Teadlased: Botox võib jõuda ajusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botoxi-süst
Botoxi-süst Foto: jupiterimages.com

Teadlaste sõnul võib kortsude silumiseks mõeldud Botox jõuda näost ajusse.

Miljonid naised maailmas kasutavad botuliini nime kandvast mürgist valmistatud Botoxit vanusest tingitud kortsude vastu, kirjutab Sciencedaily.com.

 

«Botoxi-süstidel võivad olla karmid tagajärjed,» lisasid teadlased ja viitasid hiljuti rottide peal tehtud katsele.

 

«Tegime katse, milles süstisime rottidele Botoxit. Hiljem näitas rottide aju uurimine, et seal on jälgi botuliinist,» nentisid arstid.

 

Nad jätkasid, et isegi veel pool aastat pärast Botoxi-süstide tegemist näitas rottide ajuskaneering, et seal on ikka veel jälgi mürkainest.

Rottidega katse teinud teadlased ei välistanud, et Botox-süstide tagajärjel võib isegi surmajuhtumeid ette tulla.Teadlased jätkavad uurimist, kuidas Botox ajule mõjub. 

Botuliin on mürkaine, mida eritavad ainetegevuse käigus gram-positiivsed anaeroobsed bakterid Clostridium botulinum.

Mürgil on seitse alatüüpi, mida tähistatakse tähtedega A kuni G. Meditsiiniliselt on kasutusel botuliin tüüp A (Botox). Kosmeetiliselt kasutatakse Botoxit nahakortsude silumiseks näos. Botox aitab selliste kortsude vastu, mis on tekkinud miimiliste lihaste kasutamise tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles