Mart Kuus: Soome politseinikud lõid mind teleskoopnuiaga!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega. Foto: Mart Kuus

Eelmisel neljapäeval Helsingi Kauppatoril seeni müüa üritanud ja Soome politseinike käest armutul kombel peksa saanud Mart Kuus räägib oma sõnadega, mis juhtus.


Kuus kõneles

, et Eesti-Soome seenekaubanduses liiguvad mustalt kümnete miljonite suurused summad ja seetõttu ei taha turuvalitsejad seal uusi osalisi näha. Tema läinudnädalane aktsioon oli mõeldud diskussiooni algatamiseks, ent selle asemel sai ta politseinike käest peksa.

Mart Kuus jutustab oma sõnadega:

«Ma läksin 13. augustil üksinda turule, et näidata, kuidas toimub suuremastaapne pettus nii riigi kui inimeste vastu. Siia ringkaitsesse on kaasatud nii allmaailm, linnavõimud kui ka riigiaparaat.

Alustasin müüki bussist, kus oli 100 plastikust kasti, igas 2 kg kukeseeni. Panin välja elektroonilise kaalu koos kastiga ja müügisildi, kus täpselt kirjas, et 2 kilo seente hind on 15 eurot.»

Kuusi sõnul küsitakse Helsingi turul muidu umbes 200 grammi kukeseente eest viis eurot.

«Ei läinud mööda viit minutitki, kui üks turumüüjatest tuli ähvardades minu juurde, et mul pole õigust siin müüa. Ta isegi ei küsinud minu müügiluba näha!
Pärast seda tuli veel üks kukeharjaga nolk ning ähvardas mind igasuguste asjadega - alates füüsilisest vägivallast kuni materiaalsete kahjudeni.

Seejärel saabusid kaks turuvalvurit (kaelas vastavad kaardid) ja käskisid kohe auto kokku pakkida. Üks neist oli vist hiljuti räigelt peksa saanud ning haises. Lubas kutsuda politsei, kes pidi mu kohe arreteerima ja vangi viima.

Ütlesin, et väga hea, kui politsei tuleb, siis saangi paljastada turul toimuva laiaulatusliku pettuse. Politseid ootasin ma 15-20 minutit, nägin neid eemal auto juures nõu pidamas, helistamas, samas olid ka need turuvalvurid.

Vahetult enne politsei saabumist tulid minu juurde kaks musta ja väitsid, et on Somaaliast ning lubasid selle teo eest mul kõri läbi lõigata, auto põlema panna ja et ma ei lahku kunagi Soomest. Saatsin nad p...se!

Politseinikud tulid minu juurde, tutvustasid end ja palusid dokumente. Andsin passi, mida mulle tagasi ei antud. Küsiti minult turuluba, mida mul muidugi polnud. Küsisin, et milles seisneb minu rikkumine ja kui suur on trahv - sanktsioon selle eest. Seda muidugi mulle ei öeldud, vaid saadeti v...u!

Mul oli eemal üks sõber, kes tõlkis politseinikele minu seisukohti, kus juhtisin veel kord tähelepanu pettustele, vale päritoluga müügile, korruptsioonile. Kogu aeg nõudsin politseilt soome advokaati, mille peale saadeti mind jälle v...u!

Saatsin sõbra ettevõtte kaardiga pangaautomaadist raha võtma, et maksaksin selle paaritunnise müügi eest 1000 eurot, lisaks kõik trahvid, mis mulle ette nähtud ilma müügiloata kauplemise eest.

Siis muutusid politseinikud pärast mingit telefonikõnet ja omavahel nõupidamist väga agressiivseteks. Käskisid mul käed selja taha panna. Ma keeldusin ja ütlesin, et tahan rahumeelset lahendust. Seepeale lasti mulle vähemalt 2-3 doosi pipragaasi ja kaks politseinikku lõid teleskoopnuiaga vastu vasakut küünarvart, mis purunes... asusin ennast kaitsma. Nad lasid veel mitu doosi gaasi ning lõid põlve ja reie pihta - lisaks vasakule käele oli ka vasak jalg rivist väljas.

Nuiaga politseinik tahtis korduvalt mulle vastu pead lüüa, kuid see ei õnnestunud ning sain vastu kaela. Neil oli eesmärk mind sandiks peksta ja ma kaitsesin ennast käepäraste vahenditega. Minu vastas oli neli relvastatud politseinikku. Lisaks tagus mind kaugelt harjavarrega väike turumüüja. Ma palusin karjudes inimesi, et nad aitaksid mind, kutsuksid arsti, juristi - palusin politseinikke rahuneda ja lahendada asi edasi rahumeelselt, kuid see ei peatanud neid.

Mind murti maha, taoti rusikate ja jalgadega, pandi käed ja jalad raudu nagu kõige suuremal ja ohtlikumal kurjategijal. Rauad suruti nii kõvasti kinni, et ei saanud ei sõrmi ega varbaid liigutada. Palusin arsti, aga ei midagi - saadeti v...u.

Mu käed olid selja taga raudus ja jalad painutatud raudadega käte juurde, kui politseinikud mind üles tõstsid, tundsin kirjeldamatut valu. Kõik liigesed andsid järele, pilt läks tasku. Lisaks oli pipragaas mõjuma hakanud, terve keha põles, silmad valutasid. Arvasin, et jään pimedaks.

Politseijaoskonnas visati mind okset ja uriini täis betoonpõrandaga kongi ja võeti rauad ära. Lebasin seal betoonil umbes kuus tundi ja siis lõpuks viidi mind tavalisse nariga kambrisse. Mul ei võimaldatud tualetis käia. Vaatamata minu korduvatele palvetele saada kontakti arsti, juristi, suursaadikuga ei reageeritud kuidagi.

Järgmisel hommikul ma ikkagi rääkisin uurijale loo ära, advokaati nad mulle ei pakkunud ning arstiabi ei saanud. Käisin korra kriminalisti juures, kes võttis sõrmejäljed ja tegi paar modellipilti. Istusin kambris umbes kella kaheksani õhtul, mu haavad jooksid endiselt verd, peavalu tegi kõige rohkem muret.»

Mart Laas lubab, et ta ei jäta politseivägivalla juhtumit niisama: «Aga ma pidasin vastu ja kartke mind, soomlased, minust saab teie kõige vihatum vaenlane! Te käitusite minuga nii räigelt, et ma poleks iialgi arvanud, et soomlaste viha on nii suur meie vastu! Aga varsti algab teie jaoks kõige kurnavam ja alandavam sõda.

Teil, r....d, on ikka väga palju kaotada
Teil on nüüdsest PUPU ehk puhta p....s!»

Ida-Tallinna Keskhaiglas tuvastati 15. augustil, et Mart Kuusil olid hematoomid ehk verevalumid vasaku reie, hüppeliigese ja küünarliigese piirkonnas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles