See on sinu ja sinu isa Star Trek! Saaga läheb edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spock (Zachary Quinto) aktsioonis, ohvriks James T. Kirk (Chris Pine).
Spock (Zachary Quinto) aktsioonis, ohvriks James T. Kirk (Chris Pine). Foto: Kaader filmist

Igal saagal on oma algus ja antud juhul on selleks Gene Roddenberry kirjutatud teleseriaal «Star Trek» (1966–1969). See algeliste eriefektidega ja tahtmatult kämp sarjake vallandas uskumatult aktiivse fännitegevuse, mis kestab tänaseni. Asi on läinud koguni nii kaugele, et fanaatilisemad trekarid on võimelised suhtlema sarja jaoks väljamõeldud vulkani ja klingoni keeles.

Nähtus on tänase seisuga sünnitanud neli spin-off-sarja («Star Trek: The Next Generation»,1987–1994; «Star Trek: Voyager», 1995–2001; «Star Trek: Deep Space Nine», 1993–1999; «Enterprise», 2001–2005), mille tegevus toimub eri ajastutel, kuid samas sarjauniversumis.

Püüab noori fänne


Äsja kinoekraanidele jõudnud «Star Trek» on juba 11. kord, kui see keerukas ja rikas mütoloogia suurel ekraanil elustub. Lisaks on asjale tõsine restart tehtud. Ajaliselt toimuvad uue filmi sündmused varemgi kui originaalsarjas, kuid samas pole «Star Trek» kunagi varem välja paistnud nii nooruslik, energiline ja efektne.

Sellise uuestisünni põhjuseks on stuudio soov edukat produkti edasi müüa. Selleks on aga vaja uus põlvkond fänne tekitada. Sealt siis ka reklaamides kasutatud lööklause «See ei ole sinu isa Star Trek!». Õnneks ei ole siiski mindud odavat ja ajusurnud jõledust ekraanile punnitama, nagu juhtus «Tulnuka» saagaga.

Raske on ette kujutada ideaalsemat «Star Treki» mütoloogia elustajat kui J. J. Abrams, kes on seriaalide «Alias», «Lost» ja «Fringe» produtsendina võitnud kultussarjade ja ulmežanri austajate heakskiitva tunnustuse.

Moodsa tehnoloogia abil ülesputitatud efektne märul on disainitud noorema vaataja konksu otsa tõmbamiseks, ent mütoloogia ja tegelaskujude stiilitundlik käsitlus on sedavõrd hea, et säilitada juba olemasolevate fännide huvi.

Seiklused jätkuvad


William Shatnerilt James T. Kirki rolli üle võtnud Chris Pine tuleb ülesandega suurepäraselt toime. Kirk on sama ülbe ja ennast imetlev, kui ta kogu aeg on olnud, kuid Pine suudab nii nagu Shatnergi kehastada teda muie suul ja pilge silmanurgas.

Spockist pakub film koguni kahte varianti. On originaal-Spock, keda kehastab, nagu alati, Leonard Nimoy, ja noor Spock, keda mängib Zachary Quinto. Noor Spock on koguni sedavõrd hästi õnnestunud, et kõik temaga seonduv pakub tunduvalt rohkem huvi kui Kirki mässumeelne ringipullimine.

Avanädalal tõi «Star Trek» Põhja-Ameerika kinodes sisse 76,5 miljonit dollarit. Seda on kaugelt rohkem kui ühegi teise «Star Treki» filmi puhul. Seega võite olla kindel, et uue Star Treki tiimi seiklused kinoekraanidel jätkuvad.

Uus film kinolevis
«Star Trek»

Režissöör J. J. Abrams
USA 2009
Alates 8. maist Tallinnas, Tartus ja Narvas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles