Vatikan keelas «Inglite ja deemonite» filmimise kirikutes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikan keelas Dan Browni bestselleril «Inglid ja deemonid» põhineva linateose filmimise Santa Maria del Popolo kirikus
Vatikan keelas Dan Browni bestselleril «Inglid ja deemonid» põhineva linateose filmimise Santa Maria del Popolo kirikus Foto: AP / Scanpix

USA kirjaniku Dan Browni bestselleril «Inglid ja deemonid» põhineva filmi tegemine on saanud tagasilöögi.

Vatikan keelas praegu Roomas oleval filmirühmal võtted raamatus mainitud kirikutes, kirjutab La Stampa.

Rooma katoliku kiriku sõnul solvavad teos ja film religiooni ja selle tõttu ei saa lubada filmivõtteid Santa Maria del Popolo ja Santa Maria della Vittoria kirikutes.

Lisaks kahele mainitud Rooma kirikule ei saanud filmirühm luba filmida ka Vatikanis.

«Dan Brown on oma raamatutega religiooni naeruvääristanud. Ei saa lubada, et filmimehed häbistavad selle raamatu põhjal oma valelikku filmi tehes kirikuid,» lausus Vatikani rahandusminister, piiskop Velsaio De Paolis.

Režissöör Ron Howardi käe all valmiva filmi produktsioonifirma Sony esitas nimetatud kirikutes filmimiseks avalduse juba möödunud aastal. Kuigi Itaalia siseministeeriumil on nimetatud küsimuses otsustusõigus, jäi filmivõtete lubamine Vatikani vetoõiguse taha.

«Anname tihti oma kirikutes loa filmivõteteks, mis toetavad religiooni või räägivad sellest. Kuid siinse juhtumi puhul on tegu meelevaldse, religiooni kahjustava tõlgendamisega,» selgitas Rooma piiskopkonna pressiesindaja Marco Fibbi.

Howard kavatseb filmi «Inglid ja deemonid» põhistseenid filmida suurtest kulutustest hoolimata nüüd kuulsas Reggia di Caserta lossis, mille ta reserveeris kolmeks päevaks. Osa võtteid tehakse ka Los Angelese stuudiotes, kuhu on püstitatud kirikute koopiad.

Dan Brown ja tema teosed on juba pikka aega Vatikani ärritanud. 2005. aastal lükkas Vatikan kardinal Tarcisio Bartone ümber Browni teoses «Da Vinci kood» toodud väite, et Jeesus oli Maria Magdaleenaga abielus ning neil oli laps.

«Inglites ja deemonites» kutsutakse Harvardi teadlane Robert Langdon Šveitsi, et ta uuriks mõrvatud füüsiku rinnale põletatud sümbolit. Ta avastab sajandeid varjus tegutsenud illuminaatide organisatsiooni ja nende katoliku kiriku vastase plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles