Maiade hõimujuht: kes ütles, et maailmalõpp saabub 2012?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala maiade juht Apolinario Chile Pixtun maiade iidses tseremoniaalpaigas  Iximches
Guatemala maiade juht Apolinario Chile Pixtun maiade iidses tseremoniaalpaigas Iximches Foto: AP / Scanpix

Maiade ühe praeguse hõimujuhi sõnul võib iidsete maiade kalender küll 2012. aastaga lõppeda, kuid ettekuulutatud 21. detsembril nimetatud aastal ei saabu maailmalõpp.

Guatemala maiade juhi Apolinario Chile Pixtuni kinnitusel on ta igasugustest ennustustest tüdinenud, sest ükskõik, millises riigis ta ka ei käiks, igal pool oodatakse 2012. aastat hirmuga, kirjutab The Telegraph.

«Igal pool küsitakse pidevalt maailma lõpu kohta,» on hõimujuht nördinud.

Vanade maiade kalender lõppeb ära 21. detsembri 2012. aastaga. Maailmalõputeooria pooldajate sõnul käivituvad siis mitmed kosmilised kataklüsmid, mis mõjutavad ka Maad. Sellised suured kokkuvarisemised ja muutused toimuvat iga 25 800 aasta tagant.

Pixtuni sõnul on maailmalõpu teooriad lääne väljamõeldis, mitte maiade ennustus.

Kuid 2012. aasta lõpu taga on väidetavalt ka mõningad arheoloogilised tõendid. Üks neist on Mehhikost 1960. aastatel tee-ehituse käigus avastatud kivitahvel.

Seal seisvat, et 2012. aastal toimub midagi, millega on seotud Bolon Yokte, müstiline maiade sõja- ja taassünnijumal. Kuid arheoloogidel ei õnnestunud kõike sellel tahvlil leiduvat ära tõlgendada, kuna osa oli erosiooni tõttu kaotsi läinud.

Mehhiko arheoloogi Guillermo Bernali arvates võis kadunud sõnumiks olla, et «jumal laskub taevast».

Bernali kinnitusel on leitud maiade kirjutisi, kus on kajastatud ka aega pärast 2012. aastat. Ta lisas, et kõige kaugem aeg maiade kalendris olevat 4772. aasta.

«Maiad ei ole iialgi väitnud, et 2012. aastal maailm otsa lõppeb. Nad lihtsalt tähistavad 21. detsembrit 2012 kui oma jumala tulekut,» lisas USA Texases ülikooli maiade asjatundja David Stuart.

Stuart lisas, et 21. detsember aastal 2012 kattub talvise pööripäevaga ning maiad valisid selle ajahetke, sest see märgib ka Päikese joondumist Linnutee täheparve keskmega.

Maiade tsivilisatsiooni õitseaeg oli Mehhikos ja Kesk-Ameerikas 300 – 900 pKr Nende kalender sai alguse 3114 eKr ning kalender märkis 394 aasta pikkust perioodi, mis kandis nimetust «baktun». 13 oli maiade jaoks püha number ning 21. detsembril 2012. aastal lõppebki 13. baktun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles