Pelle Miljoona tuleb missiooniga ülevalt

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelle Miljoona
Pelle Miljoona Foto: Repro

Täna õhtul astub Tallinnas ürituse «Pööripunk» raames klubi Tapper laval üles legendaarne soome punkmuusik Pelle Miljoona koos oma bändiga Unabomber.



Mees, kes on juba 30 aastat pungitõrvikut üleval hoidnud ning sellega ka paljusid eestlasi kaasa haaranud.



Tema tuntuim lugu on «Mootortie on kuuma» ning Poris asub ka tema järgi nimetatud tee – Pelle Miljoonan tie. Lisaks on Pelle ka tunnustatud ja produktiivne kirjanikuhärra, kelle kirjanikunäppude alt on alates 1985. aastast ilmunud kümme teost – nii romaane kui luulet.



Pelle ja musa


Õhtusest kontserdist lubab Pelle korralikku punky’t reggae pidu, kus vana materjal kohtub uuega ning mõnes loos laulab ka nende bassimängija Maria. «Kontsert tõotab tulla groovy’m ja värvikam kui eelmine Tallinna esinemine,» avaldab ta lootust.



Lava jagavad Pelle Miljoona & Unabomber J.M.K.E, Psychoterrori, Keldri ja Chungin & Strap-On Faggotsiga. Teab ta neist mõnda peale J.M.K.E? «Kahjuks ei, kuid nimede järgi tunduvad huvitavad, lõhnab underground’i järele,» vastab Pelle ja lisab, et õhtul saab teada.



Kui rääkida uuest muusikast ja selle otsimisest, siis ütleb Pelle Miljoona, et nad on sel aastal mööda Soomet tuuritanud ja selle käigus on silma hakanud mõnigi hea energialaenguga artist.



«Kahju, et raadiost eriti huvitavat muusikat ei tule. Raadio imeb!» hindab ta asjade seisu. Tänasel päeval Pelle enam eriti muusikat kuulata ei viitsi. «Kontserdil teeme niigi kõvasti müra, nii et kodus eelistan pigem vaikust.» Aga kui kuulamiseks läheb kuulab mida iganes: folk, blues, latin, maailmamuusika.



Pelle Miljoona on öelnud, et talle ei meeldi, kui teda muusikuks nimetatakse. «Ma liigun ringi,» kostab ta seletuseks. «Mu indiaani nimi on Big Walking Fuck Off.» Ning Pelle liigubki. Teeb Soomes mussi ja siis kaob mõneks ajaks kuhugi ära raamatut kirjutama.



Eelmise teose «Villarica», mis ilmus 2008, kirjutas ta Lõuna-Ameerikas. Järgmise raamatu plaanide kohta oskab ta öelda, et plaanib varsti mõneks kuuks Berliini elama minna ja ehk saab siis seal ka midagi paberile pandud.



Pelle ja kirjandus


Kirjanduslike eeskujudena mainib Pelle Miljoona Jack Kerouaci, Raymond Chandlerit, Graham Greene’i ja kõigi aegade tähtsaimaks kirjanikuks enda jaoks peab Hermann Hesset.



Küsimuse peale, kes on tema arust kõige aegade olulisim punkbänd, toob Pelle välja The Clashi. «Neil oli kõike – isegi tragöödiat ning Joe Strummer on üks mu suurtest kangelastest.»



Punkvaimu kohta ütleb Pelle, et see on tõrvik, mis kandub generatsioonilt generatsioonile ja mis kunagi ei kustu. Pelle Miljoona on 30 aastat loonud – on ilmunud 28 plaati ja kümme raamatut. Kust tuleb inspiratsioon? «See on ülevalt poolt paika pandud missioon nagu Bluusivendadel,» avaldab ta saladuse.



Oma parimaks plaadiks peab mees ise 1999 ilmunud Pelle & The Rockersi plaati «Brooklyn-Dakar» ja parimaks raamatuks 1997ndast pärinevat «Bonneville’i».



Festival «Pööripunk»


•    Esinejad: Pelle Miljoona & Unabomber, J.M.K.E,


Psychoterror, Kelder, Chungin & The Strap-On Faggots


•    11. septembril klubis Tapper

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles