Esimene «Sind otsides» lõi emotsioonid lakke

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatesarja «Sind otsides» avaosa peategelane Urmas
Saatesarja «Sind otsides» avaosa peategelane Urmas Foto: ERR

Uue ETV sarja «Sind otsides» avasaates otsis ja leidis Urmas poja, keda ta nägi viimati 28 aastat tagasi.

Kaugel Venemaal kohtutud naisega rajati omal ajal ühine kodu Tartusse. Ühel päeval töölt koju tulles leidis Urmas eest tühja korteri kirjaga «Palun andesta».

«Enne jõule kasuvanemad helistasid mulle ja ütlesid, et kuule, sul Valja hakkab ära minema, et poiss oli käinud nende juures ja öelnud,» jutustas Urmas saatejuht Vahur Kersnale.

Koju tulles leidis mees enda ees tühja toa, kus olid vaid kitarr ja katkise kõrvaga kohvitass. Pärast seda päeva ei ole Urmas oma poega Andrust, kes oli lahkudes üheksa-aastane, kordagi näinud. «Istusin maha ja panin suitsu ette. Seda tunnet on raske kirjeldada. Absoluutne tühjus, kõik elu on sassis. Seda tunnet ei soovita kellelgi läbi elada,» kirjeldas Urmas, mida tundis, kui leidis eest tühja toa.

«Kui Valja kadus, läksin tagasi Venemaale. Raha oli metsikult ja mõttetult. Rahaga ei osanud midagi peale hakata,» rääkis Urmas. Ka naisi oli metsikult. «Oi, sellest ei tasu rääkida! Ühtegi sellist ei olnud, kellega oleks võinud elu elada. Mõttetu.»

«Ühtegi sugulast ei ole järele jäänud. Kui mina ära suren, ei ole mind kedagi leinamas,» nentis mees. Elusaatus on Urmas üksikuks meheks teinud, kuid ennast haletseda ta ei kavatse. «Olgu see elu kui kibe tahes, läbi peab lööma ja alla anda ei tohi,» on ta veendunud.

Urmas ütles saatejuhile, et tahaks poja üles otsida küll, aga ei tea, kas poeg teda üldse näha tahab. Ta ei teadnud ka seda, kas poeg üldse elus on - Venemaal surevat noored nagu kärbsed.

Kersna tegi teatavaks väga hea uudise - Andrus on elus. «Vähemalt üks asi, minu kõige hullem kartus ei läinud täide. See on küll võrratu asi,» ütles Urmas läbi pisarate. «Ossa kurat, siiski paistab, et midagi minust ka on,» kommenteeris ta praegu 37-aastase poja fotot. Selgus, et Andrusel on ka kaks lapselast. Head uudised ei lõppenud - saatejuht teatas, et poeg tuleb talle kahe nädala pärast külla. «Minu jaoks on see parim uudis viimaste aastakümnete jooksul,» tunnistas Urmas.

Saatetiim leidis Andruse Kaug-Idast Amuuri jõe kaldalt. Ta töötab Vene armees ja elab koos abikaasa ning kolme- ja viieaastase tütrega sõjaväelinnakus.

Andrus ei tea siiamaani, mis nad emaga isa maha jätsid. Ema võttis Eestist lahkudes uue mehe, kes osutus aga vägivaldseks joodikuks. Kui mees ema jahipüssiga sihtima hakkas, viskas 15-aastane poiss ta kodust välja.

Oma isast mäletab Andrus ainult head. «Olen oma isast mõelnud peaaegu iga päev. Unistasin, et ta sõidab siia, saadab kirja või midagi,» jutustas mees. Teisest küljest kartis ta, et võib isaga päriselt kohtudes rikkuda ära head lapsepõlvemälestused.

«Kohutavalt kardan kohtuda. Kardan lõhkuda, mis on südames,» tunnistas Andrus. Videotervitus isalt tõi talle pisarad silma.

Käes oli kohtumisepäev. Lumivalget särki kandis Urmas viimati oma pulmas, aga see päev oli 57-aastase mehe jaoks ehk isegi tähtsam. Kaks nädalat polnud ta sõba silmale saanud ning süda lõi nagu Singeri masin.

Urmase ja Andruse kohtumine osutus mõlemale tohutult emotsionaalseks. «Sa oled ikka minust pikem,» naeris Andrus läbi pisarate. «Nüüd oleme koos». 

«Sind otsides» on ETV eetris laupäeviti kell 20.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles