«Subboteja» kiikab Hitleri sünnilinna

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Zukerman (vasakul) ja Mihhail Vladislavlev.
Aleksandr Zukerman (vasakul) ja Mihhail Vladislavlev. Foto: Peeter Langovits

Kanal 2 eetris täna uut telehooaega alustav «Subboteja» viib vaataja Teise maailmasõja puhkemise 70. aastapäeva puhul Adolf Hitleri sünnilinna Braunausse Austrias ning nüüdses Põhja-Poolas asunud Wolfs­schanze (Hundikoopa – toim) punkrisse.


Saatejuhid Aleksandr Zukerman ja Mihhail Vladislavlev paluvad end mitte süüdistada natsilembuses, et «Subboteja» hooaja avasaates just Hitleri elu luubi alla võttis, kuid saates nähtav on huvi väärt.



Vladislavlev nendib, et punkrit, milles Hitler redutas, üritati sõja lõppedes isegi õhku lasta, kuid kuna tegu on väga kapitaalse «matrjoška stiilis» ehitisega, see ei õnnestunud.



Mehe sünnipaik Ülem-Austria linnakeses Braunaus on saatejuhi sõnul samuti vaatamist väärt – nimelt ei saaks maja isegi parima tahtmise korral lammutada, sest see tooks kaasa ka naabermajade kokkukukkumise.



«Praegu tegutsevad hoones puuetega lapsed, kes meisterdavad erinevaid esemeid müügiks,» valgustab Vladislavlev. «Samas on ebaselge, kes on maja omanik, räägitakse, et selleks on Austria valitsus.»



«Subboteja» järgmistes saadetes võetakse aga muu hulgas tähelepanu alla Euroopa kultuuripealinnad. Nende tutvustamiseks sõitis saatetiim taksoga maha 8000 kilomeetrit.



«Külastasime ka praegust kultuuripealinna Linzi, millest Hitler tahtis alatise kultuuripealinna teha. Väga huvitav ja põnev koht,» kinnitab Vladislavlev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles