Eesti läheb Eurovisioonile!!!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norrat esindanud Alexander Rybak pärast Eurovisiooni võitu
Norrat esindanud Alexander Rybak pärast Eurovisiooni võitu Foto: SCANPIX

Eesti Rahvusringhäälingu ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) koostöös osaleb konkursi Eesti Laul võidulugu rahvusvahelisel Eurovisiooni 55. lauluvõistlusel, mis toimub Norras maikuus 2010.


EAS-i sihtotstarbeline toetus Eesti Rahvusringhäälingule on 1,5 miljonit krooni, mis kulub võiduloo viimiseks lõppvõistlusele. Rahvusringhääling katab Eesti Laulu korraldamiskulud ETV-s 300 tuhande krooni ulatuses. Konkurss kuulutatakse välja ja Eesti Laulu reglement avalikustatakse 16. novembril.



EAS-i juhatuse liige Maria Alajõe ütles, et sihtasutuse üheks peamiseks ülesandeks on tutvustada Eestit kui riiki kuhu tasub reisida ja kus on hea äri teha. «Eurovisiooni lauluvõistlus on kindlasti heaks võimaluseks Eestit väga paljudele inimestele tutvustada - on ju võistlusel üle 150 miljoni vaataja. Seetõttu otsustasimegi ERR-ile raskel ajal appi tulla ja Eurovisiooni projekti toetada. Meie ise teame, et Eesti on laulumaa - Eurovisioonil osaledes näitame seda taaskord kogu Euroopale. Loodan, et Eesti laul suudab võistlusel ka kõiki positiivselt üllatada,» rääkis Alajõe.



ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa lausus, et koostöövõimalus EAS-iga on rõõmustav. «Mul on väga hea meel, et Eesti osaleb Eurovisiooni lauluvõistlusel ja rahvusringhäälingu roll selles protsessis on asetunud väga õigesse konteksti. Eurovisiooni lauluvõistlusel on mitu mõõdet ja kaheldamatult on üks neist see, et osalevad riigid, eriti väikesed riigid, saavad ennast tutvustada väga suurele auditooriumile üle kogu Euroopa. Sedasama nö riiki turundavat mõõdet on otsustanud väga jõuliselt toetada EAS,» ütles Allikmaa.



«Teine oluline mõõde on omamaise muusikakultuuri arendamine. Eesti Laulu konkursi korraldamise vastutuse ning kulud võtab rahvusringhääling hea meelega enda kanda. Tõsi, rahvuslik eelvoor toimub sel korral tagasihoidlikumas mahus, kuid endiselt kõik, kes asjast huvitatud, saavad Oslosse võistlema saadetava loo valikus kaasa rääkida. Me ise ei oleks seda täiesti kindlalt suutnud teha olukorras, kus meie järgmise aasta eelarve on 28 miljonit krooni väiksem selle aasta eelarvest. Tänu EAS-i otsustavale toetusele saab aga eesti televaataja ja raadiokuulaja jätkuvalt osa Eurovisiooni eelvoorudest ja lõppvõistlusest, aga enne seda veel ka Eesti Laulu valimisest,» selgitas Allikmaa.



ETV peatoimetaja Heidi Pruuli sõnul on Eurovisiooni lauluvõistlus ETV programmi üks märgilise tähendusega projektidest. «Tunnistagem - lauluvõistlusele minek ja sealt kord ka kättesaadud võit on eestlaste eneseteadvust ja rahvuslikku uhkust tublisti ergutanud - samamoodi, nagu kaasaelamine oma sporditähtedele,» lisab Pruuli. «Kirglikud vaidlused Eurovisiooni mõtte või mõttetuse üle näitavad, et see teema erutab inimesi, ja Eesti loobumine valmistanuks paljudele pettumuse. Usun, et võistlus ise on oma vahepealsest madalseisust toibumas ja et Norra pakub meeliköitva teleshow. Meie ülesanne on töötada selle nimel, et Eesti Laulu muusikaline tulem oleks võimalikult sisukas ja kvaliteetne,» rääkis Pruuli.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles