Meeleoluka Folgirongi rahvas lasi lauluhäältel julgelt kõlada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suisapäisa liikmed Aili Meier (vasakult), Katre Nukka, Siret Heinaste, Dina Ressaar, Anu Purika ja Rasmus Urb hoiavad süles Janis Johansoni.
Suisapäisa liikmed Aili Meier (vasakult), Katre Nukka, Siret Heinaste, Dina Ressaar, Anu Purika ja Rasmus Urb hoiavad süles Janis Johansoni. Foto: Artur Sadovski

Pealinlased eile alanud Viljandi pärimusmuusikafestivalile viinud Folgirongis ei lakanud hetkekski laurujoru, sest segakoor Suisapäisa kandis igas vagunis ette mitu rahvuslikku viisijuppi.



Kuna eile pärastlõunaks oli päike ilma soojaks kütnud, võis Balti jaamas eristada kahte tüüpi inimesi – kuumusest kurjaks läinud vanureid ja rõõmsaid Folgirongile lippavaid noori. Viimaseid võis ära tunda ka suurte selja- ja magamiskottide järgi, mis on mitmeks telgisveedetavaks folgiööks hädavajalikud.



Rongi sisenedes tuli endale istekoht leida valju laulu saatel, sest ETV mulluse «Laululahingu» võitnud segakoor Suisapäisa oli häälepaelad valla lasknud. Ja seda tehti terve reisi saatel kõigis vagunites – nii, et ka kõige tagasihoidlikumad kaasa plaksutama ja laulma hakkasid.



Teiste seas kuulas improviseeritud rongikontserti 19-aastane Anna-Liisa Simm, kes on folgil käinud juba kümme aastat jutti. «Ma pole enne Folgirongiga sõitnud, aga olen kuulnud, et siin on väga lahe,» ütles ta.



Simm lisas, et ei jäta ühtegi folki vahele seetõttu, et just sel ajal voorib Viljandisse kohale palju häid kohalikke ja välismaiseid muusikuid ning ka palju tema enda tuttavaid. «Näen seal igal aastal inimesi, keda ma pole aasta otsa näinud, ja meil on alati väga lõbus,» ütles ta.



Järgmisesse vagunisse liikunud Suisapäisat ei pannud tähele vaid kaks pingitäit noori poisse, kes kitarridega hoopis oma muusikat teha tahtsid. 13-aastane Sass Kohlap sõitis folgile koos sõpradega ning on enda sõnul huvitatud muusikast ja bänditegemisest.



«Käisin eelmisel aastal ka ja väga äge oli,» kiitis ta festivali. «Ja mu vanematel pole ka midagi selle vastu, et ma sinna omapäi lähen!»



Poole tee peal hakkasid kaks kõige hoogsamalt koorile kaasa elanud neiut rongist välja sättima. Küsimusele, kas nemad siis ei lähegi folgile, vastasid piigad, et nad on teel hoopis malevasse. «Hirmus kahju on, sest sõbrannad lähevad, aga meie ei saa,» viitas 14-aastane Marju Bakhoff nukralt vastas istuvatele tüdrukutele.



21-aastane üliõpilane Kristofer Tamm oli pärast esimese õlle ärajoomist juba päris rõõmsas meeleolus.



«Sõbrad on alati folgil käinud ja sel aastal otsustasin nendega kaasa tulla, sest nad on rääkinud, et seal saab alati pidu panna ja kohal on vinged tüdrukud,» tunnistas ta.



Suureks folgihuviliseks noormees end ei pidanud, aga eestimaist eelistab ta küll. «Kuulan Tanel Padarit, Jaan Tättet ja selliseid,» kirjeldas ta oma muusikamaitset.



Nii mööduski lustlik sõit Folgirongis, mis jõudis pärastlõunal päikesepaistes säranud Viljandisse otsekui linnutiivul ning kus pärale jõudes võis kuulda selliseid hõikeid nagu «Kadugu mõistus, alaku folk!».



XVII Viljandi pärimusmuusikafestival 23.–26. juuli


Mis toimub

?



•    Festivali põhiprogrammis on 73 kontserti, millele lisandub kolm maakonnakontserti ja 50 esinemist rohelisel laval. Tänavu astub festivalil üles 16 välismaist ja 30 eesti kollektiivi, kokku üle 250 muusiku. Endiselt on programmis kontsertide kõrval tähtsal kohal õpitoad, regilaulupesa, pillilaat, ööülikool, käsitööhoov, muinasjututoad ja koostöös PÖFFiga valminud filmiprogramm.



Piletite hinnad


•    Festivali kontsertide üksikpiletid on müügil tund enne algust kontserdipaikades. Reede päevapilet 390 krooni, laupäeva päevapilet 440 krooni, pühapäeva päevapilet 290 krooni. Festivalile saavad tasuta kõik kuni 12-aastased lapsed (k.a).


Folk kodus diivanil



•    Elion avab digiTVs Viljandi pärimusmuusikafestivali erikanali, tuues vabatahtlikest koosneva videotiimi abil festivali peaaegu täismahus otseülekandena televaatajateni. Kokku on võimalik ööpäev ringi jälgida festivali 23 kontserdi otseülekannet. Lisaks digiTV-le saab festivali vaadata kodulehel www.folk.ee. Reedel ja laupäeval kannavad kontsere üle ka Vikerraadio, Raadio 4 ja R2.



Magamine ja pesemine


•    Viljandi Waldorfkooli tudulas on veel vabu kohti reedeks, laupäevaks ja pühapäevaks. Ühe öö hind on 100 krooni, kaasa magamiskott.


•    Festivali külaliste käsutuses on kolm telklat. Esimene neist asub traditsiooniliselt Valuoja põhikooli õuel (25 krooni öö inimese kohta), teine Viljandi järve äärse staadioni peasissekäigu ees (25 krooni) ning kolmas rannakohviku vahetus naabruses (50 krooni).


•    Viljandi spordihoones pesemine maksab 10 krooni, sauna kasutamine 30 krooni. Hostelis Ingeri on reedel kella 11–20 oodatud sauna naised, hind 20 ja 30 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles