Aunaste saade: must mees jätab pärandusest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Pm

Reede õhtul kell 20.05 alustas Maire Aunaste otse elust endast kõnelev telesaade «Mida teie arvate?».


Esimese saate vestlusteemaks oli võetud eestlaste rassiviha - kas ja kui palju seda meis on. 

Erksinisesse stuudiosse oli istutatud viis eksperti: kunstnik Heinz Valk, psühholoogiline nõustaja Ülli Kukumägi, ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, kulturist Ott Kiivikas ning tõeline daam ja etiketiõpetaja Maaja Kallast.

Teema arendamiseks näidati esimest stseeni ühest perest, kus vanaema ja vanaisa ootasid ärevusega külla oma lapselast Mallet. Oodatud «õige partii» asemel seisis aga uksel mustanahaline Chris.

Filmilõigu kommentaariks arvas Maaja Kallast, et kui tulevane kaasa on pärit kaugest kultuuriruumist, ei peaks me abielluma väga kergekäeliselt.

Kallasti hinnangul on eestlane nii kaua tolerantne, kui võõras ei roni tema hoovi peale. 

Kolme tütre isa Heinz Valk pakkus välja, et kollase rassi maailmavallutuse hirmus ei teeks meile paar pruuni nahaga poissi ka paha.

Aunaste jõudis välja käia mõtte, et igasse külasse ja linna tuleks saata oma näidisvõõramaalane, et inimesed harjuksid.

Teises filmilõigus oli Chris kadunud ning alles vaid ärritunud vanaisa ja nuttev vanaema. Viimases hädas ähvardati musta mehe koju tassinud Mallet tädi Selma pärandusest ilma jätmisega.

«Hullem kui abielluda neegriga, on abielluda vangiga. Või venelasega,» arvas vanaema lõpuks raskelt ohates.

Aunaste püüdis ärgitada külalisi arutlema teemal, kas üldse on mõtet eestlaste nn puhtust hoida. 

Kolmandas filmilõigus saadeti töövestlusele läinud Chris pehmelt öeldes pikalt, just kui demonstreerimaks tööandjate põlgust tõmmu nahavärvi vastu.

Lõpuks kutsus Aunaste stuudio vestlusringi ka filmilõikude «Chrisi» ehk mustanahalise Jimi ise, kes ka tegelikult Eestis elab ja parasjagu tööd otsib. 

Head eesti keelt kõnelev Jim tuletas eestlaste suhtumise peale mõeldes meelde juhtumit, kus üks nokastunud Tartu mees palunud tal näidata, kuidas ta pulkadega sööb. 

Lõpetuseks arvas Maaja Kallast, et kui isiksuseõpetus koolides ei parane, siis ei parane ka eestlaste suhtumine võõramaalastesse.

Pisut heitlikult kulgenud saade lahenduseni ei jõudnudki - natuke selgusetuks jäi, kas me siis ikka oleme rassistid või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles