Lendkala tegi 45 sekundiga lennurekordi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendkala
Lendkala Foto: Wikipedia.org

Pääsukalaliste (Exocoetidae) hulka kuuluv lendkala lendas 45 sekundit.

Vaatepildi jäädvustas Jaapani kõige lõunapoolsemas otsas Yakushima saare lähedal laevalt merd filminud NHK telekanali meeskond, kirjutab BBC.

Väidetavalt on 45-sekundiline õhusolek lendkalade lendamisrekord. See lõi varasemat rekordit, mis põhines 1920. aastate andmetel ja oli 42 sekundit.

Lendkala nähti 30 kilomeetrit tunnis sõitva laevaga paralleelselt liikumas.

Jaapani saarte looduskaitsekeskuse töötaja Junji Yonezawa kinnitusel oli kala õhus 45 sekundit, mis on tema füüsiliste võimete piirimail.

Pääsukalalaste hulka kuulub umbes 40 niinimetatud lendkalaliiki. Lendkaladel on laiad rinnauimed, mis ujudes on keha vastas, kuid «lennates» aetakse laiali.

Veest õhku tõustes, startides kala kiirendab ja peksab sabauimega vastu vett. Sellega saavutab ta kiiruse, mis lubab tal liuelda õhus mitu meetrit.

Lendkalad liiguvad vees kiirusega 30 kilomeetrit tunnis ja õhus 60 kilomeetrit tunnis.

Enamik lendkalaliikidest elab troopilistes vetes. Nad toituvad planktonist, koorikloomadest, limustest ja teiste kalade vastsetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles