Ekraanile jõuab eestlase lavastatud populaarne Austraalia seebiooper

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TV 3 hakkab augusti alguses «Naabreid» näitama alates 5261. osast, mis pärineb 2007. aasta suvest. Kaasa saab elada väljamõeldud Erinsboroughi linnakese elanike rõõmudele ja muredele.
TV 3 hakkab augusti alguses «Naabreid» näitama alates 5261. osast, mis pärineb 2007. aasta suvest. Kaasa saab elada väljamõeldud Erinsboroughi linnakese elanike rõõmudele ja muredele. Foto: TV 3

Järgmisel nädalal alustab TV3s Austraalia menuseriaal «Naabrid». Kodumaine telepublik näeb sarja alates 5261. osast, mis pärineb 2007. aasta suvest.


«Sääraste hiigelseriaalide puhul nagu «Naabrid» tehakse tihti spetsiaalseid nii-öelda eri- ehk recap-seeriaid, et riigid, kes seriaali ekraanile tuua soovivad, ei peaks alati otsast alustama. Recap-osades saab aimu põhitegelastest ja harilikult algab uus suurem sisuliin,» selgitab TV 3 avalike suhete juht Annely Adermann.

Episood pealkirjaga «Uus algus» on üks paljudest, mille lavastajatoolis istus eesti juurtega mees Aarne Neeme.

Eestlasest režissöör

Režissööri vanemad on pärit Tartust. Septembris 1944 põgenesid nad Tallinnast Saksamaale, kus neil juba veebruaris sündis poeg. Kui Aarne oli nelja-aastane, kolis Neeme perekond Austraaliasse Melbourne’i.

19-aastaselt astus Neeme Sydneys ülikooli ja 1970ndatel sai temast hinnatud teatrilavastaja. Pika karjääri jooksul on mees vägesid juhtinud mitmes nimekas Austraalia teatris. 1990. aastate algul töötas ta mitu aastat Singapuri rahvusülikoolis.

Eestis sattus Neeme viimati laiema avalikkuse huviorbiiti aastatuhande vahetuse paiku – 1999. aastal tõi mees Viljandis Ugala teatris lavale Austraalia näitemängu «Sõbrad ja raha», mille peaosades mängisid Luule Komissarov, Arvo Raimo, Vilma Luik jt. Samal aastal rääkis Neeme Postimehele antud intervjuus – ja seda puhtas eesti keeles –, et on õppinud mõtlema ja suhtlema inglise keeles, kuid peab end ikkagi eestlaseks.

Eesti töörütm teistsugune

«Ma tunnen oma hinges ja veres, et see on mu vanemate sünnimaa,» rääkis toona ajutiselt Viljandis elanud mees. «Olen Eestis ringi sõitnud, olen käinud ka Tallinnas ja leian, et seal on külmem – ma mõtlen just inimesi. Tartus ja eriti Viljandis on inimesed väga kenad ja lahked olnud ja ma olen ennast siin väga koduselt tundnud.»
Neeme sõnul ta isegi vanduvat teatriproovides nagu eestlane. «Kurat seda ja kurat toda,» naeris ta.

Tol ajal oli Neemel ette näidata juba 36 teatris töötatud aastat, üle 200 lavastuse, muusikale, oopereid ning ka päris uusi näidendeid.

Neeme sõnul on ta õppinud kõvasti töötama. «Vabakutselise hullus on, et leiad end tihti olukorras, kus sul pole üldse tööd või on kolm tööd korraga,» tõdes ta. «Mulle oli siin väga võõras töötada kaheksa nädalat ühe lavastusega. Sain aru, et siin on kombeks mõelda, et kui on kaks kuud aega, siis esimesel kuul ei peagi kõvasti töötama.»

Uuel sajandil suundus lavastaja teatrist televisiooni ning sattus õige pea korraldama «Naabrite» võtteplatsil toimuvat.

«Naabrid» TV 3 eetris 3. au­gustist iga tööpäeva õhtul kell 18.

Kuulus ja lõputu teleseriaal «Naabrid»

«Naabrid» on üks kuulsamaid Austraalia teleseriaale. Sarja tootmist alustati aastal 1985 ning praeguseks on ekraanile jõudnud 5740 osa. Seda on pea tuhande võrra rohkem kui teisel kängurumaa mammutseriaalil «Kodus ja võõrsil», mis lõputuna näiva aja ka Eesti televaataja meelt on lahutanud.

Populaarne seebiooper on viimased 24 aastat igal tööpäeva õhtul jälginud kuue kõrvuti asetseva majapidamise tegemisi. Majad asuvad väljamõeldud Erinsborough’ eeslinnas Ramsay tänaval ja nende elanikud tülitsevad, armuvad ja satuvad situatsioonidesse, kuhu vaid seebikakangelased sattuda võivad.

Sarjast on veerandsajandi jooksul läbi käinud lugematul hulgal Austraalia näitlejaid. 1980ndate teisel poolel mängisid selles popstaarid Kylie Minogue ja Jason Donovan. 1990ndatel võis «Naabrites» näha Natalie Imbrugliat ja Holly Valance’it ning seriaalis on üles astunud ka Russell Crowe. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles