Teadlased: Torino surilina tuleks uuesti uurida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilinast tehtud fotol on näha mehe nägu.Vasakul positiiv, paremal negatiiv
Torino surilinast tehtud fotol on näha mehe nägu.Vasakul positiiv, paremal negatiiv Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia Oxfordi ülikooli laboratooriumi poolt 20 aastat tagasi tehtud uuring näitas, et Torino surilina puhul on tegemist keskaegse võltsinguga.

Nüüd avaldasid uurijad, et nende varasem uuring võis olla ebatäpne ja Torino surilina tuleks uuesti uurida, kirjutab Daily Mail.

Oxfordi ülikooli teadlase Christopher Ramsey sõnul tuleb tõsiselt võtta väidet, mille kohaselt varasema uuringu laboritulemused olid saastunud.

Ta lisas, et 1988. aastal tehtud uuringutega võidi surilina daatumi määramisel kuni tuhande aastaga eksida.

«1988. aastal määrasime surilina vanuse raadiosüsiniku meetodil. See meetod põhineb faktil, et igasse organismi satub selle eluajal koos tavalise süsinikuga ka radioaktiivset süsinikku C14, mille poolestusaeg on teada. Organismi surres lakkab süsiniku juurdevool ja radioaktiivse lagunemise tõttu hakkab C14 hulk vähenema,» selgitas Ramsey.

Ta jätkas, et radioaktiivse süsiniku meetodit kasutati ka Torino surilina puhul ning tulemuseks saadi, et see on loodud ajavahemikul 1260 – 1390.

«Meie 1988. aasta uuringu tulemused näitasid, et lina pärineb keskajast. Kuid laboritulemuste hilisem kontrollimine näitas mõningaid kõrvalekaldeid, mida siis arvesse ei võetud ja selle tõttu tuleks uus uurimine läbi viia. Surilina daatum võib selle tõttu muutuda,» leidis Ramsey.

 Torino surilina kohta on käibel mitmed teooriad, millest ühtegi pole seni lõplikult suudetud tõestada.

Torino surilina on linasest riidest riidetükk mõõtmetega 4,6 korda 1,1 meetrit. Kalasabamustriga riidel on näha pilti, mis kujutab ristilöödud meest eest- ja tagantvaates.

Spekulatsioonid Torino surilina ümber said alguse 1898. aastal, mil Secondo Pia tegi sellest esimesed fotod. Negatiividelt tuli siis nähtavale ristilöödu kujutis.

Paljud kristlased peavad Torino surilina ehtsaks Jeesuse surilinaks, teadusringkonnad on aga skeptilisel seisukohal ning nende arvates on selle puhul kindlasti tegemist keskaegse või isegi hilisema võltsinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles