Loodusfoto: strippar Marco tõusis komeedina katusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strippar Marco tõusis komeedina katusele.
Strippar Marco tõusis komeedina katusele. Foto: Lugeja pilt

Eile õhtul kell 21.54 nägid jalutajad Tartus Emajõe ääres ebatavalist vaatepilti.


Anonüümseks jääda sooviv lugeja kirjeldab, kuidas ta kaunil sügisõhtul koos kaaslasega Sadamateatri juures Emajõe kaldapromenaadil jalutas. Korraga märkasid nad silmanurgast kuldpruuni kogu mööda libisemas.

Tundmatu objekt möödus jalutajatest välgukiirusel, kargas seina küljes olevale tuletõrjeredelile ning kadus paari võimsa hüppega katusele. Elu24 lugeja kaaslane jõudis tõsta oma truu Nikon D700 peegelkaamera ning jäädvustas haruldasest loodusnähtusest unikaalse pildi.

Ainulaadset pilti uurides tuvastasid Elu24 teadustoimetuse töötajad sellel Eestis küllalt haruldase isendi tavastrippar Marco (Nudus marci vulgaris). Liik on tuntud oma öise eluviisi ning ootamatute käitumisjooniste poolest.

Liigi eritunnusteks on pronksjas karvutu nahk ning eriti liikuv lõualuu. Meesoost isendid tavatsevad end ehtida riide- ja karusnaharibadega. Seni on liigi esindajaid Eestis kohatud vaid juhukülalistena, pesitsemise kohta andmed puuduvad. Mõned eksperdid on arvamusel, et seoses kliima soojenemisega avardab liik oma areaali põhja suunas.

Tänavu septembris oli ühel Tartu harrastusbioloogil võimalus jälgida sama liigi esindaja võitlust taksikoeraga (Canis lupus familiaris). Kahjuks puudub sellest sündmusest fotojäädvustus.

Toimetuse andmetel kavandab National Geographic Tartusse ekspeditsiooni saatmist, et  haruldast liiki lähemalt uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles