Nädala plaat

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oort
Oort Foto: Pm

Oort
Suur härg
(Oort)

Hinne 5

Oort kutsub kuud kuulama

Viis aastat on möödas kodumaiste esiregirokkarite pundi Oorti eelmisest albumist. Ootamine on end ära tasunud – «Suur härg» on harvakuuldavalt küps ja hämmastavalt mitmekihiline meistriteos.
See on nende esimene temaatiline album, millega pööratakse pale kõige otsemaid kanaleid pidi meie juurte poole. Oort võtab ette müütilised regilaulud, ajahõlma vajunud uskumused ning maailmakirjeldused, paotab hiljukesi ust ajalool ja alateadvusel.

Kümmekond aastat koos mänginud ning mitmeid koosseisumuutusi üle elanud Oorti otsingud muusikas püüavad tunnetust ajast, mil regilaul väljendas ei rohkemat ega vähemat kui eluviisi. Täpsemalt kui kunagi varem on nad selle nüüd ühiselt ja üksikult endas selgeks mõelnud, otsingutes lihvinud ning küpsenud ise koos muusikaga.

Oort ihkab pakkuda võimalust ennast ja ümbritsevat maailma regilaulu abil tasakaalustada. Oort teab, et läbi aegade on leitud tasakaalu ja inspiratsiooni dialoogis looduse ning esivanemate pärandiga. Kes on kordki neid laval näinud, ei saa kahelda, et kõik just karvapealt nõnda oli. On tänagi, kui ainult soovida ja tahta. Oort pääsebki kõige paremini mõjule suveööl keset vana hiiepaika, kuu kahvatus kumas ja tähtede siras, sädemeid pritsiva lõkke kõrval. Siiski on ka digitaalsest helikonservist tulvav energia täiesti füüsiliselt hoomatav.

Oort on hingekriipivalt lüüriline, ent erakordselt jõuline. Arhailine rahvamuusika saab taas elavaks Sulev Salmi metalsetes kitarririffides ja Toomas Jõksi unelevates süntesaatorikäikudes. Elmo Sauli manatud bassihelid tungivad igasse kehapoori, ent ei tee haiget.

Oorti ninamees ja laulja, karismaatiline Aleksander «Sass» Sünter on veendunud, et laul aitab vaimusilma ette manada erinevaid kujutluspilte. Kes iganes saab selle enda hüvanguks tööle panna.
Kui sumerid rajasid tsikuraate, mörisesid meie eellased tõenäoliselt koobastes. Lähis-Ida helkivvalge Nimrud-Dagi pühamu rabavate raidkujudega on inimesi hämmastanud juba tuhat aastat. Indias asuv päikesevankrit sümboliseeriv sajanditevanune Konaraki Must pagood lummab siiani oma mastaapsuse ja suurejoonelisusega.

Meie esivanemad ei pühendunud templitele, pagoodidele, müüridele ega sammastele. Neil oli regilaul, mis on sellessinatses geograafilises piirkonnas ning ajaloolistes tingimustes välja arenenud aastatuhandete jooksul. Aja hakklihamasinas on sõelale jäänud see tuumakas sõnum, mis töötab ja aitab.

Oort päästab selle taas valla. See on väärt, et teda avastada ning kalliks pidada. Minna kuud kuulama, päeva vaatama, eha imestama.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles