Saksa avangardi täpsus ja jõulisus

, muusikakriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma ühemehe-show’s «Rede/Speech» uurib Blixa Bargeld keele ja muusika vahelisi piire.
Oma ühemehe-show’s «Rede/Speech» uurib Blixa Bargeld keele ja muusika vahelisi piire. Foto: Mari Peterson

Tallinnas Kanuti Gildi saalis esines reedel legendaarse eksperimentaalbändi Einstürzende Neubauten vokalist Blixa Bargeld oma soolokavaga «Rede/Speech». Saksa avangardiguru on selle kavaga esinenud juba enam kui kümme aastat.




Õhtu peategelane ilmus lavale kell 21 mustas ülikonnas ja demonstreeris alustuseks oma etenduse põhimõtet, esitades sissejuhatava pala vokaalile ja looperile. Mis algas vaikse ja madala üminaga, millele Bargeld vokaliseeris järk-järgult eritoonilisi kihte peale, kuni lõpuks kulmineerus avamäng kõrvulukustavalt valjude kriisetega.



Sedasi demonstreeris Bargeld mitte ainult oma hääle diapasooni, vaid ka jõudu. Ta oskab vokaalselt trikitada, samas pannes selle ka üsna võimsalt kõlama. Avademonstratsioon andis aimu ees ootavast intensiivsusest.



Edaspidi järgnes terve programmaatiline seeria pseudoteaduslikke vokaaleksperimente. Alguses lõi mees ingli DNA, kombineerides inimese ja tuvi geneetilised andmed.



Kahtlemata lähtub Bargeld omaenda loogikast, kuidas ta inimhääle ja looperi abil teatud olukorrad lavastab, mis ei pruugi kohe mõistetav olla. Igatahes oli tulemuseks kurdistavalt valjuks kulmineerunud müra­atakk, milletaolist suudaks teha vaid mees, keda tuntakse võime järgi teha inimlikkusest väljapoole jäävaid hääli.



Edaspidi kutsus Bargeld ka publikut osa võtma. Näiteks kosmoseloomise eksperimendis lasi ta tekitada kosmose loomiseks vajaliku kiirguse, pannes publiku ümisema pikka madalat nooti. Millele salvestas looperisse peale tähtsaimate planeetide ja taevakehade nimed täpselt välja arvestatud intervallide järgi.



On tõenäoline, et Bargeldi kava enamik etendusi on olnud põhiolemuselt sarnased. Samas esimest korda seda etendust kuulama sattudes on põnev elamus sellegipoolest garanteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles