Uuring:homo- ja heteroseksuaalste inimeste aju ehituses on erisusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: hetero- ja homoseksuaalselt käituvate inimeste aju ehituses leidub erinevusi
Uuring: hetero- ja homoseksuaalselt käituvate inimeste aju ehituses leidub erinevusi Foto: AFP / Scanpix

Rootsi Karolinska instituudi teadlaste tehtud uurimus näitas, et homo- ja heteroseksuaalsete inimeste aju ehituses on erisusi.

Uuring kinnitas aju ehituses erisusi, kuid siiani ei ole selgust selles osas, kas erinevused on seksuaalse orientatsiooni ja käitumise põhjuseks või tagajärjeks, kirjutab The Telegraph.

Ivanka Savic uuris koos oma kolleegi Per Lindströmiga 90 vabatahtliku aju ehitust. Uuringus osales 50 heteroseksuaalset meest ja naist ning 20 homoseksuaalset meest ja 20 lesbit.

Uuringu teinute sõnul olid heteroseksuaalsete meeste  ja lesbiliste naiste ajuehitus sarnane. Mõlemal grupil oli parempoolne ajupoolkera vasakust ajupoolkerast suurem.

Homoseksuaalsetel meestel ja heteroseksuaalsetel naistel olid mõlemad ajupoolkerad enam-vähem ühesuurused.

Uurijad keskendusid ka mandelkehale (corpus amygdaloideum) ja selle seosele teiste aju osadega. Mandelkeha juhib ajus emotsioonide tekkimist ja kulgu.

Ajuskaneering näitas, et homoseksuaalsetel meestel oli ajutöö rohkem sarnane heteroseksuaalsete naiste kui heteroseksuaalsete meeste ajutööga.

Heteroseksuaalsetel meestel ja lesbilistel naistel mõjutab mandelkeha eriti tugevalt ajupiirkondi, mis juhivad keha liigutusi. See tähelepanek kinnitas varasemat tähelepanekut, et võitle või põgene reaktsioon on tüüpiline maskuliinne omadus.

«See võib selgitada, miks naised ja mehed reageerivad erinevalt tundeärritustele nagu stress. Üks võimalus on, et inimestel on aju ehituse tõttu erinevad eeldused,» nentis Savic.

Uurijad aga ei osanud selgitada, miks homoseksuaalsete meeste aju ehitus meenutas vastassugupoole aju ehitust.

«Me ei tea veel, miks see nii on ja mida see tähendab. Võime vaid tõdeda, et aju ehituses on erinevusi. Me ei tea veel, kas erinevused on seksuaalse orientatsiooni ja käitumise põhjuseks või tagajärjeks,» selgitas Savic.

Teadlased on alustatud uue uuringuga, mille käigus uuritakse vastsündinute ajupoolkerade sümmeetriat, leidmaks tõendusmaterjali, mis abistaks seksuaalorientatsiooni kindlaksmääramisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles