«Miks rase ümber ei kuku» uurimus oli auhinda väärt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootel Kendra Wilkinson
Lapseootel Kendra Wilkinson Foto: Buzzfoto / Scanpix

Miks rasedad pikali ei kuku? Kas tühja õllepudeliga vastu pead saada on hullem kui täis pudeliga? Teadlased, kes päevast päeva sarnaste küsimuste lahendamisega tegelevad, said jälle kord pärjatud teadushuumori auhindadega.


Kui juba järgmisel nädalal tehakse teatavaks selle aasta Nobeli preemia saajad, siis eile jagati Bostonis Harvardi ülikooli aulas välja Ig Nobeli ehk teadushuumori auhinnad, vahendab svt.se.

Auhinna taga on teaduslik huumorimagasin Annals of Improbable Research, mida annab välja Marc Abrahams. Ajakirja eesmärgiks on juhtida tähelepanu teadusuuringutele, mis panevad esmalt muigama, kuid siis sunnivad ka järele mõtlema.

Kõik ajakirjas avaldatud uudised põhinevad ülimalt tõsistel uuringutel, mis on eelnevalt ilmunud vaid väga tõsiteaduslikes erialastes väljaannetes.

Sel aastal olid auhinnasaajate seas näiteks ka need kaks briti teadlast, kes tõestasid, et nimega lehmad annavad rohkem piima kui teised, kel nime ei ole.

Šveitsi teadlaste rühm sai endale rahupreemia eksperimendi eest, mis uuris, kas ohtlikum on saada vastu pead tühja või täis pooleliitrise õllepudeliga.

Keemiaauhinna napsasid endale Mehhiko uurijad, kes olid püüdnud tequila'st teemante valmistada.

Meditsiiniauhind kuulub nüüdsest ameeriklasele Donald Ungerile, kes uuris artriiti iseenda näite põhjal. Mees oli kuuekümne aasta jooksul kasutanud koputamiseks vasaku käe sõrmenukke, mitte kunagi paremat kätt, et uurida, kas see võib põhjustada liigesepõletikku.

Maailma esinduslikumaid ajakirju Nature avaldas ameeriklaste uuringu selle kohta, miks rasedad naised ümber ei kuku - see oli väärt Ig Nobeli füüsikaauhinda.

Auhinnasaajatele ulatasid diplomi üle tegelikud Nobeli auhinna saajad. Lisaks sai iga värskelt auhinnatu spetsiaalselt patenteeritud rinnahoidja.  Rahvatervise auhinnaga ära märgitud rinnahoidja saab kiire liigutusega kaheks näomaskiks moondada - väga sobiv pandeemiate korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles