Kas sina pooldad aborti?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase naine ja  laps
Rase naine ja laps Foto: Caro / Scanpix
Eilse lastekaitsepäeva puhul puudutasid veebireporterid Urmo ja Erki üht väga valusat teemat. Nimelt küsisid nad inimestelt, kas nad on abordi poolt või vastu? Kuidas vastaksid sina?

Vastused delikaatsele küsimusele olid järgmised:

Mart: Olen abordi poolt. Naine peab saama valida, mida ta tahab teha.

John: Ärge palun tehke aborte! Jumalale see ei meeldi!

Üks tore pisipõnniga perekond: Igal juhul oleme abordi vastu. Lapsed on ju toredad. Ilma nendeta poleks ju mitte midagi.

Vastsündinud beebiga ema: Abort või mitte, see jäägu naise enda otsustada.

Rita: Naisel peab olema õigus otsustada oma keha üle. Seda ei saa otsustada riiklikul tasemel, see on fašism.

Katrin: Olen abordi vastu, sest Eestis on iive praegu väga väike. Oleks vaja tõsta seda.

Mari: Ma ei ole otseselt abordi vastu, aga ise ma seda ei teeks. Ma olen näinud, kui jube see tegelikult on.

Lennu: Olen abordi poolt, sest osa tüdrukud vägistatakse ja siis sul pole valikut.

Marika: Vahel võiks abort olla lausa kohustuslik, sest osa narkomaanidest naised ja muud taolised jäävad spetsiaalselt rasedaks, et saada riigipoolset toetust. Pärast elavad need lapsed «rõõmsalt» lastekodudes.

Soovimatu raseduse katkestamine abordiga on halvim võimalik viis, nagu ka SOS-pillide võtmine. Kõige turvalisemalt saab emaks saamist viljakust säilitavalt edasi lükata pillide abil, mis määratakse igaühe genotüübi järgi, kirjutab Tervis Pluss.

Soovimatust rasedusest on võimalik hoiduda ka viljakust säilitades. Seda on väga oluline teada ja meeles pidada. Noorele naisele on soovimatu raseduse katkestamine omal soovil ehk abort halvim võimalus. Selle meetodi rakendamine igapäevaelus eristab arenenud riike arengumaadest ja haritud naisi tagasihoidlike teadmistega naistest.

Katkestatud suguühe, rütmimeetod või nn päevade lugemine on ebakindlad rasedusest hoidumise meetodid. Apteekide käsimüügis pakutavaid lokaalseid vahendeid võiksid rasestumise edasilükkamiseks kasutada pigem üle 40-aastased naised, kelle loomulik rasestumise võimalus on juba oluliselt väiksem.

Noortel mittesuitsetavatel alla 35-aastastel naistel on valida kombineeritud antibeebipillide, EVRA plaastrite ja tuperõnga Nuvaring vahel. Suitsetavatele naistele ja rinnaga toitvatele emadele on mõeldud minipillid Cerazette.

SOS-pille tuleks kasutada ainult hädaabi olukorras: kondoomi purunemine, vägistamine, intsest või muu õnnetus. Kuna eespool nimetatud vahendid ei kaitse suguhaiguste eest, siis uue ja tundmatu partneriga vahekorras olles tuleks kindlasti lisaks kondoomi kasutada.


Kas sina oled abordi poolt või vastu? Miks?

Vaata ka videolõiku!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles