huvi kuskilt raamatutest trikkide õpetuste jms taga ajamine ja otsimine.

Mulle pakub meeletult huvi püstitada endale nn takistus (näiteks Patarei vangla sein) ning võtta ette valge paber ja hakata ajusid ragistama pigem selle kallal, kuidas antud takistus ületada ja illusioon teostada.

Ajaliselt võtab see kuidas kunagi – olenevalt triki ja illusiooni mastaabist ja endale seatud takistuse keerukusest.

Kas elatad end mustkunstiga ära? Või teed veel peale selle mingit muud tööd?

Hetkel olen ma tõesti nende inimeste seas, kes võivad öelda, et suudavad ennast elatada sellega, mida üle kõige meeldib teha. Ehk siis on töö ja hobi ühes.

Kui Teil oleks võimalus mõne teise mustkunstnikuga koos esineda siis kelle valiksite? Miks?

Kokkade seas kehtib ütlemine, et kaks kokka ühte kööki ära ei mahu. Seepärast esinebki enamus mustkunstnikke laval ikka üksi.

Samuti kehtib mustkunstnike seas lisaks oma saladuste hoidmise vandele ka selline kirjutamata aureegel, et kui esineb teine mustkunstnik, siis ei ronita kunagi ise lavale, ega hakata oma trikkide ja illusioonidega esinevat mustkunstniku üle trumpama ja võistlema, et kumb on parem.

Ometi ei saa eitada, et maailm tunneb päris palju mustkunstnike duosid nagu Siegfried ja Roy või paar The Pendragons, kes on laval väga edukad.’

Eelnevaga tahan öelda, et niimoodi on väga raske koheselt öelda, et kes võiks olla lavapartneriks.

See peaks olema keegi, kellega mul oleks ühesugune visioon sellest mustast kunstist ja kellega tekiks laval hea klapp. Kes see aga olla võiks ... tahab pikemat mõtlemist.

Kas kasutate mõnda trikki vahel oma huvides ka ära? Näiteks oma tahtmise saamiseks vms? Või teete neid ainult lõbu pärast?

Ei, mitte kunagi! Minu jaoks on mustkunst ainult inimeste meele lahutamiseks.

Mille nimel oleksite nõus oma trikkidest loobuma?

Kas enda välja töötatud trikkide saladustest või trikitamisest ehk esinemisest illusionistina?

Enda välja töötatud trikkide ja illusioonide saladused on mulle justkui oma lapsed. Kuna nende loomisesse olen lisaks materiaalsetele kuludele, kulutanud ka palju aega ja energiat, seega need on mulle hindamatu väärtusega ja nendest juba loodud illusioonidest ja trikkidest ei loobu ma iial.

Mis puutub aga esinemistesse ja edasisse loomingusse tulevikus, siis on kordades tähtsamaid asju, mis tulevad enne mustkunsti - nagu tervis, lähedased inimesed jne.

Kuhu peaks pöörduma noor inimene, kes on inspireeritud Teie saatest ning tahaks hakata illusionismiga tegelema?

Kõigepealt peaks pöörama pilgu peeglisse ja küsima iseendalt, kas mul on ikka püsivust ja tahtmist selle alaga tegeleda.

Või tahan ma lihtsalt mõne saladuse ära õppida ja osata mõnd trikki.

Kuna antud kunsti valdkond on väga keeruline, siis ei ole mõtet alustadagi, kui näiteks pärast esimest tagasilööki kaardipakk toanurka lennutatakse.

Mina isiklikult alustasin ise trikkide välja mõtlemist ja oma esimese triki nuputasin päris ise, erinevalt paljudest, kes oma esimese triki tavaliselt kuskilt õpivad või neile õpetatakse.

Mida arvad sellest maskiga mustkunstnikust, kes avaldas üsna palju mustkunsti saladusi. Kas oled ka mingi «mustkunstnike vande» andnud?

Sellel teemal tekivad minus vastakad meeleolud. Esmalt on solvav, et ta seda tegi, kuna saladused, mis ta avalikustas, ei olnud tema enda välja töötatud, vaid need oli saavutatud kellegi teise raske töö ja higiga.

Teise nurga alt vaadates jälle olid need saladused suuremas osas siiski sellised, mis tegelikult on oma aja ammu ära elanud ja nendega enam suurtel lavadel raha ei teenita, seega oli see justkui tühjakspigistatud sidrunist veel selle viimase mahla ja raha välja pigistamine.

Mina isiklikult näen negatiivse juures ka siiski midagi head, nimelt paneb see mind ja loomulikult ka minu ametikaaslasi üle maailma välja mõtlema uusi veel keerukamaid ja veel uskumatumaid illusioone ja trikke.

Mis puutub aga vande andmisesse, siis ametlikult ma seda teinud ei ole, küll aga olen endale seadnud mõned reeglid, millest ise kunagi üle ei astu!

Nagu näiteks siis kaitsta iga hinna eest enda, aga loomulikult ka teiste mustkunstnike saladusi. Mitte esineda enne, kui esitatav triki või illusiooni õnnestumine on absoluutselt kindel jne. Neid punkte olen endale seadnud umbes kümmekond.

Kas naistel on sinu elus ka mingi oluline osa? Kas oled vaba?

Olen veel vaba ja naistel on kindlasti minu elus oluline osa ;)

Millised naised meeldivad?

Ma ei liigita kunagi naisi, et näiteks mulle meeldivad brünetid ja mitte blondid või, et naisel peavad kindlasti olema sinised silmad vms.

Sellise liigitamise juures on suur oht mitte leida seda ainsat ja õiget, kuna see neiu võib just olla hoopis roheliste silmadega ja blondi peaga.

Kas kuulsus on toonud kaasa ka midagi veidrat – erakonnad pole enda ridadesse kutsunud vms?

Erakonnad enda ridadesse veel meelitama pole hakanud. Küll aga on kuulsus toonud endaga kaasa toredaid veidrusi, kui nii võib öelda.

Näiteks minu viimase sünnipäeva hommikul kogunes umbes kümmekond suurt fänni lillede ja endajoonistatud suurte õnnitluskaartidega minu Pärnu vanematekodu akna ette sünnipäevalaulu laulma.

Kahju, et olin ise Tallinnas ja seda ei näinud. Tagantjärele veelkord neile südamest suured tänud sellise meeldiva žesti eest.

Kui tuleks taevast alla langev täht ja sa saad soovida kolm soovi, mis lähevad täide. Mida sa sooviksid?

Kui need soovid kõva häälega välja öelda, siis need ei pidavat täituma, nii et jätan nad enda teada. ;)

Mis sa enne «Trikimehe» saadet tegid?

Olin professionaalne sportlane ehk mängisin jalgpalli. Selle kõrvalt õppisin Tallinna Ülikoolis kehakultuuri ja loomulikult kulutasin ka juba siis enamuse vaba aja mustkunstile.

Mida praegu teete/õpite veel lisaks trikkide tegemise ?

Hetkel ma pean tunnistama, et muud suurt peale selle ma ei teegi, sest telesaate salvestamine, trikkide harjutamine, välja mõtlemine ja välja töötamine aga ka proovid ja avalikud esinemised erinevatel üritustel neelavad kogu aja.

Mis ei tähenda loomulikult, et ma 24/7 ainult käin ja esinen või olen proovis või töötan uut illusiooni välja, enda jaoks ma ikka leian aega.

Ja vaba aega sisustan ma erinevalt ja vastavalt tujudele.

Õpin ma endiselt, nüüd aga mitte enam kehakultuuri, vaid võtan Tõnis Rätsepa juures näitlemistunde ja üritan igati lihvida enda näitlemise- ja esinemisoskust.

Praegu pean tunnistama, et olen ka selles vallas veidi hoogu maha võtnud aja nappuse tõttu, küll aga hakkan sellega aktiivsemalt tegelema jälle kevadel.

Mis on parim - kas jalgpall, trikikunst või seks? Ja miks!

Oleneb tujust, päevast või ööst ;), ühesõnaga ajast ja veel muust sajast asjast, mida just parasjagu neist eelistan.

Kui ikka jalgpalli Meistrite liiga finaali kohapealt vaadata saab, siis ikka samal ajal selle asemel küll kellegagi seksida ei tahaks. :)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles