Rasvarohke toit hakkab mõjuma kohe?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleliigseid rasvu esineb ka mitmetes kiirtoitudes.
Üleliigseid rasvu esineb ka mitmetes kiirtoitudes. Foto: SCANPIX

Teadlased on katseid tehes jõudnud hirmutava avastuseni, et liigne rasv kahjustab organismi vaid mõne päevaga.


Rasvarohke toidu pikemaajalistest kahjudest on palju räägitud, kuid sellest, et majoneesiga friikartulid, praevorst ja muud rasvarikkad hõrgutised praktiliselt kohe keha kallal laastamistööd hakkavad tegema, pole varem eriti juttu olnud.

Cambridge'i ülikooli teadlased panid rotid rasvarikkale dieedile ning jälgisid siis nende käitumist, vahendab Apotheken Umschau. Selgus, et vaid mõne päevaga muutusid loomakesed aeglasemaks ning tundusid üsna segaduses olevatena.

Näiteks ei suutnud rasvatoidul olevad rotid labürindist nii kiiresti väljapääsu leida kui tervislikult toituvad rotid. Vähenes ka näriliste hapnikutarbimise näitaja, mis teadupoolest mõjutab füüsilist võimekust.

Kuigi esialgu on tegu vaid loomkatsetega, usuvad uurijad, et rasvane toit võib ka inimestel sarnaseid tagajärgi põhjustada.

Igal juhul soovitavad teadlased meil kõigil pisut rohkem oma toitumisharjumuste peale mõelda, et tervisehädadel õigel ajal sabast kinni saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles