«Ringvaade»: tallinlanna lapsendas korraga neli väikest tüdrukut

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Reikop ja Anu Välba.
Marko Reikop ja Anu Välba. Foto: Peeter Langovits

Teisipäevaõhtuse ETV saate «Ringvaade» avalugu rääkis Tallinna naisest, kes lapsendas neli väikest last.

Inge Ojalal polnud südant lahutada nelja õde, kellest kaksikud on nelja-aastased, järgmine kaheaastane ja kõige pisem 11-kuune.

«Elasime mehega kahekesi ainult endale ja see tundus tühi,» rääkis Inge. «Neli korraga oli meie jaoks suur šokk - heas mõttes. Nad hoidsid juba lastekodus kokku, mitte kuidagi ei suutnud lahutada neid.» Ta teab mitut ema, kes kahetsevad lastekodust võetud õedede ja vendade lahutamist.

Naine tunneb, et on lastega nooremaks läinud. «Ma ei tunne end 51-aastasena,» ütles naine, kelle arvates saab aktiivse elustiiliga vananemist edasi lükata. Tegemist on olnud palju, aga on hakkama saadud.

Lapsed võtsid Inge ja tema soomlasest mehe Timo kohe omaks. «Vanemad tüdrukud tulid lastekodus vastu, et «mama, papa, läheme koju!». Mina hakkasin muidugi nutma,» meenutas Inge. Naine küsis lastelt, kas neil on ka enne mõni ema olnud, mispeale nood ütlesid, et ei, tema on ainuke.

Esimesed päevad lastega oli tõeline hullumaja, majapidamistöid tehti öösiti. «Esimesel päeval unustasin süüa,» naeris Inge, et katsumus on ta figuurile hästi mõjunud.

Lapsed pärinevad vene perest ja kodus kasutatakse praegu veel segakeelt, kuid Inga tahab nad täielikult eesti keelele üle viia. «Kõigepealt ütlen eesti keeles ja kui siis aru ei saa, vene keeles,» selgitas naine. Timo on samuti eesti keele selgeks saanud ja mõistab mõnda sõna ka vene keelest.

Laste bioloogilisest isast ei tea Inga midagi. Ema on 33-aastane, kellel on veel lapsi ja kellelt on emaõigused ära võetud. Tegemist ei olevat narkomaani ega alkohoolikuga, see inimene lihtsalt ei saa hakkama laste eest hoolitsemisega. Inge ei pelga laste emaga kohtumist, ta on valmis selle naisega kohvilaua taha istuma ja rääkima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles