Kes on metroseksuaal?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglakambrit jagavad marksist Valentin (vasakult, Koit Toome) ja homoseksuaal Molina (Lauri Liiv).
Vanglakambrit jagavad marksist Valentin (vasakult, Koit Toome) ja homoseksuaal Molina (Lauri Liiv). Foto: Margus Ansu
Metroseksuaal on sõna, mis kirjeldab mehi, kes pööravad tugevat tähelepanu oma esteetilisele välimusele ning kulutavad omajagu aega ja raha oma imago(te)le ja elustiilile. Metroseksuaalide kategooriasse sobivad suurepäraselt näiteks näitlejad Hugh Grant ja Leonardo DiCaprio ning vuttiäss David Beckham või miks mitte ka meie endi popikoon Tanel Padar.

Ehkki see termin metroseksuaal on läbinud transformatsiooni oma esialgsest tähendusest - heteroseksuaalne mees, kes nägi välja või käitus nagu homoseksuaal, on praegused trendid näinud metroseksuaali tähenduse asetamist tavaliselt naiselikeks peetud praktikate omaksvõtule maskuliinsuse poolt, mis pole spetsiaalselt seotud homoseksualismiga.

Arutelu käib kasutuse ümber, kus terminit kasutatakse, kui soo-dekonstruktsiooni teoreetilist avaldumist ja selle seoseid tarbimisühiskonnaga. Praegused seksuaalõpetlased näevad metroseksuaalsust kui terminit, mis esindab suhtestatud arusaamise omaksvõttu lisaks termini elustiili- ja esteetilisuse-alastele tähendustele.

See, mida aktsepteeritakse «maksuliinsena», on aegade jooksul märkimisväärelt muutunud, seega nüüdisaegne arusaam sellest, kuidas mees «olema peaks», erineb varasemate ajastute ideaalmehest.

Traditsioonilised maksuliinsuse normid on naiselikkuse vältimine, iseseisvus, tugevus ja agressioon ning homofoobia.

Mõned stiilid ja käitumismallid, mida tänapäeval peetakse naiselikeks, olid aga näiteks minevikus hoopis meeste erialaks - näiteks kosmeetika, juveelid, kunstist ja muusikast lugupidamine jne. Sellest johtuvalt on feminiinsuse kontsept vallutanud rohkem territooriumi ja maskuliinsus muutunud piiratumaks.

Võib-olla on metroseksuaalsus selle nihke vastu suunatud reaktsioon, kuna mõned mehed tunnevad end soorollides liiga kitsendatult. Seda saab samuti pidada vahendiks saavutamaks suuremat soodevahelist võrdsust läbi androgüünsuse poole liikumise.

Dr.Simpson seletab oma artiklis «Metrosexual? That rings a bell...» («Metrosexuaal? See tuleb tuttav ette...»): «Geimehed on esitanud metroseksuaalsuse varajasi prototüüpe. Otsustavalt vallalised, kindlasti linlikud, hirmus ebakindlad oma identiteedis (sellest ka rõhk uhkusele ja vastuvõtlikkusele värskeima brändi suhtes) ja sotsiaalselt emaskuleerunud geimehed tegid avastustööd maskuliinsuse ja ihaldatavuse aksessuariseerimise ja ühendamise äris.»   Allikas: Vikipeedia

 

Kas metroseksuaalsus on levinud ka eesti meeste hulgas? Kes Sinu arvates meie tuntud mehepoegadest sobiks ideaalselt sellesse kategooriasse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles