New York Times kiidab USAs levivat «Sügisballi»

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sügisball» on lugu üksindusest ja ahastusest, peaosas Rain Tolk..
«Sügisball» on lugu üksindusest ja ahastusest, peaosas Rain Tolk.. Foto: Kaader filmist.

Saanud julgustust alkoholist ja uppudes meeleheitesse, sööstavad «Sügisballi» tegelased armastuse järele, ent on valmis leppima ka lihtsalt vastastikuse mõistmisega. Nõukogude Eestis, kus filmi tegevus hargneb, on kumbagi äärmiselt vähe, nagu selgub – ja Veiko Õunpuu vaatleb seda terase silma ja cool’i (eesti keeles ’emotsioonitu’, ’jahe’, ’oivaline’) intelligentsusega.



Nii kirjutas USA mõjukas päevaleht The New York Times eile 2007. aasta Eesti parima filmi kohta, mis jõudis äsja ka ookeanitagusesse kinolevisse, alustuseks New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseumi ehk MoMa kino Roy and Niuta Titus Theaters ekraanile, kus see jookseb nädal aega.



Mõistagi on tegu piiratud leviga, mis tähendab seda, et «Sügisball» tuleb esialgu välja üksnes New Yorgis ja ühe koopiaga – nagu ka «Il Divo», «Katõn» või «12», kui nimetada mõnda teist viimasel ajal USAs levisse jõudnud Euroopa arthouse’i ehk väärtfilmi esindavat linateost.



«Väga meeldiv uudis,» tõdes «Sügisballi» produtsent Katrin Kissa, rõhutades, et kinolevi annab võimaluse jõuda veidi laiema publikuni kui festivalilevi, seda enam New Yorgis – ühes maailma keskpunktidest.



Kui The New York Times on «Sügisballi» hinnangus läbinisti positiivne, tõstes esile veel Mart Tanieli operaatoritööd, Ülo Kriguli muusikat ja stseeni, milles teleriparandaja (Paul Laasik) tahab lisaks telerile «ära parandada» ka üksik­ema Laura (Maarja Jakobson), taustaks telerist jooksev seriaal «Ogalinnud» – «Allasurutud romantilist igatsust on harva edasi antud nii väheste sõnade ja nii suure kujutlusvõimega,» kirjutab väljaanne –, siis kultuurile keskenduv nädalaleht The Village Voice on veidi kriitilisem.



Vaatamata mitmetele naerukohtadele ja suurepärastele öövõtetele, on Õunpuu oma alkohoolikutest intelligentide ja poleemiliste ääremärkustega liiga eneseküllane, resümeerib leht.



USA kõrval on «Sügisball» pääsenud piiratud levisse veel Hollandis, Portugalis ja Leedus. Käed on löödud ka Hispaania ja Suurbritannia levitajaga.



Teadaolevalt pole ükski teine eesti mängufilm viimase 20 aasta jooksul USA arthouse-levisse jõudnud. Küll on jooksnud Ilmar Raagi film «Klass» teises metropolis – Londonis. Rohkem kui kümme riiki müüdud «Klassil» on olemas ka USA levitaja.



Viimaste aastate eesti filmidest on suurima rahvusvahelise kinoleviga animatsioon «Leiutajateküla Lotte», mis kogus ainuüksi Saksamaal 30 000 vaatajat.



Lõpetuseks. Nimekas kirjastus Phaidon on ette valmistamas teatmikku sajast tähelepanuväärsemast nüüdisrežissöörist – nende sekka on valitud ka Veiko Õunpuu.



Õunpuu uus film «Püha Tõnu kiusamine» tuleb välja sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles