Enamik saladusi räägib vägistamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidi Vallik
Aidi Vallik Foto: Peeter Langovits

Telesaate «Saladused» stsenaristi Aidi Valliku sõnul saadavad inimesed kõige rohkem kirju sellest, kuidas neid on seksuaalselt kuritarvitatud. Juhtunust kirjutamine mõjuvat neile kui teraapia.



Valliku kinnitusel saadavad inimesed «Saladustes» nähtavad mahlakad lood esialgu üsna detailivaese kirjana. «Antakse edasi põhisündmustik, mis on üsna üldsõnaline,» ütles ta. Kui saate toimetajad on kirja saatjalt kõik vajalikud faktid ja detailid välja uurinud, asub Vallik seda vaadatavaks telelooks kirjutama.



«Heal lool on kindel kompositsioon – algus, tegevuse areng ja lõpp. Väga harva saadetakse juba täiuslik lugu,» tunnistab ta. Et Vallik oleks loole intriigi lisamiseks midagi juurde mõelnud, selles teda süüdistatud ei ole.



Kõige rohkem saadetakse «Saladustesse» vägivallaga seotud lugusid. «Eriti just naiste ja laste vastu,» tõdes Vallik kurbusega. «Need on teemad, mille üle oleme alati väga sügavalt järele mõelnud, et kuidas ja kas üldse neid näidata.»



Seksuaalsest ärakasutamisest kirjutavad kõige rohkem noored neiud. «Järelikult jätavad just sellised lood inimhinge nii suure trauma, et sellest kirjutamist kasutatakse kui teraapiat,» arutles ta ning lisas, et selliste kirjade lugemine ja nendega tegelemine on ka tema enda rivist välja viinud.



«See mõjub hingeliselt laastavalt ja nii mõnigi kord ei suuda ma ise neist lugudest välja tulla – ma näen halbu unenägusid ja läheb päris mitu päeva, enne kui oma hingelise tasakaalu jälle tagasi saan,» rääkis ta.



Olles saate algusest peale kõik murekirjad telelooks kirjutanud, hakkab Vallikul saadetavaid kirju lugedes silme ees kohe sündmustik arenema – loost tekib täpne visioon ja isegi näitlejatüpaažid kujunevad silme ees välja. «Aga tegelikult on lõpptulemuse juures kõige rohkem öelda režissööridel,» ütles ta. «Ja nende töös pole pidanud ma kordagi pettuma – pigem on nad minu versiooni alati täiustanud ja veelgi jõulisemaks muutnud.»



Täna jõuab «Saladuste» saatejuhi ja produtsendi Tuuli Roosma sõnul ekraanile üks saate ajaloo põnevamaid ja paremini lavastatud lugusid. Sama kinnitab ka Vallik, kes loost aasta tagasi stsenaariumi kirjutas.



Saates saab näha kaht koolitüdrukut, kes 1990. aastatel väikese küla pätikamba liikmeks astuvad ja kriminaalsetesse sekeldustesse satuvad. «See on väga lahe lugu. Niisuguseid tagasivaatelisi lugusid meeldib mulle endale kõige rohkem teha, sest need ei ole nii surmtõsised ja neis kipub sisse tulema selline väike jantlik element või farss,» rääkis Vallik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles