Põhja-Lätisse kukkus meteoriit?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Lätisse võis kukkuda meteoriit
Põhja-Lätisse võis kukkuda meteoriit Foto: AFP / Scanpix

Eile kukkus Põhja-Lätis Valmiera piirkonnas väidetavalt alla meteoriit.

Kohaliku ajakirjanduse andmetel langes kosmiline külaline ühe elumaja lähistele, kuid keegi kannatada ei saanud, edastab en.rian.ru.

Meteoriit tekitas 20 meetri laiuse ja kümne meetri sügavuse augu.

Läti tuletõrjujate ja päästetöötajate esindaja kinnitusel piirkond eristati, kuid veel ei ole uuritud, kas tegemist võis olla näiteks ka kosmoseprügiga.

«Me ei ole täitsa kindlad, mis taevast alla kukkus. Esialgse informatsiooni kohaselt on tegemist meteoriidiga. Pole välistatud, et see võib olla ka satelliiditükk. Peame kontrollima, kas piirkonnas on radioaktiivset saastatust,» selgitas esindaja.

Pealtnägijate kinnitusel langes taevast objekt, millel oli põlev «saba» taga ja tekitas samasugust müra nagu madalalt lendav lennuk.

Meteoriit on planeetidevahelisest ruumist Maale langenud  tahke keha. Aastas langeb Maale umbes  1000 meteoriiti, kraatreid  tekitavaid hiidmeteoriite on saja meteoriidi kohta vähem kui üks.

Kõige kuulsam on Tunguska meteoriit. See langes 30. juunil 1908. aastal Siberisse Podkamennaja Tunguska piirkonda, hävitades metsa 6000 ruutkilomeetri suuruselt alalt. Taevasse kerkis võimas tulesammas ja pilv. Plahvatuse tõttu jäid kellad seisma. Sel ajal sündinud inimestel täheldati hiljem reesusfaktori geneetilist anomaaliat.

Ametlik versioon on, et tegemist oli meteoriidiga.  Siiani levivad aga teooriad, et tegemist võis olla UFO-de, musta augu,  füüsik Nicola Tesla eksperimendiga, tuumaplahvatuse või antiaine kokkupõrkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles