Iluoperatsioon võib leevendada migreeni

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Peanaha kallal ette võetav lihtsa plastilise operatsiooni sarnane lõikus võib pakkuda leevendust kroonilistele äkilistele peavalu­hoogudele – migreenile.

Otsmiku tõstmine on suhteliselt tavapärane kosmeetiline operatsioon, millega ilukirurgid siluvad patsiendi laubale kogunenud kortse. Ent umbes kümmekond aastat tagasi pani dr Bahman Guyuron USA Ohio Case Western Reserve University plastilise kirurgia ja neuroloogia osakonnast tähele, et mõned seesuguse operatsiooni läbi teinud patsiendid teatasid suure rõõmuga ka oma migreeni leevenemisest. Migreen on krooniline tugev peavalu, mis tabab haiget ootamatult ning kestab paarist tunnist kuni ööpäevani. Naised kannatavad migreeni all kuni kolm korda sagedamini kui mehed.



Ravimitel tihti kõrvaltoimed

Doktor Guyuron otsustas uurida, kas peanaha kohendamine võib tõesti leevendada migreeni – haigust, mille tekkepõhjuste ja seega ka ravivõimaluste kohta arstidel tänini suuremat selgust ei ole. Praegu tohterdatakse migreeni soliidsete ravimiannuste manustamisega, kuid tihti tuleb patsiendile sobiva rohu leidmiseks palju katsetada, samuti on ravimeil kõrvaltoimed.



Mõne nädala eest avaldati Guyuroni ja ta kolleegide uurimistulemused ajakirjas Plastic and Reconstructive Surgery ning need tõotavad miljonitele migreenihaigetele kauaoodatud leevendust. Teadlased tuvastasid otsmikul, meelekohtades ja kuklal migreeni «päästikupunktid», mille kohendamine plastilise kirurgia sarnase lõikuse abil näib patsiendi vaevusi tõepoolest vähendavat või teeb neile lausa lõpu.



Teadlased võtsid oma huviorbiiti 75 patsienti, kes kannatasid tõsise või mõõduka migreeni all, ning tuvastasid nende isiklikud «päästikupunktid». Seejärel tehti patsientidele peanahka ja selle all olevaid muskleid puudutav operatsioon, kusjuures juhuslikult valitud hulgal neist viidi läbi nn platseebo-operatsioon ehk teeseldud lõikus. Seejärel lasti migreenihaigetel aasta jooksul teha täpseid ülestähendusi oma edasiste migreenihoogude kohta.



Tulemus: tegeliku operatsiooni läbiteinutest teatas 83,7 protsenti oma migreenivalude vähenemisest vähemalt 50 protsendi võrra. Platseebo-operatsiooni saanud patsientidest tundis leevendust vaid 57,7 protsenti. Täielikult lakkasid peavalud 57,1 protsendil pärisoperatsiooni ning 3,8 protsendil teeseldud operatsiooni läbiteinutest.



Teadlased järeldasid, et otsmikul, oimukohtades või kuklal asuvate migreeni «päästikupunktide» kirurgiline deaktiveerimine on seega efektiivne alternatiiv traditsioonilistele migreeniravimitele, mis haiguse tõsiste vormide korral ei ole niigi kuigi efektiivsed.



Nimelt loetakse migreeni senises ravis suureks eduks juba valuhoogude 50-protsendilist vähendamist. Kui patsient peab kümne valuhoo asemel taluma iga kuu viit migreenipuhangut, parandab see tema elukvaliteeti muidugi omajagu, kuid põrgulik peavalu jääb ju endiselt kummitama. Peanahaoperatsioon tõi ligi 60 protsendi patsientide jaoks kaasa aga täieliku valudest vabanemise (ning vähemalt aasta jooksul need ka ei naasnud).



Migreeniarstid skeptilised

Mis võiks olla iluoperatsiooni imelise mõju põhjuseks? Teadlased oletavad, et teatud tüüpi migreeni kutsuvad esile nahaalused musklid, mis pitsitavad ja ärritavad tundlikke närviharusid. Nende musklite deaktiveerimine kõrvaldab ka migreeni allika.



Doktor Guyuron möönis ajalehele The New York Times, et paljud migreeniarstid on tema avastuse suhtes skeptilised. Ent see tuleb paljuski tõsiasjast, et need arstid on neuroloogid või sisehaiguste arstid. «Kui mulle teataks mõni neuroloog, et iluoperatsiooni tegemiseks on leitud uus meetod, siis oleksin selle suhtes samuti skeptiline,» märkis Guyuron. «Kuid ma püüaksin olla avatud vaimuga.»



Kriitikud on siiski märkinud, et on veel vara hõisata migreeni lõplikust alistamisest. Patsiendid, kellele uuest meetodist abi võib olla, moodustavad vaid väikese osa kõigist migreenihaigetest. Esiteks peab patsiendi puhul olema teada tema migreeni «päästikupunkt» ning teiseks peab seal asuvate lihaste halvamine/deaktiveerimine migreenile ka tõepoolest mõjuma. Teiseks tuleb alati meeles pidada, et tegu on ikkagi operatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles