«Sõrmuste isanda» autor Tolkien oli väljaõppinud koodimurdja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Ronald Reuel Tolkien Teise maailmasõja ajal
John Ronald Reuel Tolkien Teise maailmasõja ajal Foto: SCANPIX

Briti ajaloolaste väitel oli «Sõrmuste isanda» autor, kirjanik John Ronald Reuel Tolkien koolitatud koodimurdja.

Oxfordi ülikooli professor oli üks neist 50 intellektuaalist, keda Briti valitsus valis Teise maailmasõja ajal natside koode murdma, kirjutab The Sun.

Tolkieni tunti kui oma ajastu ühte paremat lingvisti ning ta läbis valitsuse korraldatud spioonide ja koodimurdjate väljaõppe.

Talle pakuti tööd kuulsas Briti koodimurdmise keskuses Bletchley Parkis. Kuid siiani teadmata põhjusel loobus ta sellest ja 50 000 naela suurusest tasust.

Bletchly Parkis töötanud said hiljem kuulsaks sellega, et murdsid natside Enigma koodid ning aitasid sellega natsi-Saksamaa allveelaevu hävitada.

Ajaloolaste andmetel sai Tolkien koodimurdja koolitust 1939. aasta märtsis.

Kirjaniku kohta käivates saladokumentides seisab, et ta «on asjast huvitatud». Kuid lõpuks Tolkien ikkagi loobus spioonitööst ja lõpetas selle asemel oma «Sõrmuste isanda» triloogia.

«Me ei tea, miks ta selle ära ütles. Võimalik selle tõttu, et sõda kuulutati Saksamaale ja mitte Mordorile,» muigas Briti luure esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles